Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Το φάντασμα μιας άλλης Ευρώπης


 


 

Συντάκτης: 


Αφιερώνεται στους Γερμανούς και τις Γερμανίδες που αντιστέκονται

Υπάρχουν τρόποι και τρόποι για να σφάξεις έναν άνθρωπο ή έναν λαό: με το βαμβάκι ή με το μαχαίρι. Μαχαίρι που μπορεί να σφάζει καλύτερα, πιο σίγουρα όταν είναι φτιαγμένο όχι από σίδερο αλλά από λόγια. Θέλοντας να ξεμπερδέψει –πήγα να πω να ξεπαστρέψει- με τον λαό μας και τους αυθάδεις εκπροσώπους του, ο κ. Σόιμπλε και όσοι τον ακολουθούν επέλεξαν το μαχαίρι των λεκτικών απειλών και προσβολών. Ο κ. Βαρουφάκης, μας λένε οι Γερμανοί εταίροι, μιλά σαν να κάνει μάθημα στους φοιτητές του, είναι επομένως, καταλαβαίνουμε, ένας φλύαρος, ανεδαφικός και προσβλητικός καθηγητής που τολμά να κάνει μαθήματα οικονομίας -και συνεπώς πολιτικής- στους φύσει και θέσει ανωτέρους ομολόγους του. Και ο ελληνικός λαός είναι ατυχής που έχει μια τέτοια ανεύθυνη κυβέρνηση. Προφανώς είναι και ανεγκέφαλος, διότι την έφερε στην εξουσία με σημαντική πλειοψηφία και τη στηρίζει σήμερα λόγω και έργω με ένα ποσοστό περίπου 80%.

Η έκρηξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών μοιάζει εκτός των κανόνων των διεθνών σχέσεων, όπου οι προσβολές σπανίζουν, ακόμη και όταν αντιμέτωποι βρίσκονται θανάσιμοι εχθροί. Εχει, ωστόσο, βαθιά πολιτική σημασία και δευτερευόντως μόνον εκφράζει την οργή του για την ελληνική προπέτεια. Βέβαια, η «άκομψη» αναφορά των Ελλήνων στις γερμανικές εταιρείες που συνευθύνονται για οικονομικά σκάνδαλα στην Ελλάδα, η υπόμνηση της υπόθεσης Χριστοφοράκου και η αυτοκτονία την επομένη του υπόλογου για δωροδοκίες ανωτέρου στελέχους της Siemens μπορεί να συνέβαλαν κάπως στην κακή διάθεση του κ. Σόιμπλε.

Η ουσία όμως βρίσκεται αλλού: Σε ένα πρώτο -και όχι αμελητέο- επίπεδο η γερμανική κυβέρνηση διά στόματος αξιωματούχων της διεμήνυσε, με όσα ρητώς εξέφρασε και όσα άρρητα εξυφαίνει, ότι απευθυνόμενη στους Ελληνες απευθύνεται σε υπηκόους προτεκτοράτου. Ομως ούτε αυτή η έπαρση του επικυρίαρχου εξαντλεί το ζήτημα του νοήματος και του ύφους των δηλώσεων για τις οποίες μιλάμε. Οι εκπρόσωποι της Γερμανίας κατέστησαν σαφές ότι οποιοδήποτε ελληνικό σχέδιο, το οποίο ουσιαστικά θα ικανοποιούσε τις οικονομικές της απαιτήσεις, παραμένει γι’ αυτούς απαράδεκτο διότι «επικίνδυνο». Μπορεί οι ελληνικές προτάσεις να είναι -και όντως είναι- οικονομικά λογικές και συμφέρουσες για τη χώρα μας, τη Γερμανία και την Ευρώπη. Παραμένουν, μ’ όλα ταύτα, πολιτικά απειλητικές, διότι η ίδια τους η αποδοχή, και πολύ περισσότερο η επιτυχία τους, θα αποδείξει πως η χώρα μας και όλος ο ευρωπαϊκός Νότος οδηγήθηκαν στην κόλαση από τις γερμανικής έμπνευσης πολιτικές της λιτότητας, που ήταν και παραμένουν όχι απλώς λανθασμένες και κακόβουλες αλλά και προοπτικά καταστροφικές για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε ξεκαθαρίζουν την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει στις οσοδήποτε λογικές ελληνικές προτάσεις να καταδείξουν τη βούληση κατίσχυσης που κρύβεται πίσω από το προσωπείο των «προγραμμάτων διάσωσης». Και ορθά η ελληνική κυβέρνηση αποπειράται να μεταφέρει τη συζήτηση από το τεχνο-οικονομικό στο πολιτικό επίπεδο. Μόνο από τη στιγμή που θα ληφθεί υπ’ όψιν ο σημαντικός γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας σε μια συγκυρία όπου η Μέση Ανατολή, η Μεσόγειος και η Ευρώπη πλήττονται ταυτόχρονα και εν συνδυασμώ από την οικονομική κρίση και την πολεμική αποσταθεροποίηση, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να βρούμε την υποστήριξη και την κατανόηση που χρειαζόμαστε. Σε πείσμα των προσβολών, των απειλών και των εκβιασμών όσων τρέμουν την ανάδυση μιας άλλης Ευρώπης, ενός άλλου κόσμου, είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: