Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ενημέρωση για τον Καταρροϊκό Πυρετό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Με αφορμή το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την Δευτέρα 20/10/2014 σας ανακοινώνουμε ότι :
    Μετά και την εργαστηριακή επιβεβαίωση της ύπαρξης μόλυνσης από τον ιό του Καταρροϊκού Πυρετού ( Κ.Π.) του προβάτου σε αρκετές εκτροφές του νησιού μας, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους κατοίκους του νησιού και ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους για το νόσημα αυτό και τι πρέπει να προσέχουν.

    Ο Κ.Π. οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με μικρές σκνίπες του γένους Culicoides. Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση, ενδημεί σε χώρες όπως Τουρκία, Συρία, Ισραήλ, Αίγυπτος  και έχει εμφανιστεί σε όλες  τις χώρες  της  Μεσογείου και πρόσφατα στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία.

Ο Κ.Π. προσβάλλει μόνο τα μηρυκαστικά ζώα ( πρόβατα, αίγες βοοειδή, ελάφια, καμήλες ) με σοβαρότερα όμως κλινικά συμπτώματα και θανάτους στα πρόβατα.

Ο Κ.Π. δεν προσβάλλει τον άνθρωπο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Δεν μεταδίδεται με το κρέας και με το γάλα.


   Η λειτουργία των δημοτικών σφαγείων στην Πάρο και οι έλεγχοι των ζώων πριν και μετά την σφαγή διασφαλίζουν απόλυτα τους καταναλωτές για την καταλληλότητα και την υγιεινή των κρεάτων που σφάζονται εκεί.

  Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου για τυχόν ύποπτα συμπτώματα στα ζώα τους και να συνεργάζονται στενά με τον κτηνίατρο κ. Νικόλαο Τσιγώνια  ( στο τηλέφωνο 22840 21228 )  για τον έλεγχο και τον περιορισμό της νόσου. Επίσης να εφαρμόζουν όλα τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης και να κάνουν τακτικά  εντομοκτονίες  τόσο στα ζώα όσο και στους γύρω χώρους.

  Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου είναι  από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κτηνοτρόφων μετά την έγκαιρη διάγνωση του νοσήματος και ελέγχει συνεχώς την πορεία και την εξέλιξη της νόσου.

  Ελπίζουμε ότι η πολιτεία όπως δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων για τις ζημίες τις οποίες υπέστησαν.


Ο Έπαρχος Πάρου

Κώστας Ν. Μπιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: