Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Oσο υπάρχουν τέτοιοι Ελληνες

Bravo

στο Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου που στηρίζει οικονομικά τις ανασκαφές στη νησίδα Δεσποτικό

Στη θέση Μάνδρα από το 2001 και υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου της ΚΑ΄ΕΠΚΑ Γιάννου Κουράγιου ανασκάπτεται  ένα εκτεταμένο ιερό αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. 



Η ανασκαφική δραστηριότητα στην περιοχή Δεσποτικόν έχει φέρει πλούσια ευρήματα στο φως.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, που διήρκησαν από τις 25 Μαΐου 2010 ως και τις 25 Ιουνίου 2010 αποκαλύφθηκαν 3 νέοι αρχαϊκοί τοίχοι οι οποίοι προσθέτουν νέα σημαντικά στοιχεία αναφορικά με την κάτοψη του νότιου συγκροτήματος και του λατρευτικού περιβόλου του ιερού.

Παράλληλα, η ανασκαφή στο πηγάδι, το οποίο είχε αποκαλυφθεί το 2007, απέδειξε ότι τελικά επρόκειτο για δεξαμενή βάθους 3,40 μ. με πυθμένα και τοιχώματα επενδεδυμένα με κονίαμα.

Στο πλαίσιο των ανασκαφών πραγματοποιήθηκε ακόμη καθαρισμός των τοίχων των ύστερων κτισμάτων κατά τον οποίο εντοπίστηκαν και αποτοιχίστηκαν αρχιτεκτονικά μέλη, όπως τμήματα σπονδύλων, τμήμα επιστυλίου, τμήμα γείσου, όπως και τμήμα πώρινης τριγλύφου, στοιχείο που συνηγορεί στην ύπαρξη μιας πρωιμότερης οικοδομικής φάσης του ιερού.


Σημαντικά ήταν επίσης και τα κινητά ευρήματα, όπως το μαρμάρινο κεφάλι αρχαϊκού κούρου, που αποκαλύφθηκε εντοιχισμένο σε ύστερο τοίχο. -Το νέο εύρημα έρχεται να προστεθεί στα 4 ήδη αποκαλυφθέντα κεφάλια κούρων από το ιερό. Η ανακάλυψη των κεφαλιών είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού μέχρι πρότινος σωζόταν από το νησί της Πάρου μόνο ένας αρχαϊκός κούρος με το κεφάλι του, σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου.

Ο χάρτης της περιοχής



Λίγα λόγια για τους Ιδρυτές:

Ο Παύλος Κανελλόπουλος (1906 - 2003) ήταν Έλληνας βιομήχανος και συλλέκτης αρχαίων έργων τέχνης.
Γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1906 στην Αθήνα και ήταν γιος του Αγγελου Κανελλόπουλου και της Ελένης Οικονόμου (εξ Οικονόμων). Σπούδασε χημεία και μηχανική στην Γερμανία και ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση "Τιτάν", της οποίας διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος.

Παράλληλα ασχολήθηκε με την συλλογή αρχαίων έργων τέχνης, συλλογή που δώρισε στο ελληνικό κράτος το 1972 ιδρύοντας παράλληλα το μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλόπουλου. Το 1999 ίδρυσε μαζί με την σύζυγό του και ομώνυμο ίδρυμα.

Για την προσφορά του τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το αργυρούν μετάλλιο, από την κυβέρνηση της Ιταλίας με το μετάλλιο «Leonardo Da Vinci», από την ελληνική κυβέρνηση ανακηρύχθηκε ανώτατος ταξιάρχης του τάγματος του Φοίνικος, ενώ για τη συμμετοχή του στον ελληνοϊταλικό πόλεμο με το Μετάλλιο Εκστρατείας 1940 και τον Πολεμικό Σταυρό.

Επίσης διετέλεσε αντιπρόεδρος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, ισόβιο επίτιμο μέλος της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών κ.α.


Η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου (1921 - 24 Ιουλίου 2008) ήταν ιδρυτής του μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν κόρη του Δημήτριου Λόντου, βουλευτή και υπουργού, και της Μελπομένης Σκαμπαβία. Από την πλευρά του πατέρα της καταγόταν από την σπουδαία οικογένεια Λόντου και ήταν δισέγγονη του Ανδρέα Χ. Λόντου καθώς και ανιψιά του Στέφανου Στρέιτ και του Δημήτριου Μάξιμου. Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου συμμετείχε ως εθελόντρια αδερφή, υπηρεσία για την οποία τιμήθηκε με Πολεμικό Μετάλλιο από το υπουργείο στρατιωτικών. Το 1972 δώρισε μαζί με τον σύζυγό της, Παύλο Κανελλόπουλο, την συλλογή αρχαίων στο ελληνικό κράτος ιδρύοντας παράλληλα το μουσείο "Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου" στην Πλάκα ενώ το 1999 ίδρυσε το ομώνυμο ίδρυμα, στο οποίο έχει διατελέσει πρόεδρος.

Επίσης έχει χρηματίσει αντιπρόεδρος του Μουσικού Σωματείου «Τζίνα Μπαχάουερ» ενώ είχε τιμηθεί με το αργυρό μετάλλιο από την Ακαδημία Αθηνών για τις ενέργειές της στην επέκταση του μουσείου και για τις δωρεές της προς το ελληνικό κράτος.

Πηγή: GoodNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: