Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Τα ερειπωμένα κτήρια της Παροικιάς


Αριστερά ερειπωμένο  κτήριο και δεξιά το επισκευασμένο από το Δήμο 
κτήριο Δημητρακόπουλου 


Η πρόσοψη του ίδιου κτηρίου 
σε κεντρικό σημείο της αγοράς του παραδοσιακού οικισμού

Υπάρχουν κτήρια σε κεντρικά σημεία του παραδοσιακού οικισμού της Παροικιάς που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους προφανώς γιατί το κόστος της επισκευής τους είναι μεγάλο ή γιατί θέλουν να τα επισκευάσουν αλλά έχουν μπλέξει στα γρανάζια της ατελείωτης ελληνικής γραφειοκρατίας, επειδή έχουν κριθεί διατηρητέα.

Κάποια από αυτά μάλιστα είναι επικίνδυνα και  για τους διερχόμενους, πέρα από την αντιαισθητική εικόνα που προσβάλλει όλους μας.

Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί το κτήριο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κτήριο Δημητρακόπουλου, που καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο Δήμος στο παρελθόν αγόρασε το ΞΕΝΙΑ που στεγάζει το δημαρχείο, αγόρασε και επισκεύασε το κτήριο που στεγάζει τη δημοτική βιβλιοθήκη, πήρε τη χρήση από το Υπουργείο Πολιτισμού του κτηρίου Δημητρακόπουλου και το επισκεύασε και τέλος απέκτησε τα 24 στρέμματα του αγροκηπίου από του Υπουργείο Γεωργίας.

Κατά την άποψή μας η πολιτική αυτή πρέπει να έχει συνέχεια.

Ας διερευνηθούν κατ΄αρχήν οι προθέσεις των ιδιοκτητών. Ίσως κάποιοι εξ  αυτών θελήσουν να απαλλαγούν από ένα ακίνητο που μπορεί να τους είναι και βάρος και επομένως με εύλογο τίμημα να θελήσουν να το πουλήσουν στο Δήμο.


Όμως σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, με αποδεδειγμένη την αδιαφορία του ιδιοκτήτη, υπάρχει και η λύση της απαλλοτρίωσης. Στο παρελθόν έχει συμβεί και αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: