Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Δραστηριότητα του Νίκου Συρμαλένιου το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Όλο και περισσότερο τίθεται από το λαό 
η ανάγκη ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, επισκέφθηκε τα νησιά Κίμωλο, Άνδρο, Σύρο, Τήνο.

Στις 21/8 παραβρέθηκε στα εγκαίνια της πρώτης φάσης του λιμενικού έργου στην Κίμωλο, ενώ στη συνέχεια στις 23 και 24/8 περιόδευσε στην Άνδρο, όπου συμμετείχε στην εκδήλωση του δήμου για την απονομή των λογοτεχνικών βραβείων Ν. Θέμελη, ενώ νωρίτερα συμμετείχε και στην ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής. Την επόμενη μέρα πήρε μέρος μαζί με άλλα μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ σε ανοιχτή συζήτηση σε καφενείο στο Κόρθι.

Την Τετάρτη 27/8 παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σύρου-Ερμούπολης όπου απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στην ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου του Νοτίου Αιγαίου στο θέατρο Απόλλων.

ΚΟΝΤΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ


Σήμερα, 5.45 μ.μ., δηλ. πριν από λίγο,  δυο πλοία της γραμμής ανταγωνίζονται ποιο θα μπει πρώτο στο λιμάνι της Πάρου.


Λες κι αν καθυστερήσει κάποιος πλοίαρχος, δεν θα μπορέσει να καλύψει τη διαφορά και να φτάσει στην ώρα του στο επόμενο λιμάνι. 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ



Είθισται, όταν αναλαμβάνει μια νέα δημοτική αρχή, να εκφράζονται ευχές για την επιτυχία στο έργο της, σχεδόν από όλους μας, με εξαίρεση ακραίους και κακεντρεχείς, που αδυνατούν να δουν πέρα από τις ιδεολογικές τους φαντασιώσεις.

Εμείς που δεν ανήκουμε σ΄αυτήν την απροσάρμοστη μειοψηφία, θα ευχηθούμε στην πλειοψηφούσα παράταξη του δήμου μας, αλλά και σε όλες χωρίς εξαίρεση τις δημοτικές παρατάξεις και ξεχωριστά στους νέους συμβούλους που για πρώτη φορά καταλαμβάνουν τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, να δουλέψουν με μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη του νησιού μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του σε όλα τα επίπεδα.

Τα προσεχή 5 χρόνια δεν θα είναι εύκολα για την πλειοψηφία του λαού της Πάρου.

Και ο δήμος θα κληθεί να συμβάλει στην προσπάθεια ανακούφισης του πληττόμενου λαού από την ανεργία, την αβάσταχτη φορολόγηση, τους μειωμένους μισθούς και τις συρρικνωμένες συντάξεις.

Ταυτόχρονα θα κληθεί να στηρίξει την οικονομία του νησιού κυρίως μέσω του τουρισμού, με την κατασκευή έργων υποδομής, αφού χωρίς υποδομές τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.

Και αυτά με απελπιστικά κουτσουρεμένες χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών και τα άλλα υπουργεία και με μόνη ουσιαστική πηγή χρηματοδότησης το νέο ΕΣΠΑ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες καλούμαστε όλοι  μας να αναθεωρήσουμε τις μέχρι τώρα πρακτικές μας και να κοιτάξουμε την πραγματικότητα και το μέλλον της Πάρου χωρίς παραμορφωτικούς φακούς.


Να βάλουμε στην άκρη ιδεολογήματα, στείρες αντιπαραθέσεις και κοκορομαχίες που δεν οδηγούν πουθενά και να δώσουμε ελπίδα στο λαό, ότι θα γίνει κάτι καλύτερο από αυτό που βιώνουμε σήμερα. 

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΩ ΑΛΥΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθές η Λαϊκή Συνέλευση των αγκαιριανών στο Πολιτιστικό  Κέντρο Αγκαιριάς με αντικείμενο συζήτησης την εκχώρηση στην Α.Ε. εταιρεία ΤΑΪΠΕΔ, ήδη από τον Απρίλιο του 2013, των παραλιακών εκτάσεων με τους υγρότοπους στην “Πίσω Αλυκή” και τον “Άγιο Νικόλαο” 13 και 66 στρεμμάτων αντίστοιχα. 

Πλήθος κόσμου από την περιοχή της Αγκαιριάς αλλά και από την υπόλοιπη Πάρο καθώς και επισκέπτες του όμορφου νησιού μας προσήλθαν στο Πολιτιστικό Κέντρο όχι μόνο για να ενημερωθούν αλλά και να συμβάλουν με τις δικές τους σκέψεις και απόψεις στην ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου για το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα.

 Παρά τη ζέστη ο κόσμος, μέσα και έξω από την αίθουσα, κάθισε μέχρι το τέλος για να ακούσει όλους τους ομιλητές θέλοντας να διαμορφώσει μια σφαιρικότερη εικόνα για το μέγα αυτό ζήτημα, το οποίο, όλοι συνειδητοποιούν, ότι είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την περιοχή Αγκαιριάς – Αλυκής και την Πάρο αλλά και ευρύτερα.

Από τις τοποθετήσεις των πολιτών επιβεβαιώθηκε η ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα και όσα κάποιοι αποφασίζουν για την Πάρο ερήμην των παριανών. Παράλληλα εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και διάθεση να συμβάλουν με τις προτάσεις και την διαθεσιμότητά τους στην αρτιότερη οργάνωση της αντίδρασης – αντίστασης στο “έγκλημα” το οποίο συντελείται σε βάρος της Πάρου, των κατοίκων που διαμένουν σ΄ αυτό αλλά και των πολυάριθμων επισκεπτών του. 

Συγκινητικό ήταν το ενδιαφέρον πολιτών που διαμένουν εκτός Πάρου (ακόμη και στο εξωτερικό), οι οποίοι ζήτησαν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις προκειμένου και εκείνοι με τη σειρά τους να ενημερώσουν άλλους, θέλοντας έτσι να συμβάλουν στην αποτροπή του “εγκλήματος” που έχει δρομολογηθεί με την εκχώρηση στην Α.Ε. ΤΑΪΠΕΔ των παραλιακών εκτάσεων που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Στη Λαϊκή Συνέλευση αποφασίσθηκε η συγκέντρωση υπογραφών (έντυπα και ηλεκτρονικά) κάτω από σχετικό κείμενο το οποίο αναγνώστηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα από τους παρευρισκόμενους. Συγχρόνως αποφασίστηκε η ανάρτηση πανό και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων όπου θα αναγράφεται σχετικό κείμενο όπως “ η περιοχή αυτή ανήκει στους κατοίκους και δεν πωλείται από το ΤΑΪΠΕΔ” (ή κάτι παρόμοιο). Αποφασίστηκε, επίσης, να γίνει η ευρύτερη δυνατή δημοσιοποίηση του θέματος (με αρθρογραφία, συνεντεύξεις, ενημερωτικές συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις) και να προταθεί στο νέο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο Πάρου και Ν. Αιγαίου αντίστοιχα η επικαιροποίηση της προηγούμενης ή λήψη νέας απόφασης – ψηφίσματος επί του θέματος. 

Αποφασίστηκε, ακόμη, να αναζητηθούν τρόποι δυναμικών και αγωνιστικών κινητοποιήσεων και στη συνέχεια να αναληφθεί η οργάνωσή τους. Τέλος, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί ο συντονισμός με άλλες παρόμοιες κινήσεις πολιτών κατά του ΤΑΪΠΕΔ και να βρίσκονται όλοι σε εγρήγορση και ετοιμότητα, για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.

Το ζητούμενο είναι η Συνέλευση να αποτελέσει την αφετηρία δημιουργίας ενός μαζικού και αποτελεσματικού κοινωνικού κινήματος αντίστασης που θα αποτρέψει το ξεπούλημα, θα επιβάλει την απένταξή τους από το ΤΑΪΠΕΔ  και θα εξασφαλίσει την επιστροφή των δύο περιοχών στους κατοίκους όπου ανήκουν.
Πάρος, 29 Αυγούστου 2014

Λαϊκή Συνέλευση Αγκαιριάς


Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

5η επέτειος του Πάρκου Πάρου


5 XPONIA | YEARS PAROS PARK

Μια Χερσόνησος Οικολογίας, Πολιτισμού, Άθλησης & Αναψυχής


Το Πάρκο γεννήθηκε από τη βούληση µιας οµάδας πολιτών να προστατεύσουν την πανέµορφη χερσόνησο του Άϊ Γιάννη και να κάνουν πράξη το όραµα για µια άλλου είδους τουριστική ανάπτυξη βασισµένη στα δύο µεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της Πάρου: τον διαχρονικό πολιτισµό και την ιδιαίτερη φύση της.
Η υιοθέτηση της διπλής αυτής στόχευσης από σύσσωμη τη ∆ηµοτική Αρχή έβαλε τον θεµέλιο λίθο για τη δηµιουργία του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου το 2009.


> Διαβάστε το φυλλάδιο γιορτάζοντας την 5η επέτειο του Πάρκου Πάρου



An Ecological, Cultural, Athletic & Recreational Peninsula

The park was born through the will of a group of citizens to protect the beautiful peninsula of Ai-Yannis and to realize their vision for another kind of tourist development based on the two advantages of Paros: its diachronic civilization and its particular nature.
The unanimous adoption of this double target by the Town Council laid the foundation stone for the creation of the Environmental and Cultural Park of Paros in 2009.

> Read the brochure celebrating Paros Park 5th anniversary (English summaries)

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
        ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
            ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Αυτή η  Δημοτική περίοδος έφτασε στο τέλος της.  Για μας ολοκληρώθηκε μια θητεία μεθοδικής, προγραμματισμένης και παραγωγικής προσπάθειας.

Μια προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν και  συνεργάστηκαν  πολλοί και που είχε σαν αποτέλεσμα να  επιτευχθεί   ένα πολύ σημαντικό και ουσιαστικό έργο για το παρόν και το μέλλον του  νησιού το οποίο  είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε   κατά την διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου.

Επειδή όμως, κατά την διάρκειά  της, κάποιοι ισχυρίστηκαν  ότι προβήκαμε με βιασύνη στην υλοποίηση έργων μόνο για καθαρά ψηφοθηρικούς  λόγους   και κάποιοι άλλοι βιάστηκαν να ισχυριστούν  ότι μετά τις εκλογές παραιτηθήκαμε και αφήσαμε τα πράγματα στην τύχη τους, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε, ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο συνέβη. Αυτό αποδεικνύεται  από τα παρακάτω έργα που πραγματοποιήθηκαν από τις 25 Μαΐου μέχρι  σήμερα:


1.Ασφαλτοστρώσεις οδικού δικτύου  171.900 ευρώ


2.Αγορά ενός απορριμματοφόρου  με σύστημα συμπίεσης τύπου περιστρεφόμενου τυμπάνου χωρητικότητας 16 κ.μ.   αξίας  141. 450 ευρώ

3.Διαγραμμίσεις οδικού δικτύου  76.798 ευρώ

4.Τσιμεντοστρώσεις     40.209 ευρώ

5. Προμήθεια και εγκατάσταση φωτοσυστημάτων σύγχρονης τεχνολογίας σε στάσεις συγκοινωνίας του Δήμου Πάρου,  κόστους  38.000 ευρώ

6. Αίθουσα Πολεοδομίας  κόστος εξοπλισμού : ράφια 44.000 €, κουφώματα 17.500 €

7.Προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα και εστιών ποδοσφαίρου για την διαμόρφωση γηπέδου Μάρπησσας  αξίας 25.750 ευρώ

8. Συντήρηση Σχολής Μουσικής  8.950 ευρώ

9. Διαμόρφωση χώρου παλαιού Δημοτικού Σχολείου Νάουσας 7.500 ευρώ

10. Διενέργεια διαγωνισμού  του έργου αίθουσα πολλαπλών χρήσεων & αίθουσας εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου Μάρπησσας   προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ

 11. Δημοπράτηση Μελέτης Γυμνασίου Παροικίας 581.000 ευρώ

12.Καθαρισμός παραλιών με αμμοκαθαριστικό μηχάνημα,  κόστος : 21.000 ευρώ 



13. Eγκατάσταση συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες στις παραλίες Χρυσής Ακτής και Τσερδάκια

14. Συντηρήσεις δρόμων με 3 Α   25.000 Ευρώ

Αυτή νομίζουμε ότι είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι  έσπευσαν να βγάλουν βεβιασμένα  συμπεράσματα για την παρούσα Δημοτική Αρχή και για τις προθέσεις της. Εμείς ήμασταν και θα είμαστε στην υπηρεσία των πολιτών, συνεπείς στις υποχρεώσεις που μας ανέθεσαν με την ψήφο τους, προσηλωμένοι στο όραμά μας, για την Πάρο που αγαπάμε, για την Πάρο που αξίζουμε .

Τέλος,  απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους που συμμετείχαν και βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο την προσπάθεια που κάναμε. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους μόνιμους και τους ανά διαστήματα εργαζόμενους στο δήμο για την άψογη  συνεργασία και να ευχηθούμε στην νέα Δημοτική Αρχή  καλή επιτυχία στο πολύ σημαντικό και δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

  Ο Δήμαρχος Πάρου

Χρήστος Βλαχογιάννης

ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΟ: ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ "ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ CASTELLO


Αγαπητέ Δήμαρχε,

Καλή αρχή κι ευλογημένη. Οι ευχές μας για μια καλή και δημιουργική θητεία για την Πάρο και τους ανθρώπους της θα σε συνοδεύουν.

Χρειάζεται κάτι να σαλέψει στον τόπο μας. Το περιμένουν όλοι κι ας μένουν σιωπηλοί. Θα σε παρακολουθούν. Θα σε παρακολουθούμε κι εμείς και θα είμαστε στη διάθεσή σου αν χρειασθείς τις πενιχρές μας δυνάμεις. 

Απέφυγε τους εγωισμούς που γεννά η εξουσία και μείνε μακριά από τις «αυλές» που γεμίζουν με κόλακες και αρπακτικά πάσης φύσεως. 

Η εξουσία σου δόθηκε από το λαό και σαν πληρεξούσιος του λαού και προς το συμφέρον του και μόνο πρέπει να ενεργείς. 

Μείνε δεμένος με τους έντιμους και εκλεκτούς συνεργάτες σου και επέλεξε με σωφροσύνη τους συμβούλους σου, αν τους χρειάζεσαι. 

Αφουγκράσου τη γνώμη των συμπολιτών μας στις μεγάλες αποφάσεις και μη ξεστρατίσεις από την έννοια της δικαιοσύνης, χωρίς την οποία «τίποτα δεν είναι και δε ζει». 

Βάλε σε κάδρο ψηλά στο γραφείο σου κάτω από την εικόνα του Χριστού, τη ρήση της κλασσικής μας παιδείας:
«Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει».


Η παρέα του Castello.

Η επίκληση της νομοθεσίας και η προβολή από τα ΜΜΕ είχαν αποτέλεσμα



Πάρος 30 Αυγούστου 2014

Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από μέρους μου για να πείσω τη δημοτική αρχή να καθαρίσει το τμήμα του οικοπέδου που εικονίζεται στη φωτογραφία και που συνορεύει με το ξενοδοχείο μου.

Εάν μου το επέτρεπε ο νόμος, θα το είχα καθαρίσει από μόνος μου. Όμως σε ξένη ιδιοκτησία μόνο ο Δήμος μπορεί να κάνει εργασίες προστασίας του πολίτη από πυρκαγιές απομακρύνοντας τα ξερά χόρτα.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος θορυβημένος προφανώς από την επίκληση της σχετικής νομοθεσίας και μετά την έκταση που πήρε το θέμα από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Πάρου, τα οποία και ευχαριστώ, ενήργησε τάχιστα, ενώ προηγουμένως την απλή έγγραφη διατύπωση του αιτήματός μου, την είχε παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες.
 Όπως και να έχει τον ευχαριστώ, συστήνοντας ταυτόχρονα στο νέο μας Δήμαρχο, όταν πρόκειται για δίκαια αιτήματα των δημοτών, να είναι γρήγορος στις αποφάσεις του, ώστε να μην ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο .
Γιώργος Σκλαβούνος

Δημότης Πάρου

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ Η ΠΑΡΟΙΚΙΑ, ΠΡΙΝ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ


Σήμερα το πρωί , έμπλεξε η άγκυρα του BLUE STAR PAROS  με την άγκυρα βενζινάδικου που ήταν αραγμένο στην προβλήτα Βίντζι.

Το BLUE STAR PAROS  ήταν γεμάτο με επιβάτες και οχήματα με προορισμό τον Πειραιά και το τάνκερ γεμάτο καύσιμα.

Με τις μανούβρες που έκανε το BLUE STAR PAROS  κατόρθωσε στο τέλος να ξεμπλέξει την άγκυρά του και με καθυστέρηση 20 λεπτών περίπου να αναχωρήσει από το λιμάνι μας.

Το βενζινάδικο που ήταν αραγμένο στην προβλήτα Βίντζι με σβησμένες τις μηχανές του δεν μπόρεσε να κάνει τίποτε απολύτως. Το BLUE STAR PAROS προσπαθούσε να ξεμπλέξει την άγκυρά του με διάφορους ελιγμούς, αλλά ανέβαζε και την άγκυρα του βενζινάδικου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κάβοι του βενζινάδικου να δέχονται μεγάλη πίεση και να τρίζουν, έτοιμοι να σπάσουν. Ευτυχώς άντεξαν.

Εάν οι κάβοι σπούσαν το βενζινάδικο πιθανότατα θα έπεφτε πάνω στο BLUE STAR PAROS και στη συνέχεια ο καιρός θα το παρέσυρε και θα το κάθιζε στα αβαθή, μπροστά στις λάντζες που πηγαίνουν τον κόσμο για μπάνιο στις απέναντι παραλίες.

Σ΄αυτήν την περίπτωση όλα ήταν πιθανά με πιθανότερο το ρήγμα και τη διαρροή καυσίμων στο κεντρικότερο σημείο της Παροικιάς και η Πάρος θα ήταν και πάλι πρώτη είδηση στα κανάλια και τον ημερήσιο τύπο.

Ευτυχώς δεν συνέβη τίποτε από όλα αυτά και τη γλυτώσαμε.

Η Παροικιά πρέπει να αντιδράσει

Αρκετά η Παροικιά ανέχτηκε την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, να μεταφέρονται καθημερινά καύσιμα  και να γίνεται η εκφόρτωση πλάι σε επιβατηγά της γραμμής ή σε τουριστικά σκάφη. Δεν είναι το απαράδεκτο και αντιτουριστικό θέαμα που προκαλεί, αλλά το άκρως επικίνδυνο του πράγματος.

Σήμερα αποφεύχθηκε ένα ναυτικό ατύχημα, επειδή άντεξαν οι κάβοι του βενζινάδικου που έτριζε ολόκληρο.

Αύριο μπορεί να υπάρξει ρύπανση και κάποια άλλη φορά (ό μή γένοιτο) έκρηξη.

Αντιλαμβάνεται κανείς τότε τι πρόκειται να συμβεί;


Το πράγμα δεν πάει άλλο. Τώρα που η τουριστική σεζόν διανύει τον τελευταίο της μήνα, πρέπει να ξεκινήσει η προετοιμασία σοβαρών και οργανωμένων κινητοποιήσεων από το Δήμο, τους φορείς και κυρίως από τους κατοίκους της Παροικιάς, που επιτέλους πρέπει να αντιδράσουν και βάλουν τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ελαττωματικός καθρέπτης;




Κατεβαίνοντας το δρόμο των Λευκών προς την Παροικιά, στο σημείο που συναντάμε το δρόμο προς τη Νάουσα, που έχει προτεραιότητα, υπάρχει ένας καθρέπτης για να διευκολύνει τους οδηγούς που οδεύουν προς την Παροικιά.

Αυτός ο καθρέπτης, μας πληροφόρησαν, ότι είναι ελαττωματικός και ότι χρειάζεται αλλαγή.


Ας το έχουν υπόψη οι υπηρεσίες του Δήμου. Αρκετά τροχαία είχαμε και φέτος.

“ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ”



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ομιλία του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ”… που δεν εκφωνήθηκε
Για λόγους που μόνον οι επικεφαλής της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας γνωρίζουν, δεν πραγματοποιήθηκε η χθεσινή τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο.
Οι Πολίτες Κόντρα στον Καιρό, με αίσθημα πολιτικής ευθύνης απέναντι στους πολίτες του Ν.Αιγαίου, ήταν παρόντες και χθες και τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια θητείας του απερχόμενου περιφερειακού συμβουλίου.
Ακολουθεί η αποχαιρετιστήρια-απολογιστική ομιλία του επικεφαλής της παράταξης, Παύλου Χρυσαφίδη, η οποία μπορεί να μην εκφωνήθηκε -εφόσον δεν υπήρξε συνεδρίαση- αλλά οφείλει να γνωστοποιηθεί στους κατ΄ ουσίαν αποδέκτες της που είναι οι πολίτες, αυτοί στους οποίους κάθε αιρετός οφείλει να λογοδοτεί.
«Αγαπητοί συνοδοιπόροι,
4 χρόνια περίπου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, φτάσαμε στο τέλος της πρώτης  περιόδου ενός νέου θεσμού της Τοπικής αυτοδιοίκησης, της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
4 χρόνια ήταν αρκετά για να εμπεδώσουμε όλοι τους πραγματικούς στόχους και σκοπό του Καλλικράτη.
Στο σχεδιασμό του,  μας παραμύθιαζαν ότι δημιουργούν ισχυρές δομές αυτοδιοίκησης σε επίπεδο περιφέρειας, μιλούσανε για 13 μικρές κυβερνήσεις με 13 μικρά κοινοβούλια…
Δυστυχώς, το μόνο που κατάφεραν είναι να μη έχουμε πια αυτοδιοίκηση, αλλά τοπικά παραρτήματα της κεντρικής διοίκησης που υπηρετούν πειθήνια την κυβερνητική πολιτική σε όλες τις εκφάνσεις, με κυρίαρχη αυτήν που αφορά στην επίτευξη των στόχων του μνημονίου και των επιταγών της τρόικας.

Η ΠΑΡΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΜΠΕΝΕΤΟ ΣΚΙΑΔΑ


Η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. πραγματοποίησε την Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014 στον αύλιο χώρο του Ι.Π. Παναγίας Εκατονταπυλιανής τιμητική εκδήλωση για τον σπουδαίο παριανό λαϊκό καλλιτέχνη και ακούραστο εργάτη της παριανής και κυκλαδίτικης λαογραφίας, Μπενέτο Σκιαδά.

Αφορμή έδωσε ο ίδιος ο καλλιτέχνης με την ολοκλήρωση ενός σπουδαίου έργου του, την κατασκευή της μινιατούρας του ναού της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, το οποίο εκτίθεται στο Λαογραφικό Μουσείο «Σκορπιός» μαζί με αμέτρητες άλλες δημιουργίες του.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος κόσμου, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο κ. Χρήστος Βλαχογιάννης Δήμαρχος Πάρου,  η κ. Άννα Κάγκανη – Κορτιάνου Πρόεδρος του Δ.Σ. της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π., εκ μέρους της εκκλησίας ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κυδωνιεύς και η Εκπαιδευτικός κ. Ελένη Σκιαδά εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγκαιριάς. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Εκπαιδευτικός  κ. Μπέττυ Μπιζά.


Ο ίδιος ο καλλιτέχνης συγκινημένος από την όλη βραδιά αναφέρθηκε  για το πώς εμπνέετε και δημιουργεί ένα έργο του, ενώ παράλληλα κάλεσε τους νέους του νησιού που διαθέτουν μεράκι και ταλέντο να μαθητεύσουν δίπλα του.    

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑ


Ένα έγκλημα συντελείται


Και ανεξάντλητα αποθέματα καλής πίστης, με ισχυρή δόση αφέλειας μάλιστα να διέθετε κανείς, και πάλι δεν γίνεται να μην καταλάβει τι σημαίνει το ξεπούλημα παραλιών, ακινήτων κλπ σε ξένους κυρίως επιχειρηματίες και να μην υποπτευθεί ότι κάτι κρύβεται πίσω από το γενικό ξεπούλημα. 
Για όσους, λοιπόν, θέλουν να βλέπουν την πραγματικότητα όπως είναι, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι στην Πάρο (και στην Αντίπαρο, όπως και αλλού) συντελείται ένα έγκλημα. Πρόκειται στην κυριολεξία για την αρπαγή της «Πίσω Αλυκής» και του «Αγίου Νικολάου», στην Αγκαιριά, της Αλυκής στη Σάντα Μαρία και την έκταση στην «Παναγιά» Αντιπάρου από τη δικαιοδοσία των κατοίκων και την εκχώρησή τους σ’ένα «θεσμικό κατασκεύασμα» (Α. Μαραγκοπούλου), το ΤΑΪΠΕΔ Α.Ε. με σκοπό να πουληθούν σε ιδιώτες «επενδυτές», έναντι «εξευτελιστικού τιμήματος» (Μ. Καραμανώφ). Το τίμημα αυτό, υποτίθεται ότι θα δοθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Το 3ο Εμπορικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ

Δελτίο Τύπου

Το 3ο Εμπορικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ που διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου-Αντιπάρου ,υπό την αιγίδα του Δήμου Πάρου, πραγματοποιήθηκε και φέτος με επιτυχία καθώς πλήθος κόσμου επιβεβαίωσε με την επισκεψιμότητα  του ,την ορθότητα της απόφασης - πρότασης του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου και δικαίωσε την απόφαση του Δημάρχου και όσων Δημοτικών Συμβούλων ψήφισαν υπέρ της πραγματοποίησης του .

Μια διαφορετική νότα δίνουν κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται  στα πλαίσια του φεστιβάλ ,οι οποίες στέφθηκαν και φέτος με επιτυχία, χορέψαμε σε νησιώτικους ρυθμούς ,τόσο κατά την έναρξη με το συγκρότημα του Τάσου Μαγγάλα ,όσο και κατά την παρουσίαση των μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων «ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ» και «ΔΗΜΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ» .
Οι μικροί μας φίλοι , με πάζλ και παιχνίδια απόλαυσαν ένα δημιουργικό απόγευμα που τους χάρισε η επαγγελματίας Βίκυ Σκανδάλη – ΠΑΙΧΝΙΔΟΚΟΣΜΟΣ , η οποία συμμετείχε σε περίπτερο του φεστιβάλ, ενώ είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τέχνη του πλεξίματος μέσα από την δημιουργία κασκόλ ,που τους έμαθε η επαγγελματίας Χριστίνα Ζουμή-ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ… που επίσης συμμετείχε σε περίπτερο του φεστιβάλ .Επιπλέον μας δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψουμε με την συντοπίτισσα μας –συγγραφέα του παιδικού βιβλίου «Ο δράκος Κέφαλος» και την αφηγήτρια κ.Μοσχούλα Μαρμαρά  , φανταστικούς ήρωες που περιτριγύριζαν στο χωριό των Μαρμάρων και της Μάρπησσας της Πάρου.

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ


Δεν πέρασε πολύς καιρός, όταν, έπειτα από παρέμβαση στελέχους της απερχόμενης δημοτικής αρχής, απομακρύνθηκαν οι κάδοι των σκουπιδιών κάτω από την πινακίδα με το χάρτη της Παροικιάς στο πάρκιν Νο 4.

Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε χθες, ότι οι κάδοι επέστρεψαν και πάλι κάτω από την πινακίδα με το χάρτη.

Προφανώς οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, διαπιστώνοντας ότι η τοποθέτηση των κάδων στο άλλο σημείο δεν τους βόλευε, αποφάσισαν και τοποθέτησαν πάλι τους κάδους στην αρχική τους θέση δηλ. κάτω από την πληροφοριακή πινακίδα.

Έτσι το απαράδεκτο τριτοκοσμικό θέαμα συνεχίζει καθημερινά να μας εκθέτει στα μάτια των αλλοδαπών τουριστών.

Αυτό πλέον που απομένει να δούμε, είναι το τι θα πράξει η νέα διοίκηση του Δήμου μας.
Γιατί και από τα μικρά και ασήμαντα, αυτά που δεν έχουν πολιτικό ή οικονομικό κόστος, θα κριθούν και οι νέοι δημοτικοί μας άρχοντες.

Αν σ΄αυτά τα ελάχιστα δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν και να βάλουν τάξη, τότε να μην περιμένουμε να γίνει κάτι σημαντικό και για τα μεγάλα.

«Κυριακή κοντή γιορτή», λέει ο σοφός λαός.


Από τη Δευτέρα θα αρχίσουμε να μετράμε τη συνέπεια λόγων και έργων των νέων τοπικών μας αρχόντων.

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ-ΨΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑ


ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ



Τελικά Τα Καταφέραμε !!!

Μετά από αίτημα του συλλόγου μας για την απομάκρυνση της ποσότητας μαρμάρων από την πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου ...σήμερα τελικά μετά από την συνεργασία Δήμου, Αρχαιολογικού Μουσείου και του συλλόγου μας μεταφέρθηκαν στο προαύλιο χώρο  του Μουσείου ....

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗΣ


«Το συγκλονιστικό είναι ότι μέσα στην Εκατονταπυλιανή, εκτός από τις μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, σώζονται ακόμα λείψανα παλαιοχριστιανικών τοιχογραφιών, τοιχογραφιών δηλαδή που χρονολογούνται πριν από την εικονομαχία (πριν από το 726 μ.Χ.), πράγμα πολύ σπάνιο.

Στο ναό του Αγίου Νικολάου, στον τοίχο του βόρειου κλίτους, αμέσως μπρος από το τέμπλο του ιερού, σώζεται μία τοιχογραφία με δύο γυναικείες μορφές, που η κάθε μία κρατά ένα νήπιο.

Η μία μορφή διατηρείται πολύ καλά και είναι μια εντυπωσιακή φυσιογνωμία. Έχει μεγάλα μαύρα μάτια που ατενίζουν το θεατή και το πλάσιμο του προσώπου επιτυγχάνεται με ένα κοκκινωπό χρώμα και με ελεύθερη πινελιά. 

Στο αριστερό της χέρι βαστά ένα παιδί με κορμοστασιά ολόρθια, που ευλογεί με το δεξί του χέρι και φορεί ένα ωχροκίτρινο χειριδωτό χιτώνα με δύο μαύρα σήματα.

Η άλλη μορφή είναι πολύ κατεστραμμένη. Φαίνεται όμως ότι κρατεί προ του στήθους μία ασπίδα με ένα παιδί καθιστό κατ΄ενώπιον που φορεί ένα μαφόριο πορφυρό. 

Η τοιχογραφία αυτή με τις δύο μητέρες είχε για χρόνια παραμείνει απαρατήρητη, ασχολίαστη και αδημοσίευτη». 
(Απόσπασμα από ανακοίνωση της αρχαιολόγου Φανής Α. Δροσογιάννη).


Σύμφωνα με την ίδια αρχαιολόγο  η πρώτη μορφή της τοιχογραφίας είναι η Αγία Ελισάβετ που κρατά στην αγκαλιά της τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, η δε άλλη που είναι κατεστραμμένη είναι η Αγία Άννα που κρατά τη μικρή Παναγία μέσα σε ασπίδα.

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Το GERMANIA NOVA στο λιμάνι της Παροικιάς.


Το GERMANIA NOVA  στο λιμάνι της Παροικιάς. 
Έτος κατασκευής 2011. Μήκος x Πλάτος: 47.21m × 9m.

Γιατί οι νομπελίστες γκουρού φοβούνται ότι η παγκοσμιοποίηση έχει πάρει λάθος δρόμο

Οι νομπελίστες οικονομολόγοι του κόσμου συγκεντρώθηκαν στο φόρουμ του Λιντάου (χωρίς αμοιβή), για να μοιραστούν τις σκέψεις τους για τέσσερις ημέρες με 450 διδακτορικούς φοιτητές.
Η θεωρία του Ντέιβιντ Ρικάρντο για το συγκριτικό πλεονέκτημα έχει κλονιστεί μετά από 200 χρόνια, ή τουλάχιστον έτσι φάνηκε στο φόρουμ των βραβευμένων με Νόμπελ στο Λιντάου. Η θεωρία που δημοσιεύθηκε το 1817 υπήρξε μια κατευθυντήρια αρχή του ελεύθερου εμπορίου και θεωρούνταν δεδομένη από κάθε φοιτητή της οικονομίας στη σύγχρονη εποχή. Υπήρξε χρήσιμη, αλλά όπως και οι θεωρίες του Νεύτωνα έφτασαν στα όριά τους και ξεπεράστηκαν από την σχετικότητα του Αϊνστάιν, το συγκριτικό πλεονέκτημα δεν εξηγεί πλέον τον κόσμο. Σύμφωνα με το μοντέλο του Ρικάρντο, η ανισότητα έπρεπε να περιοριστεί στο εσωτερικό των χωρών, καθώς η παγκοσμιοποίηση επιταχύνθηκε χαρακτηριστικά στη δεκαετία του ενενήντα. Αντ 'αυτού, μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Πρόσκληση σε Λαϊκή Συνέλευση


Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι του χωριού μας,

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αφορά άμεσα και το χωριό μας. Συγκεκριμένα οι δύο εκτάσεις με τους υγρότοπους, η «Πίσω Αλυκή» και ο «Άγιος Νικόλαος» πωλούνται μέσω ΤΑΪΠΕΔ, όπου ήδη έχουν εκχωρηθεί με  ΦΕΚ από το 2013.
Ως Τοπικό Συμβούλιο, μαζί με το νεοεκλεγέν Τοπικό Συμβούλιο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, συγχωριανούς και φίλους της Αγκαιριάς, μετά από δύο συνεδριάσεις, αποφασίσαμε να συγκαλέσουμε Έκτακτη  Λαϊκή Συνέλευση προκειμένου να ενημερώσουμε όλους τους κατοίκους του χωριού για το μεγάλο αυτό θέμα και όλοι μαζί να αποφασίσουμε, για τις ενέργειες  στις οποίες πρέπει να προβούμε, ώστε να σταματήσουμε το κακό προτού αυτό ολοκληρωθεί και τα πράγματα γίνουν μη αντιστρέψιμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους, το χωριό και το μέλλον του.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να αντιδράσουμε ως υπεύθυνοι και συνειδητοί πολίτες  που αγαπάμε τον τόπο μας λέγοντας ένα μεγάλο όχι στο ξεπούλημα της «Πίσω Αλυκής» και του «Αγίου Νικολάου».
Η Λαϊκή Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Αυγούστου στις 19: 30 (7:30 το απόγευμα) στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου [πρόκειται για τη Λαϊκή Συνέλευση που είχε προγραμματισθεί για τις 3 Αυγούστου και αναβλήθηκε].

Είναι προφανές ότι το θέμα αφορά όλους μας και επομένως πιστεύουμε ότι η  παρουσία σας είναι απολύτως αναγκαία.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



Εικόνες από τα μαθήματα στο εργαστήριο γλυπτικής στο Μουσείο Περαντινού στην Παροικία τον Αύγουστο.

Η τέχνη της γλυπτικής συνεχίζεται στο νησί του Σκόπα και του Περαντινού. 

ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΜΕΙΝΕ


Την Κυριακή 31 Αυγούστου ορκίζεται το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και από τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει τα ηνία της Πάρου η νέα Δημοτική Αρχή.

Ευχή όλων μας είναι να επιτύχει στο έργο της, το οποίο για πρώτη φορά θα έχει ορίζοντα πενταετίας.
Αυτή άλλωστε είναι και επιθυμία του 65%  των δημοτών που την ανέδειξε με την ψήφο του.
Τα προβλήματα της Πάρου είναι γνωστά, η ιεράρχηση που θα κάνει η δημοτική αρχή καθώς και η μεθοδολογία επίλυσής τους μας είναι άγνωστη.

Μας είναι άγνωστη επίσης η τακτική της παράταξης Βλαχογιάννη, που, εθισμένη στην άσκηση εξουσίας πέραν της δεκαετίας, θα της είναι δύσκολο να προσαρμοστεί στα νέα της καθήκοντα  από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά την ΚΕΠ-ΟΣΑ  θα περιμένουμε το καινούριο που θα προσκομίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο με την προσδοκία ότι η κριτική που θα ασκεί θα είναι τεκμηριωμένη, ρεαλιστική και εποικοδομητική.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική. Θα παραμείνει προσηλωμένη και συνεπής στις αρχές και τις θέσει ς του ΚΚΕ, όπως αυτές εξειδικεύονται στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ριζικά ανανεωμένο. Από τους 27 δημοτικούς συμβούλους  οι 21 είναι νέοι, που ασχολούνται, οι περισσότεροι, για πρώτη φορά με τον κατ΄εξοχήν λαϊκό θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διακατέχονται από διάθεση να κάνουν ό,τι καλύτερο για τον κοινό μας τόπο, την Πάρο. Αυτή είναι η πρόθεσή τους.


 Όμως οι καλές προθέσεις δεν είναι αρκετές, ούτε η εργατικότητα που θα επιδείξουν ορισμένοι. Η Πάρος χρειάζεται σχέδιο ανάπτυξης, μεθοδική προσπάθεια υλοποίησής του, τακτική ενημέρωση των δημοτών και το κυριότερο παρεμβάσεις αποτελεσματικές προς το κράτος των Αθηνών. 

31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η


Σας προσκαλούμε
να παραστείτε και να τιμήσετε με την παρουσία σας
την τελετή ορκωμοσίας
της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πάρου
που θα πραγματοποιηθεί την
Κυριακή 31 Αυγούστου 2014 και ώρα 19:30
στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Πάρου.



Ο Νεοεκλεγείς Δήμαρχος


Μάρκος Κωβαίος

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Θα είναι μεγάλη επιτυχία του Δήμου, αν το καταφέρει


Το κτίριο που στέγαζε την Αγροτική Τράπεζα και τώρα στεγάζει το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, με βάση το συμβόλαιο μεταβίβασης του οικοπέδου  στην Αγροτική Τράπεζα από την τότε Κοινότητα Πάρου, μπορεί να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Πάρου.

Πιο συγκεκριμένα το 1959, με συμβολαιογραφική πράξη του συμβολαιογράφου Πάρου Θεόδωρου Κονταράτου, με αριθμό 13618, που μεταγράφηκε στο υποθηκοφυλακείο Πάρου στις 29/5/1959, η Κοινότητα Πάρου μεταβίβασε στην Αγροτική Τράπεζα οικόπεδο στη πλατεία Μαντώς Μαυρογένους, για την κατασκευή κτιρίου που θα στέγαζε το υποκατάστημά της, λόγω της προσφοράς της Τράπεζας στον αγροτικό κόσμο της Πάρου.

Στο συμβόλαιο αναγράφεται ο παρακάτω όρος: (Αντιγράφουμε από το συμβόλαιο).

«Εις περίπτωσιν καθ΄ήν καταργηθεί το εν Πάρω κατάστημα της Τραπέζης ή το Γραφείον αυτής ώστε να μην είναι αναγκαίον πλέον αυτή, το κτίριον μετά του εδάφους θα περιέρχηται τη κυριότητι και νομή της δωρητρίας Κοινότητας».

Με βάση την παράγραφο αυτή, που αποτελεί θεμελιώδη όρο του συμβολαίου, ο Δήμος οφείλει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το ακίνητο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του.

Όπως μας πληροφόρησε ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μαρινόπουλος το θέμα αυτό το είχε θέσει υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία του Δημάρχου, όμως κατά την άποψή του δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμιά ουσιαστική ενέργεια.


Ο ίδιος μας δήλωσε, ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε, το ακίνητο αυτό, που κακώς χρησιμοποιείται ως δεύτερο υποκατάστημα της Τραπέζης Πειραιώς, να περιέλθει στην κυριότητα και τη νομή του Δήμου Πάρου.

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

ΜΑΣ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ



Σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ. 26 του Ν. 3852/2010 (ΝΟΜΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ), όπως προκύπτει από έγγραφο του κλιμακίου της Πυροσβεστικής της Πάρου, ( αριθ. Πρωτ. 3858/15-7-2014) ο Δήμος είναι αρμόδιος να μας προστατεύσει από τις πυρκαγιές , καθαρίζοντας από τα ξερά χόρτα οικόπεδα και χωράφια που βρίσκονται εντός των οικισμών, σε περίπτωση αδιαφορίας των ιδιοκτητών.

Το ξενοδοχείο "mirsini " ιδιοκτησίας μου που βρίσκεται εντός του οικισμού ΚΟΥΚΟΥΜΑΥΛΕΣ και το οποίο φιλοξενεί καθημερινά δεκάδες πελάτες, κινδυνεύει από πυρκαγιά όμορης ιδιοκτησίας αλλοδαπού, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό και δεν επιδεικνύει κανένα ενδιαφέρον για τον καθαρισμό του από τα ξερά χόρτα.

Σε ανάλογες περιπτώσεις ο Δήμος προβαίνει στον καθαρισμό του οικοπέδου και χρεώνει τη δαπάνη στον ιδιοκτήτη στον οποίο επιβάλλει και πρόστιμο. Παράλληλα υποβάλλει και μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του ποινικού κώδικα.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μου προς το Δήμο, ο Δήμος «αγρόν ηγόρασε».

Κατά τα άλλα ο Δήμος μέχρι και πρόσφατα δημοσιοποίησε  δελτίο τύπου με οδηγίες για το πώς εμείς οι δημότες θα προστατεύσουμε το νησί μας από τις πυρκαγιές.

Επειδή δεν πρόκειται να παραιτηθώ του δικαιώματός μου να προστατεύσω την περιουσία μου, καλώ το Δήμαρχο, πριν προβώ σε άλλες ενέργειες, να εφαρμόσει το νόμο και να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες  για το καθαρισμό του οικοπέδου του αλλοδαπού.

Γεώργιος Σκλαβούνος

Δημότης Πάρου

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΛΊΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΟΥΡΟΥΠΟ


Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΤΟ "ΜΑΓΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ" ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ


ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ


Έφτασαν μέχρις εμάς τα πρώτα παράπονα για την συμπεριφορά ελάχιστων επιχειρηματιών απέναντι σε τουρίστες που έχουν σχέση κυρίως με το ανέβασμα των τιμών.

Επειδή η μετακίνηση των τουριστών από νησί σε νησί είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της τουριστικής περιόδου, άρα και η σύγκριση των τιμών που έχουν διαμορφωθεί σε κάθε νησί, καλά θα κάνουν, όσοι με τρόπο τυχοδιωκτικό σκέφτηκαν να αρπάξουν όσα μπορούν περισσότερα, αδιαφορώντας για το μέλλον της τουριστικής Πάρου να προσέξουν πολύ.

Πριν από μερικά χρόνια επισκέφτηκε το γραφείο του δημάρχου ένας ελληνοκαναδός και του προσκόμισε λογαριασμό εστιατορίου που του είχαν χρεώσει το φαγητό δύο φορές και ένας άλλος που ήταν και δημοσιογράφος του είχε καταγγείλει, ότι ταξιτζής του χρέωσε τρεις φορές πάνω το κόμιστρο από την Παροικιά στο αεροδρόμιο.

Τέτοια περιστατικά ευτυχώς δεν έχουν ακουστεί, αυτό όμως που κυκλοφορεί είναι οι υπερβολικές τιμές που νοικιάζονται τα αυτοκίνητα και τα άλλα τροχοφόρα.


Επειδή η Πάρος τα προσεχή χρόνια θα είναι τουριστικός  προορισμός κυρίως για αλλοδαπούς, καλά θα κάνουμε να είμαστε όλοι μας (το τονίζουμε και πάλι) πολύ προσεκτικοί.

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΑΠΟΨΙΝΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ


Χάθηκε ο Ρόι, στις 18-8-14.



Ο μικρός Αχιλλέας ψάχνει να βρει τον τετράποδο φίλος του. Όποιος γνωρίζει  κάτι σχετικό παρακαλείται να επικοινωνήσει στο 6972036350 ή 2284022416. Δίδεται αμοιβή.

ΑΠΟΨΕ Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΝΕΤΟ ΣΚΙΑΔΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ



Δεν ήταν εύκολο να ενταχθεί ένα έργο 3.000.000 ευρώ στο ΕΣΠΑ όταν μεγάλοι δήμοι, όπως της Ρόδου και της Σύρου συνήθως διεκδικούσαν και τελικά έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος από το πρόγραμμα αυτό.

Γι΄αυτό και θεωρήθηκε τότε από όλους σημαντική επιτυχία για την Πάρο η ένταξη του έργου στο πιο πάνω πρόγραμμα, που σύμφωνα με τη μελέτη προέβλεπε την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και του αγροκηπίου της Παροικιάς καθώς και την ανάπλαση του αλσυλλίου της Εκατονταπυλιανής.
Το έργο τελικά χάθηκε  και μαζί του 3.000.000 ευρώ και οι ευθύνες βαρύνουν αποκλειστικά το Δήμο, που ήταν ο φορέας υλοποίησής του.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Πάρος είναι το νησί των χαμένων ευκαιριών, είτε γιατί υπάρχει αδυναμία των υπευθύνων, είτε γιατί η κοινωνία της Παροικιάς παραμένει αδιάφορη για ό,τι συμβαίνει γύρω της, είτε γιατί κάποιοι ελάχιστοι συμπολίτες μας αντιδρούν κατά τρόπο καταστροφικό για τα ίδια τους τα συμφέροντα.

Στην περίπτωση του αεροδρομίου βγάλαμε τα μάτια μας μόνοι μας. Θα είχαμε εδώ και χρόνια αεροδρόμιο 2.000 μέτρων, ενώ τώρα κατασκευάζεται αεροδρόμιο 1.400 μέτρων.

Το βιολογικό καθαρισμό της Παροικιάς, έργο ζωτικό, λίγο έλειψε να το χάσουμε, εξαιτίας ελαχίστων συμπατριωτών μας που προσέφυγαν κατά του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο δεύτερος περιφερειακός και το κλειστό γυμναστήριο της Παροικιάς και ο βιολογικός της Αγκαιριάς χάθηκαν από πολιτικές σκοπιμότητες το 2003 (Άλλαξε η δημοτική αρχή και η νέα ανέτρεψε μέρος του προγραμματισμού των έργων της προηγούμενης).

Όσον αφορά τα λιμενικά έργα, η Αλυκή ακόμα περιμένει το αλιευτικό της καταφύγιο, η Παροικιά την επέκταση του μώλου στο Βίντζι και η Πάρος ένα στοιχειώδες εμπορικό λιμάνι, που μάλλον εμείς οι μεγαλύτεροι δεν θα προλάβουμε να το δούμε.

Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Η Πάρος έχει ανάγκη από έργα υποδομής και το νέο ΕΣΠΑ είναι μπροστά μας.  
Χρήματα για σοβαρά έργα μόνο μέσω του ΕΣΠΑ μπορούν να βρεθούν. Όμως για την ένταξη έργων της Πάρου στο πρόγραμμα αυτό, θα απαιτηθεί μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια από όλους μας.