Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Μια πρώτη προσέγγιση του εκλογικού αποτελέσματος της Πάρου

Επιχειρώντας μια πρώτη προσέγγιση στο εκλογικό αποτέλεσμα της Πάρου και στις πιθανές αιτίες που το διαμόρφωσαν διαπιστώνουμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, αύξησε τη δύναμή του και από το 28,74 % έφτασε στο 33,53 %, ανεβάζοντας το ποσοστό του  κατά 4,79 μονάδες.

Άνοδο παρουσίασε και η Ν.Δ.  που από το 29,54 έφτασε στο 31,95 % αυξάνοντας το δικό της ποσοστό κατά 2,41 μονάδες.

Οι ανεξάρτητοι Έλληνες, που στην Πάρο ήταν τρίτο κόμμα, από το 11,11 % των εκλογών του Ιουνίου έπεσαν στο 5,99 % χάνοντας 5,12 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ από 9,35 % (τον Ιούνιο του 2012)  απώλεσε 6,67 ποσοστιαίες μονάδες και έλαβε το πρωτοφανές χαμηλό ποσοστό  του 2,68  %.

Η ΔΗΜΑΡ από 7,17 % καταποντίστηκε στο 0,65 % , χάνοντας το σύνολο σχεδόν της εκλογική της δύναμης.

Αντίθετα το ΚΚΕ από το 2,42% ανέβηκε στο 4,35 %, αυξάνοντας τη δύναμή του κατά 1,93μονάδες.
Τέλος η Χρυσή Αυγή αύξησε ελάχιστα τη δύναμή της και από το 5,39% ανέβηκε  στο 5,43 %.

Το Ποτάμι έκανε αισθητή την παρουσία του και στην Πάρο με ποσοστό 8,21 % καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, ενώ από τα μικρά κόμματα η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου έλαβε ποσοστό 1,94 % το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου 1,83 % και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη 1,77 %, όταν στις εκλογές του Ιουνίου είχε 0,28%.

Αν αθροίσουμε τα ποσοστά που απώλεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και άλλα μικρότερα κόμματα, κάποια από τα οποία δεν έλαβαν μέρος σ΄αυτές τις εκλογές,  προκύπτει ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 23% , το οποίο μετακινήθηκε προς το Ποτάμι, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ., το ΚΚΕ και στα κόμματα του Γκλέτσου, του Παπανδρέου και του Λεβέντη.
Αυτή είναι η καταγραφή του εκλογικού αποτελέσματος στην Πάρο, χωρίς να γίνεται αναφορά στα μικρότερα κόμματα.

Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί στην Πάρο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησε το δυνατό ρεύμα που είχε πανελλαδικά,   (με διαφορά από το δεύτερο κόμμα κατά 8,53 ποσοστιαίες μονάδες), αλλά επικράτησε της Ν.Δ. μόλις κατά 1,58 %.

Μια πρώτη απάντηση είναι ότι πέρασε στην Πάρο η ψυχολογία του φόβου. Αυτό μπορούμε να το ισχυριστούμε βάσιμα, επειδή το νησί μας, λόγω του αυξημένου τουριστικού ρεύματος του 2014, άντεξε σε σημαντικό βαθμό τα μέτρα λιτότητας που ήταν εξοντωτικά για τον πληθυσμό άλλων περιοχών.  Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι τουριστικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη ανέδειξαν με μεγάλη διαφορά πρώτο κόμμα τη Ν.Δ.

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Πάρου έπεσε θύμα της προπαγάνδας, ότι θα χάσει τα λεφτά των καταθέσεών του. Είναι ενδεικτικό ότι κάποιοι συμπατριώτες μας απέσυραν πριν από τις εκλογές αρκετά χρήματα από τις τράπεζες.

Μια δεύτερη απάντηση έχει σχέση με την  κινητοποίηση του δημάρχου υπέρ της Ν.Δ.
Είναι γνωστές οι καλές του σχέσεις με το εκλογικό σώμα, γεγονός που οφείλεται και στο νωπό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, αλλά και στην έλλειψη φθοράς,  αφού η νέα δημοτική αρχή βρίσκεται στο ξεκίνημά της.

Μια τρίτη απάντηση έχει σημείο αναφοράς τη ρουσφετολογική πολιτική του τέως υπουργού Γιάννη Βρούτση, όπως προκύπτει από την σταυροδοσία του στο νησί.
Ο αριθμός των ψηφοφόρων του στην Πάρο είναι υπερβολικά μεγάλος, σε αντίθεση με την σχεδόν μηδενική του προσφορά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Τέλος μια τέταρτη απάντηση αφορά στην αδυναμία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ  να συμπορευτεί εξ ολοκλήρου με την κεντρική εκλογική τακτική του κόμματος.

Ενώ εμφανίστηκε (και αυτή είναι η πραγματικότητα) ως το πιο καλά οργανωμένο κόμμα στην Πάρο, (με εκλογικό κέντρο, συνθήματα, πανό, συγκεντρώσεις και παρουσία στα εκλογικά τμήματα), υστέρησε στη μάχη του ψηφοδελτίου, σπίτι-σπίτι, με εξαίρεση τον υποψήφιό του Ηλία Γουρδούκη και ορισμένα μέλη και φίλους της οργάνωσης που έδρασαν μεμονωμένα.

Συμπέρασμα:

Το εκλογικό σώμα της Πάρου για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε τα συντηρητικά του χαρακτηριστικά με τη μεσαία τάξη του νησιού να κυριαρχείται από φοβικά σύνδρομα.

Η Ν.Δ.  συγκράτησε την εκλογική της βάση, το ΠΑΣΟΚ μετατοπίστηκε προς το Ποτάμι, το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου και το κόμμα του Λεβέντη, ενώ ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ  ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ . Το ΚΚΕ με τη δραστήρια προεκλογική παρουσία του τοπικού του υποψηφίου αύξησε τη δύναμή του κυρίως από το χώρο των νεαρών ηλικιών.

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντας περισσότερο του δέοντος τα αριστερά του χαρακτηριστικά σε μια συντηρητική κοινωνία, ενίσχυσε την επιχειρηματολογία  του τρόμου της Ν.Δ. και σταμάτησε στο κατώφλι του ένα τμήμα του εκλογικού σώματος, που είχε εκφράσει την διάθεση να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, επηρεασμένο από τον χαρισματικό ηγέτη του, τον Αλέξη Τσίπρα και τη συνθηματολογία του για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Πάντως, όπως και να έχει, η αριστερά κέρδισε και στην Πάρο τις εκλογές και αυτό είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός  που δίνει τη δυνατότητα στην οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ να παίξει καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα του νησιού.


Τέλος λίγα λόγια για τη Χρυσή Αυγή. Το κόμμα αυτό με τα αποκρουστικά ναζιστικά του χαρακτηριστικά, εδραίωσε και στην Πάρο μια σημαντική εκλογική παρουσία. 

Οι ψηφοφόροι του, 387 στον αριθμό, δεν έχουν καμιά δικαιολογία πλέον και δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι το ψήφισαν από οργή και αγανάκτηση κατά της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν έβλεπαν από τις δημοσκοπήσεις την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ.  

Ούτε μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν μπορούσαν να ψηφίσουν, για ιδεολογικούς λόγους το ΣΥΡΙΖΑ, όταν είχαν την δυνατότητα να ψηφίσουν το κόμμα του Καμένου που αποτελεί το γνήσιο εκφραστή της πατριωτικής δεξιάς. Απλά οι 387 καταγράφονται ως ακροδεξιοί υποστηρικτές του ναζισμού και του φασισμού που αιματοκύλισαν την ανθρωπότητα και την Ελλάδα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικη, αν και ηπια αναλυση.