Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

8 - ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ

(8 - ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ)

Σόφια - Φιλιππούπολη – Αδριανούπολη – Κωνσταντινούπολη -Πριγκηπονήσια

ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ (ΚΥΡΙΑΚΗ 27/10) ΦΙΛΛΙΠΟΥΠΟΛΗ - ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ

Πρωινό από μπουφέ και εκδρομή στην ιστορική Φιλιππούπολη. Πεζή περιήγηση στην γεμάτη μνήμες παλαιά πόλη με τα γραφικά δρομάκια και τα πανέμορφα παλιά αρχοντικά. 
Θα δούμε το σπίτι-μουσείο Κουγιουμτζόγλου, την εκκλησία Κων/νου και Ελένης και το Ελληνορωμαϊκό θέατρο.
 Χρόνος ελεύθερος και συνεχίζουμε για την Αδριανούπολη.

 Φτάνοντας θα επισκεφθούμε το μεγαλύτερο Τζαμί της Τουρκίας, το Καρατζακ στην παλιά Ορεστιάδα, το σταθμό Οριεν εξπρες. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα:
Ρένα Θωμά-Κοντού: 22840 22223 κιν. 6944363003
Ερμιόνη Καραγκούνη-Σπανού: 22840 21657 κιν. 6986438323
Αρχοντική Αλεξανδροπούλου: 22840 27225 κιν. 6970015889
Κώστας Γράβαρης: κιν. 6948781841

Λίγα λόγια γι΄αυτά που θα δούμε:



ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ – Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΛΟΦΩΝ


Με ιστορία 6.000 ετών, η Φιλιππούπολη είναι μία από τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις της ευρωπαϊκής ηπείρου και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό κεφάλαιο στη βαλκανική ιστορία.

Σε μας τους Έλληνες, η αναφορά της Φιλιππούπολης φέρνει στον νου τη μεγάλη προσφορά των Ελλήνων ομογενών της περιοχής (Γεώργιος Ζαφείρης, Γρηγόρης Μαρασλής, Νικόλαος Ζαφείρης), καθώς η παρουσία του ελληνικού στοιχείου ήταν έντονη στις οικονομικές, κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες της πόλης μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Κτισμένη στις δύο όχθες του ποταμού Μαρίτσα (του δικού μας Εβρου), η πόλη της Κεντρικής Βουλγαρίας απλώνεται σήμερα πάνω σε επτά χαμηλούς αλλά αρκετά απότομους λόφους και την απολαμβάνουν περίπου 376.770 κάτοικοι, στην πλειονότητά τους Βούλγαροι ( εδώ ζουν επίσης και αρκετές μειονότητες, όπως Τσιγγάνοι, Τούρκοι, Εβραίοι, Ελληνες και Αρμένιοι). 

Αδελφοποιημένη πόλη με τη Θεσσαλονίκη από το 1984, η Φιλιππούπολη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό.

ΤΟ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Το αρχοντικό του Έλληνα έμπορου Αργύρη Κουγιουμτζόγλου, όπου στεγάζεται το Εθνογραφικό Μουσείο. Φιλοξενεί εκθέματα από την αγροτική ζωή των κατοίκων της πόλης, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ


Η Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκεται στην καρδιά της παλαιάς πόλης της Φιλιππούπολης, και έχει κτιστεί το 1832 πάνω στα ερείπια αρχαίου κάστρου.

Κάτω από το ιερό της εκκλησίας υπήρχαν τα υπόγεια οκταγωνικού πύργου του αρχαίου κάστρου τα οποία την περίοδο των διωγμών χρησιμοποιούνταν ως κατακόμβες και νεκροταφείο των πρώτων Χριστιανών.


Το μοναδικό σε στυλ μπαρόκ εικονοστάσι φιλοτεχνήθηκε στην Βιέννη από τον Μετσοβίτη ξυλογλύπτη Γιάννη Πασκούλη.
Στην μικρή βιβλιοθήκη της εκκλησίας υπάρχουν πάνω από 150 λειτουργικά βιβλία, κάποια από τα οποία 120 ετών.
ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ


Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Φιλιππούπολης συγκαταλέγεται επίσης το καλοδιατηρημένο ρωμαϊκό θέατρο, χωρητικότητας 6.000 ατόμων. 

Είναι κτισμένο σε εντυπωσιακή τοποθεσία και από τις κερκίδες του προσφέρεται ένα θαυμάσιο πανόραμα της πόλης. Ακριβώς πάνω από το θέατρο (στον χώρο της εισόδου) λειτουργεί ένα μικρό όμορφο καφέ, απ' όπου έχετε την καλύτερη θέα στο αρχαίο οικοδόμημα.

Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ


Το καμπαναριό της Αγίας Κυριακής είναι σωστό έργο τέχνης.


Τοιχογραφία στον εξωτερικό τοίχο της Αγίας Κυριακής.


ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ




Η Αδριανούπολη απέχει μόλις 9 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου και είναι η δεύτερη σε μέγεθος και σπουδαιότητα -μετά την Kωνσταντινούπολη - πόλη του ευρωπαϊκού κομματιού της Tουρκίας. Ο πληθυσμός της αριθμεί 141.765 κατοίκους.



Μέχρι το 1453 ήταν πρωτεύουσα του Οθωμανικού κράτους. Από την εποχή αυτή σώζονται διάφορα κτίρια, όπως τεμένη, λουτρά, ανάκτορα, ιδρύματα κ.α. που κτίστηκαν με το υλικό των γκρεμισμένων ρωμαϊκών και βυζαντινών κτιρίων.
Ο ελληνικός στρατός το 1920 εισήλθε πανηγυρικά στην Aδριανούπολη, την οποία όμως εγκατέλειψε δυο χρόνια αργότερα, το φθινόπωρο του 1922. Aπό εδώ «πέρασε» η αγωνία και η περηφάνια των προσφύγων της Aδριανούπολης, που την εγκατέλειψαν στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης.


ΤΟ SELIMIYE TZAMI



Το περίφημο τουρκικό τζαμί Selimiye, στην Αδριανούπολη (Edirne) εντάχθηκε στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.




Tο Σελιμιγιέ Tζαμί κτίστηκε με εντολή του Σουλτάνου Σελήμ (1569-1575) από τον οθωμανό αρχιτέκτονα, ελληνικής καταγωγής Mιμάρ Σινάν.
Ο Σινάν το 1538 αναδείχθηκε πρώτος αυτοκρατορικός αρχιτέκτονας. Στα 45 χρόνια της καριέρας του, σχεδίασε και επέβλεψε περί τα 335 έργα που διακρίνονται για το υψηλό επίπεδο σχεδιασμού και την πλούσια διακόσμηση. Aνοικοδόμησε 81 μεγάλα δημόσια τεμένη και 50 μικρότερα, 55 σχολεία, 34 παλάτια, 33 δημόσια λουτρά (χαμάμ), 19 μαυσωλεία, 16 πτωχοκομεία, 12 καραβάν σεράι, 7 ιεροδιδασκαλεία και αρκετές γέφυρες, κρήνες, σιντριβάνια και υδραγωγεία. O Mιμάρ Σινάν ενταφιάστηκε στη βορειοδυτική άκρη του τζαμιού του Σουλεϊμάν του Mεγαλοπρεπούς.
Αξιοθέατα στην πόλη είναι το Mουσείο Tουρκικών και Iσλαμικών Tεχνών, πίσω από το Σελιμιγιέ Tζαμί. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το εξίσου ενδιαφέρον Aρχαιολογικό-Eθνολογικό Mουσείο.



Αν έχετε όρεξη για ψώνια η αγορά Αλή Πασά βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό πεζόδρομο. Έχει 6 εισόδους-εξόδους και 130 καταστήματα. Μία άλλη μεγάλη κλειστή αγορά βρίσκεται στο τζαμί Selimiye και έχει 124 καταστήματα. Μέσα στις κλειστές αγορές πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα, σουβενίρ, συσκευασμένα τρόφιμα, ρούχα και ασημικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: