Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

΄Εναρξη συμβουλευτικού σταθμού για την Άνοια και στην Πάρο





ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

Ποιο είναι το πρόβλημα;
Στις μέρες μας, παρατηρείται μια χωρίς προηγούμενο αύξηση του αριθμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Στις αναπτυγμένες χώρες, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια με ποιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ (50% του συνόλου) ως ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα. Στην Ευρώπη οι άνθρωποι με άνοια είναι σήμερα 10 εκατομμύρια και στην Ελλάδα 200.000. Η άνοια, με τα ψυχιατρικά συμπτώματα που τη συνοδεύουν, προκαλεί σοβαρή επιβάρυνση στους ανθρώπους που υποστηρίζουν και ζουν μαζί με τον ασθενή. Η επιβάρυνση είναι είτε ψυχολογική -με αίσθημα εγκλωβισμού, άγχος, θυμός, κατάθλιψης, ενοχές, σωματικής εξάντλησης - είτε κοινωνική και οικονομική- απηχεί τις διαφορετικές αρνητικές επιπτώσεις που βιώνουν οι στενοί συγγενείς ή /και φροντιστές στις καθημερινές δραστηριότητες, στις σχέσεις στην οικογένεια, στην εργασία και σε χρήματα που πρέπει να διαθέσουν για τη φροντίδα του ασθενούς έτσι ώστε να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή ποιότητα ζωής.

Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια στην Πάρο
Με στόχο την πρόληψη της άνοιας ,αλλά και την έγκαιρη διάγνωση και υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν και των οικογενειών τους θα λειτουργήσει από το Δεκέμβριο του 2014 ο Συμβουλευτικός Σταθμός Πάρου για την Άνοια. Οι υπηρεσίες, που αναλόγως των αιτημάτων θα παρέχονται είναι οι παρακάτω:
* προγράμματα πρόληψης (αξιολόγηση νοητικών λειτουργιών, ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης σε ηλικιωμένους χωρίς προβλήματα μνήμης, ενημερωτικές ομιλίες στην κοινότητα)
* προγράμματα παρέμβασης για την Άνοια (προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης για άτομα που πάσχουν από άνοια, μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για τους ανθρώπους που πάσχουν αλλά και τους φροντιστές τους, ομάδες έμμισθων φροντιστών, δράσεις ψυχοεκπαίδευσης και υποστήριξης συγγενών, διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών στην κοινότητα της Πάρου αλλά και με πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες στην Αθήνα)
* ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες δομών και υπηρεσιών ΠΦΥ και ψυχικής υγείας.

Κάθε πότε και πού θα παρέχονται οι υπηρεσίες;
Ένας εκπαιδευμένος κοινωνικός λειτουργός σε θέματα διαχείρισης της άνοιας θα εξυπηρετεί τους ενδιαφερόμενους 2 ημέρες το μήνα με συχνότητα 1 φορά ανά δεκαπέντε ημέρες στο χώρο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ (Διασταύρωση Περιφερειακού Παροικιά).

Ποιος μπορεί να έρθει σε επαφή με το Συμβουλευτικό Σταθμό;
Ασθενείς που πάσχουν από άνοια, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.

Πώς μπορώ να έρθω σε επαφή;
Στο τηλέφωνο 22840-22011, κάθε εργάσιμη ημέρα, ώρες 08.30 - 16.30, αναφέροντας συγκεκριμένα το ενδιαφέρον για το Συμβουλευτικό Σταθμό Άνοιας Πάρου ή στο κινητό τηλέφωνο του υπεύθυνου του Συμβουλευτικού Σταθμού κ. Γαλάνη Δημήτρη (6943212594) ή στο email: kmparos@epapsy.gr.

Υπάρχει κόστος;
Δεν υπάρχει κανένα κόστος. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο ανεξαρτήτως ασφάλισης.

Ποιος χρηματοδοτεί το έργο;
Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ποιοι το υλοποιούν;
Το πρόγραμμα υλοποιεί η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών σε συνεργασία με την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (στο πλαίσιο λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας BA Κυκλάδων) και τη CMT Προοπτική. Επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Νευρολόγος - Ψυχίατρος Δρ. Παρασκευή Σακκά.

Πώς μπορούν να συνεργαστούν οι τοπικοί φορείς;

Ζητάμε από οποιοδήποτε φορέα ενδιαφέρεται να συμμετέχει στις δράσεις δημοσιότητας, να ενημερώνει τα μέλη του ή τους εξυπηρετούμενούς του για τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού, να παραπέμπει στο Συμβουλευτικό Σταθμό οποιοδήποτε μέλος του ενδιαφέρεται, να μας κάνει προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση και στήριξη του έργου βάσει των δυνατοτήτων και της διαθεσιμότητας του φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: