Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ "Η ΠΑΡΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ (1770-1774)





(Φωτογραφίες Γιώργου Καρατζά)

Σε μια περίοδο που η αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος, ψύχρανε, ελπίζουμε προσωρινά και τις ελληνορωσικές σχέσεις, το Πάρκο του άη Γιάννη του Δέτη ανοίγει τα φτερά του προετοιμάζοντας, για τον Ιούνιο του 2015, μια μεγάλη εκδήλωση για τη ρώσικη παρουσία στην Πάρο την εποχή των ορλωφικών (1770-1774).

Ήταν η περίοδος που ο κόλπος της Νάουσας είχε καταστεί το επιχειρησιακό κέντρο και μεγάλος ναύσταθμος  του ρώσικου στόλου, που τότε κυριαρχούσε στο Αιγαίο.

Χιλιάδες Ρώσοι είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή της Νάουσας, δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές υποδομές και έχοντας αφήσει τα αποτυπώματά τους σε αντικείμενα, αλλά και στις μνήμες Ναουσαίων, που από γενιά σε γενιά έφτασαν μέχρι τις μέρες μας.

Πρόγευση, της μεγάλης εκδήλωσης του 2015, πήραμε από τα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης χαρτών του ρώσικου πολεμικού ναυτικού της τότε εποχής, που προετοιμάστηκε με επιμέλεια από το ΠΑΡΚΟ Α.Ε. και το Σύλλογο Φίλων του ΠΑΡΚΟΥ η οποία στεγάζεται στα ανακαινισμένα κτίρια του μοναστηριού με χορηγούς τα ιδρύματα Νιάρχου και Λεβέντη.


Παρούσες στα εγκαίνια όλες οι αρχές του τόπου μας (θρησκευτικές και πολιτικές), οι συντελεστές της μεγάλης αυτής προσπάθειας και πολύς κόσμος, που αποτίμησε θετικά το σημαντικό έργο που συντελείται στην περιοχή, με πρωτεργάτη και ψυχή του εγχειρήματος την πρώην υπουργό Ελισάβετ Παπαζώη, που είναι και η πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ΠΑΡΚΟ Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: