Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Β. Σόιμπλε: Δεν γεφυρώσαμε τις διαφορές μας

 
«Δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την χθεσινή του συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη και απέρριψε την ιδέα ενός προγράμματος που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα. Τόνισε δε ότι δεν τον απασχολεί πώς θα ονομάζεται ο μηχανισμός ελέγχου του προγράμματος, αλλά διευκρίνισε ότι μόνο με τους τρεις θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να καταστραφούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, αν ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.
 
«Όλος Ο ΕΜΣ και ο EFSF είναι ένα πρόγραμμα - γέφυρα. Αλλά για αυτό η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να διαλύσει τις βάσεις της οικονομικής δυσπραγίας», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, σε έκτακτη εκπομπή που προβλήθηκε χθες το βράδυ από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα το πρόγραμμα παρατάθηκε ως το τέλος Φεβρουαρίου, έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, επειδή δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τους όρους για την τελευταία δόση.
 
«Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει μόνο αυτό που είναι μέρος του προγράμματος εδώ και δύο χρόνια. Τότε θα εκταμιευθεί η δόση. Αλλά χωρίς αυτό, θα επρόκειτο για αλλαγή του προγράμματος και θα έπρεπε να δώσει έγκριση η βουλή. Δεν πιστεύω ότι έχει πραγματικό νόημα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και εξήγησε ότι ούτως ή άλλως δεν θα υπέβαλλε τέτοιο αίτημα στη Βουλή, καθώς το θεωρεί λάθος.
 
«Διαπραγματευτήκαμε προσεκτικά τους όρους με όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, το τι είναι απαραίτητο για μια χώρα που δεν έχει κανονική πρόσβαση στις αγορές, δηλαδή δεν δανείζεται πια, προκειμένου να κερδίσει πάλι αξιοπιστία. Για την Ελλάδα φτιάξαμε τους όρους κάτι παραπάνω από γενναιόδωρους. Τι θα έλεγαν οι άλλες χώρες στις οποίες επιβάλαμε πιο αυστηρούς όρους; Δεν γίνεται τόσο εύκολα αυτό. Τι θα έλεγε ο γερμανός φορολογούμενος;
 
 Ο Βαρουφάκης ζήτησε να σεβαστούμε τη βούληση του έλληνα ψηφοφόρου. Βεβαίως έχουμε μεγάλο σεβασμό στη βούληση των ψηφοφόρων στην Ελλάδα, αλλά είναι εξίσου μεγάλος και ο σεβασμός μου για τη βούληση των γερμανών ψηφοφόρων και των ψηφοφόρων στα άλλα κράτη-μέλη. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο, δηλαδή δεν τηρούμε αυτά που συμφωνήσαμε και ξαφνικά λέμε,'τώρα χρειαζόμαστε όμως λεφτά'», είπε χαρακτηριστικά.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε εξήγησε ότι όλα εξαρτώνται «από το αν η Ελλάδα συνεχίζει να είναι σε πρόγραμμα και αυτή τη στιγμή, τυπικά έχουμε ένα πρόγραμμα». Διευκρίνισε ωστόσο ότι, «αν η Ελλάδα αυξήσει πάλι τον κατώτατο μισθό πάνω από το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα είναι δύσκολο να το εξηγήσεις στους φορολογούμενους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι αυτό πρέπει να το χρηματοδοτήσεις εις βάρος του δικού σου προϋπολογισμού».
 
 Βεβαίως η Ελλάδα, ανάφερε, για πολλά χρόνια μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης «ζούσε πολύ πάνω από τις δυνατότητές της», για να συνεχίσει: «Κάποια στιγμή οι αγορές είπαν ʽδεν σε εμπιστευόμαστε και δεν σου δίνουμε άλλα δάνεια' ...και τώρα (οι Έλληνες) μας λένε ʽδεν έπρεπε να μας είχατε δώσει τόσα πολλά δάνεια'. Λοιπόν, με συγχωρείτε. Πρέπει λοιπόν να έρθουν σε έναν δρόμο προκειμένου να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη άλλων δανειστών. Αυτός είναι ο δρόμος και σε αυτόν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αλλά δεν έχουν ξεφύγει από τον κίνδυνο και αν σβήσουν όλα αυτά, θα καταστρέψουν όσα πέτυχαν».
 
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της σύνδεσης της αποπληρωμής των δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε ότι δεν έγινε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ δεν το πρότεινε ούτε ο κ. Βαρουφάκης. «Αυτό όμως δεν είναι το φλέγον πρόβλημα. Το υψηλό χρέος της Ελλάδας σήμερα είναι χρηματοδοτούμενο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και οι πληρωμές των τόκων έχουν μετατεθεί στο μέλλον. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας αν δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και για να έχει, χρειάζεται πρόγραμμα ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να της διαθέτει ρευστότητα», σημείωσε.
 
«Ο Βαρουφάκης λέει, ʽδεν θέλουμε τρόικα'. Τι ισχύει;», ρώτησε ο δημοσιογράφος του ARD, για να το επιβεβαιώσει ο κ. Σόιμπλε: «Αυτό το κατέστησε πολύ σαφές και σήμερα στη συζήτηση μαζί μου: βεβαίως πρέπει να συνεργαστούν με τους τρεις θεσμούς, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ. Δεν τους αρέσει η λέξη τρόικα - αυτή είναι ελληνική λέξη, νομίζω. ΟΚ, εγώ είπα ότι αυτό δεν παίζει ρόλο». Σε ό,τι αφορά δε το εάν η τρόικα θα ξαναπάει στην Αθήνα, δήλωσε: «Το πού θα συναντηθούν μου είναι επίσης αδιάφορο.
 
 Ήδη τον Σεπτέμβριο είχα προτείνει αν θέλουν να συναντηθούν στο Παρίσι, το οποίο και έκαναν. Αλλά για τους όρους και την υλοποίηση του προγράμματος, μόνο με αυτούς τους τρεις θεσμούς μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει πρόγραμμα. Αυτό όμως ο Βαρουφάκης το παραδέχθηκε ρητά». Κληθείς να σχολιάσει την κριτική στάση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έναντι της τρόικας, ο γερμανός υπουργός επισήμανε ότι έχει στενή επαφή μαζί του και ότι έχουν ήδη συζητήσει το θέμα, καθώς, όπως είπε, επιθυμεί κάποια στιγμή να μεταφέρουμε την ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση στο κοινοτικό δίκαιο. «Για αυτό χρειάζονται αλλαγές συνθηκών.
 
Αυτό δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο. Γίνεται μόνο ομόφωνα και χρειάζεται χρόνο. Εμείς τηρούμε το ισχύον δίκαιο, δηλαδή τα κράτη-μέλη το έχουν συμφωνήσει και τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να το επικυρώσουν. Και αυτό δεν μπορώ να το αντικαταστήσω με τίποτα άλλο, διότι είμαστε δεσμευμένοι από το ευρωπαϊκό δίκαιο, από το γερμανικό Σύνταγμα και τους γερμανικούς νόμους», διευκρίνισε.
 
Σχολιάζοντας τα ευρήματα δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία το 85% των Γερμανών ανησυχεί ότι τελικά η Γερμανία θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα από όσα είχαν αρχικά υπολογιστεί, εξηγεί ότι το θέμα δεν είναι ότι πληρώνει η Γερμανία, αλλά ότι βοήθησε την Ελλάδα να βρει πάλι την πρόσβαση στις αγορές. «Αυτό ήταν το σκεπτικό των προγραμμάτων, να αναλάβουμε εγγυήσεις», παραδέχεται ο Σόιμπλε και ζητά την επιμονή στις μεταρρυθμίσεις. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το πρόγραμμα βοήθειας που εφαρμόστηκε ήταν πιο επιτυχές από την πολιτική των υπεύθυνων πολιτικών στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. «Επαινώ τις επιτυχίες της Ελλάδας πολύ περισσότερο από ό,τι πολλοί Έλληνες.
 
 Δεν αναμιγνύομαι στις εσωπολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ελλάδα. Αλλά όποιος θέλει να παραβλέψει ότι η Ελλάδα μπήκε σε αυτή τη βαριά κρίση λόγω δικών της παραλείψεων, όποιος θέλει να παραβλέψει ότι μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας φέραμε επιτέλους σε δρόμο που να έχει ανάπτυξη, να μειώσει επιτέλους ανεργία, να κάνει σιγά σιγά τα δημοσιονομικά ξανά βιώσιμα ώστε να δανειστεί και πάλι από τις αγορές, έχει μόνο λίγη ιδέα από την πραγματικότητα. Και για αυτό ο Βαρουφάκης ήταν πολύ ευγενικός και εγώ προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο ευγενικός.
 
Αλλά επί της ουσίας, δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ αιτίου και συνέπειας», δήλωσε, για να καταλήξει σημειώνοντας ότι η συζήτηση με τον κ. Βαρουφάκη ήταν πολύ λογική και εποικοδομητική και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Έλληνας ομόλογός του, έπειτα από τις τελευταίες συναντήσεις του, να ξανασκεφτεί κάποια πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: