Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

8-ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΟΦΙΑ - ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ - ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ



ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ


ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ  ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ (ΔΕΥΤΕΡΑ 28/10) ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Πλούσιο πρωινό και αναχώρηση για Κωνσταντινούπολη. Άφιξη και  θα ξεκινήσουμε την ξενάγηση μας από το Οικουμενικό  Πατριαρχείο , στην συνέχεια επίσκεψη και προσκύνημα στην Παναγία των Βλαχερνών, συνεχίζουμε για ΜΠΑΛΟΥΚΛΗ (ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ) με τα θρυλικά ψάρια και τους τάφους των πατριαρχών .Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.  Στην συνέχεια προαιρετικά μια βόλτα στο ΒΟΣΠΟΡΟ με καραβάκι θα μας χαρίσει μοναδικά τοπία. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα:
Ρένα Θωμά-Κοντού: 22840 22223 κιν. 6944363003
Ερμιόνη Καραγκούνη-Σπανού: 22840 21657 κιν. 6986438323
Αρχοντική Αλεξανδροπούλου: 22840 27225 κιν. 6970015889

Κώστας Γράβαρης: κιν. 6948781841

Λίγα λόγια γι΄αυτά που θα δούμε.

ΦΑΝΑΡΙ



Στην δυτική πλευρά των τειχών βρίσκεται η περιοχή του Φαναρίου. Το Φανάρι κάποτε αποτέλεσε την κύρια αστική περιοχή της Κων/πολης τόσο επί Βυζαντινής όσο και μετέπειτα επί Οθωμανικής κυριαρχίας.

Χτισμένο πάνω στον 4ο και 5ο λόφο της Πόλης, το Φανάρι αντιπροσωπεύει τους λόγιους καθώς και την γενιά εκείνη που μεγάλωσε με έντονη πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα.


Σήμερα η περιοχή του Φαναρίου πέρα από έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί μια από τις πιο γραφικές γωνιές στην σημερινή Πόλη, αφού πέρα από τα μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας κτίρια, θα βρούμε και πληθώρα από ενδιαφέροντα και γνωστά και πιο άγνωστα αξιοθέατα τα οποία θα μας μεταφέρουν χρόνια πίσω.

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ



Μεγάλη είναι η ιστορία του πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά από πολλές περιπέτειες και μετακινήσεις από το έτος 1600 ο Πατριαρχικός Ναός εγκαταστάθηκε μόνιμα στον Άγιο Γεώργιο Φαναρίου, επί πατριαρχείας Ματθαίου του Β΄.

Το νότιο κλίτος αφιερώθηκε στην Αγία Ευφημία και στην Παναγία την Παμμακάριστο της οποίας η ιστορική εικόνα βρίσκεται εκεί.

Στο κλίτος αυτό στο νότιο τοίχο, δίπλα στην ψηφιδωτή εικόνα του Προδρόμου είναι μέρος της στήλης της φραγγελώσεως, όπου δέθηκε και μαστιγώθηκε ο Χριστός.

Σε μαρμάρινες βάσεις είναι τοποθετημένες οι λάρνακες  με τα λείψανα των Αγίων Ευφημίας, Σολομονής και Θεοφανούς.

Το βόρειο κλίτος αφιερώθηκε στους Τρεις Ιεράρχες. Σ’ αυτό το κλίτος  βρίσκεται και η εικόνα της Παναγίας της Κυζίκου, που είναι γνωστή ως Παναγία η Φανερωμένη.

Σ’ αυτό το κλίτος βρίσκονται από το Νοέμβριο του 2004 δύο αλαβάστρινες λειψανοθήκες, με ιερά λείψανα των Αγίων Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ



Ο ναός των Βλαχερνών υπήρξε το πιο γνωστό και το πιο φημισμένο ιερό της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη, με διαρκή ακτινοβολία σ΄ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο.

Χτίστηκε από την αυτοκράτειρα Πουλχερία μεταξύ των ετών 450-453, και διακοσμήθηκε από την ίδια και τον  Μαρκιανό (450-457). Αργότερα επί Λέοντος Α΄ ο ναός ολοκληρώθηκε με το παρεκκλήσιο της Αγίας Σορού που δέχτηκε το Ωμοφόριο και την τιμία Εσθήτα της Θεοτόκου που μεταφέρθηκε από την Παλαιστίνη το 473.

Το γνωστότερο και σπουδαιότερο γεγονός είναι η σωτηρία της Πόλης κατά το 626 όταν πολιορκήθηκε από τα στρατεύματα των Αβάρων. Η εικόνα της  Βλαχερνιώτισσας λιτανεύτηκε από τον πατριάρχη Σέργιο (610-638) και το λαό. Η πολιορκία λύθηκε, η Πόλη σώθηκε και η σωτηρία αποδόθηκε στην Παναγία. Σύσσωμος ο λαός οδηγήθηκε με την εικόνα στον ιστορικό ναό όπου αγρύπνησε ψάλλοντας τον Ακάθιστο Ύμνο.

Το αργυρό πουκάμισο της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, που φιλοτεχνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, δωρεά του Νικολάου Μαυρογένη, απεικονίζει παραστάσεις από τα θαύματα της Παναγίας των Βλαχερνών.




Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΜΠΑΛΟΥΚΛΙ




Η Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί, γνωστή σε όλο το χριστιανικό κόσμο για το αγίασμα που αναβλύζει, βρίσκεται έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα «παλάτια των πηγών» στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Ο ναός πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık (= ψάρι) και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα.
Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός κυνηγούσε στην περιοχή που βρίσκεται το αγίασμα  είδε σε όραμα ένα μικρό παρεκκλήσι, πλήθος λαού και έναν ιερέα μπροστά σε μια πηγή. «Είναι η πηγή των θαυμάτων» του είπαν. Και έχτισε εκεί μοναστήρι με υλικά που περίσσεψαν από την Αγιά Σοφιά.
ΠΕΜΠΤΗ ΗΜΕΡΑ (ΤΡΙΤΗ 29/10)

Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ



Μερικά από τα καλύτερα δείγματα των ψηφιδωτών της βυζαντινής τέχνης διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας στη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Το κτίσμα αυτό, περίφημος μεσοβυζαντινός ναός της Βασιλεύουσας ως προς την αρχιτεκτονική, του οποίου ο προσεγμένος διάκοσμος φιλοτεχνήθηκε επί Παλαιολόγων, μετά την Άλωση μετατράπηκε σε τέμενος και είναι γνωστό σήμερα ως Kariye Çamii. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, το κτίσμα επισκευάστηκε και έκτοτε λειτουργεί ως μουσείο. Οι τοίχοι και ο τρούλος του καθολικού διακοσμήθηκαν με μωσαϊκά και τοιχογραφίες έξοχης τεχνοτροπίας που αναπαριστούν σκηνές από το βίο του Χριστού και της Θεοτόκου.

Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ



Ο Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης ήταν χώρος δημόσιας ψυχαγωγίας που προοριζόταν για ιπποδρομίες και αρματοδρομίες, αποκτώντας παράλληλα θεσμικές και πολιτικές διαστάσεις.

Στα αξιόλογα μνημεία του Ιπποδρόμου ανήκουν η στήλη των Όφεων, ο οβελίσκος του Θεοδόσιου Α' και ένας ακόμα οβελίσκος από συναρμοσμένους λίθους που αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Ζ' Πορφυρογέννητο, τα οποία σώζονται και διατηρούνται στο κέντρο του σύγχρονου δημόσιου χώρου.
ΤΟ ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ



Το τζαμί χτίστηκε μεταξύ 1609 και 1616 με διαταγή του σουλτάνου Αχμέτ Α' -από τον οποίο πήρε και το όνομά του- όταν αυτός ήταν σε ηλικία 20 ετών. Βρίσκεται στο παλαιότερο τμήμα της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην τοποθεσία του αρχαίου Ιππόδρομου (Ατ Μεϊντάνι), και απέναντι (δυτικά) από την Αγία Σοφία.
Η κατασκευή αυτού του οικοδομήματος είχε τόσο ενθουσιάσει τον νεαρό Σουλτάνο που λέγεται ότι και ο ίδιος εργάσθηκε για την ανέγερσή του. Δυστυχώς όμως για τον ίδιο τον Σουλτάνο δεν πρόλαβε να χαρεί πολύ το περίλαμπρο αυτό οικοδόμημα λόγω του θανάτου του ένα μόλις χρόνο μετά το άνοιγμα των θυρών του. Μάλιστα, έχει ταφεί μέσα στο τζαμί.
ΤΟ ΤΟΠ ΚΑΠΙ



To Τοπ Καπί (τουρκ. Topkapı Sarayı) είναι ανάκτορο χτισμένο σε λόφο που επιβλέπει το Βόσπορο και αποτελούσε επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα μέσα του 15ου αιώνα μέχρι την κατασκευή του παλατιού Ντολμά Μπαχτσέ (1853). Αρχικά γνωστό ως «Νέο Παλάτι» (τουρκ. Yeni Sarayı), έλαβε τη σημερινή ονομασία του κατά το 19ο αιώνα από παρακείμενη ομώνυμη πύλη.
Είναι μέρος των ιστορικών περιοχών της Κωνσταντινούπολης που ανήκουν συλλογικά στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

ΚΑΠΑΛΙ ΤΣΑΡΣΙ (ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ)



Το μεγάλο παζάρι άνοιξε το 1461 και είναι μία από τις μεγαλύτερες και παλιότερες στεγασμένες αγορές του κόσμου, με πάνω από 58 οδούς και 1200 μαγαζιά από τα οποία διέρχονται 250.000 με 400.000 επισκέπτες καθημερινά. Στο παζάρι θα βρείτε κοσμήματα, σουβερίν, ναργιλέδες, μπρίκια, καρυκεύματα, χαλιά αλλά και δερμάτινα ή ρούχα και παπούτσια. Να είστε προετοιμασμένοι να αποφύγετε πολλούς κράχτες που θα σας μιλάνε απλά Ελληνικά και ακόμα και αν δεν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε κάτι θα μπορέσετε να διασκεδάσετε με το γνωστό 'παζάρι', όπου συνήθως θα μπορέσετε να ρίξετε την τιμή κατά 10 με 15%.

Η ΑΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑ



Για το μοναδικό αυτό μνημείο, παγκόσμιο σύμβολο της χριστιανοσύνης και του ελληνισμού, έχουμε πολλά να πούμε και να μάθουμε από ειδικό ξεναγό.

Τα δικά μας λόγια είναι φτωχά μπροστά στον πλούτο και το μεγαλείο του αριστουργήματος που εμπνεύστηκε και κατασκεύασε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, μικρογραφία του οποίου είναι η δική μας Εκατονταπυλιανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: