Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

“ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ”



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ομιλία του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ”… που δεν εκφωνήθηκε
Για λόγους που μόνον οι επικεφαλής της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας γνωρίζουν, δεν πραγματοποιήθηκε η χθεσινή τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο.
Οι Πολίτες Κόντρα στον Καιρό, με αίσθημα πολιτικής ευθύνης απέναντι στους πολίτες του Ν.Αιγαίου, ήταν παρόντες και χθες και τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια θητείας του απερχόμενου περιφερειακού συμβουλίου.
Ακολουθεί η αποχαιρετιστήρια-απολογιστική ομιλία του επικεφαλής της παράταξης, Παύλου Χρυσαφίδη, η οποία μπορεί να μην εκφωνήθηκε -εφόσον δεν υπήρξε συνεδρίαση- αλλά οφείλει να γνωστοποιηθεί στους κατ΄ ουσίαν αποδέκτες της που είναι οι πολίτες, αυτοί στους οποίους κάθε αιρετός οφείλει να λογοδοτεί.
«Αγαπητοί συνοδοιπόροι,
4 χρόνια περίπου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, φτάσαμε στο τέλος της πρώτης  περιόδου ενός νέου θεσμού της Τοπικής αυτοδιοίκησης, της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
4 χρόνια ήταν αρκετά για να εμπεδώσουμε όλοι τους πραγματικούς στόχους και σκοπό του Καλλικράτη.
Στο σχεδιασμό του,  μας παραμύθιαζαν ότι δημιουργούν ισχυρές δομές αυτοδιοίκησης σε επίπεδο περιφέρειας, μιλούσανε για 13 μικρές κυβερνήσεις με 13 μικρά κοινοβούλια…
Δυστυχώς, το μόνο που κατάφεραν είναι να μη έχουμε πια αυτοδιοίκηση, αλλά τοπικά παραρτήματα της κεντρικής διοίκησης που υπηρετούν πειθήνια την κυβερνητική πολιτική σε όλες τις εκφάνσεις, με κυρίαρχη αυτήν που αφορά στην επίτευξη των στόχων του μνημονίου και των επιταγών της τρόικας.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού  στα περιφερειακά συμβούλια ήταν απλά μια επικύρωση των κυβερνητικών κατευθύνσεων που περιληπτικά ήταν «βολέψτε τα με όσα σας δώσαμε»… καμιά κουβέντα για στόχους-διεκδικήσεις-περιφερειακή ανάπτυξη.
Τους ηγήτορες σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες, τους  είδαμε να έχουν ταμπουρωθεί και βολευτεί πίσω από τους περιορισμούς του μνημονίου, να έχουν προσαρμοστεί στο ρόλο του  διεκπεραιωτή της κυβερνητικής πολιτικής και να έχουν  κατά τη διάρκεια της θητείας τους ξεχάσει τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα  των προεκλογικών μπαλκονιών.
Όπου τους βόλευε  επικαλούντο τον Καλλικράτη κυρίως για να φιμώσουν κάθε   δημοκρατική συμμετοχή της μειοψηφίας στα όργανα και τις αποφάσεις, τις δε ελάχιστες  θετικές προβλέψεις του Νόμου όπως  ήταν η επιλογή του περιφερειακού συμπαραστάτη  ή  η συγκρότηση της  λεγόμενης επιτροπής διαβούλευσης,  τις πάγωναν   ή  με το δικό τους τρόπο τις απαξίωναν.
Σχεδόν μόνη τους δραστηριότητα οι συνεχείς συνεργασίες και συσκέψεις με κυβερνητικά στελέχη για να αποσπάσουν κάποιες υποσχέσεις  που γνώριζαν ότι δεν θα υλοποιηθούν  αλλά που κατ΄ αυτούς κάλυπταν το σχεδόν ανύπαρκτο έργο τους.
Υποψιασμένα σκεπτόμενος κάποιος  θα μπορούσε να πει ότι κύριος στόχος και σκοπός είναι η σταδιακή απαξίωση του  θεσμού.  Και δυστυχώς αυτή η απαξίωση φαίνεται στο κατά πόσο ο πολίτης γνωρίζει  την περιφερειακή αυτοδιοίκηση  και την νοιώθει πλάι του στα προβλήματά του.
Προσπαθήσαμε μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο  με προτάσεις  να προωθηθούν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα που στην περιφέρεια μας είναι πολλαπλάσια από άλλες περιφέρειες λόγω της πολυνησίας, προσπαθήσαμε να  αναδείξουμε στους πολίτες ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα  αν δεν κινηθούν οι ίδιοι. Να μη περιμένουν τίποτα από  ένα θεσμό που, όπως φάνηκε στην πρώτη  εφαρμογή του, λειτουργεί στη βάση του “ενός ανδρός αρχή”, με τους υπόλοιπους να συμπεριφέρονται ως αυλικοί, “στρατιωτάκια ακούνητα αμίλητα  αγέλαστα”. Ενός θεσμού που  φτιάχτηκε να είναι,  και το πέτυχε, δεκανίκι στην κυβερνητική πολιτική για την στήριξη των μνημονίων  με συνέπεια να είναι συνυπεύθυνος ο Καλλικράτης για την φτωχοποίηση του Ελληνικού Λαού. Ναι, μας θεωρούν  στο κόσμο συνυπεύθυνους  με την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ  για τις εκατοντάδες αυτοκτονίες, για..  για … για …για, μα πιο πολύ μας θεωρούν υπεύθυνους  γατί με την τυφλή υποταγή στις κυβερνητικές επιλογές και προτροπές,  ακυρώσαμε τα όνειρα ενός ολόκληρου  Λαού.
Τι άλλο να πει κανείς την μέρα αυτή του αποχαιρετισμού … Πέρασαν  3,5 χρόνια και ζήσαμε, χωρίς να κάνουμε κάτι σαν περιφέρεια,  την πλήρη διάλυση της Υγείας στα νησιά, πλήρη απομάκρυνση του κράτους και συνεπακόλουθα των αυτοδιοικητικών δεσμών από τις βασικές υπηρεσίες προς τους νησιώτες. Οι  Δ.Ο.Υ. κλείσανε στα περισσότερα νησιά, τα κέντρα υγείας κατασκευάστηκαν μεν δεν λειτουργούν και δυστυχώς η περιφέρεια ήταν  απούσα. Και μπορεί να μην είχε την αρμοδιότητα σε πολλά από αυτά τα προβλήματα, αλλά δεν νοιάστηκε για τους κατοίκους αυτών των νησιών ώστε να λυθούν ή να απαλύνουν τα προβλήματα τους. Ποτέ δεν σταθήκατε μπροστάρηδες στους αγώνες των νησιωτών. Με ψηφίσματα και συζητήσεις σε κλειστά  Υπουργικά Γραφεία,  πιο πολύ για δημόσιες σχέσεις, δεν λύνονται τα προβλήματα απομόνωσης και εγκατάλειψης των νησιών.
Την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει μια νέα αρχή. Έχουμε τις επιφυλάξεις μας κατά πόσο δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη. 
Ευχόμαστε  σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους  καλή επιτυχία και καλή δύναμη. Να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις για το καλό των κατοίκων της περιφέρειας και να περιθωριοποιήσουν και να πολεμήσουν κάθε μορφή, κάθε φωνή φασισμού, ρατσισμού, ξενοφοβίας.
Τέλος,  επιτρέψτε μου να  ευχηθώ  προσωπικά στην συντρόφισσά μου την Άννα Μαυρουδή, καλή δύναμη, γερό  στομάχι και να “μη μασάει”.  Να αναδεικνύει πάντα την αλήθεια, να την λέει έξω από τα δόντια όσο και αν έχει κόστος αυτό.»



28/8/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: