Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Περί αρχαίων λατομείων


Όταν επισκέπτεσαι την περιοχή των αρχαίων λατομείων θλίβεσαι για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν βλέπεις ομάδες τουριστών να επισκέπτονται τον εξωτερικό τους χώρο, χωρίς καμιά δυνατότητα να επισκεφτούν τις στοές ή ακόμα και να τις προσεγγίσουν.

Προσπάθειες για την ανάδειξή τους έγιναν, χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Θυμίζουμε το διεθνές συνέδριο με τον τίτλο «Παρία λίθος», με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων επιστημόνων, την έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου με χρηματοδότηση από την τοπική αυτοδιοίκηση της Πάρου και της Αντιπάρου, τις προσπάθειες της Ελισάβετ Παπαζώη, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού, αλλά και την τελευταία ενέργεια με αξιόλογους γλύπτες που σμίλεψαν παριανό μάρμαρο στο χώρο των αρχαίων λατομείων και χάρισαν τα έργα τους στο Δήμο.

Η νέα δημοτική αρχή καλά θα κάνει να έρθει σε επαφή με την ΚΑ΄Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων προκειμένου να διαγνώσει τις προθέσεις της και εν συνεχεία,  όταν αναλάβει τα καθήκοντά της, να συγκροτήσει ευρεία επιτροπή αποτελούμενη από άτομα που έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με το θέμα και με εγνωσμένη τη διάθεση να βοηθήσουν.

Έργο της επιτροπής θα είναι:

 - Η έρευνα και η διαμόρφωση πρότασης για το πως θα περάσει στην κυριότητα  του Δήμου ο χώρος των αρχαίων λατομείων και των βιομηχανικών κτιρίων.

- Η μελέτης αξιοποίησης και ανάδειξης των στοών και

- Η μελέτη αξιοποίησης των βιομηχανικών κτιρίων.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Αντιθέτως είναι εξαιρετικά δύσκολο και με δυσδιάκριτη την πρόβλεψη ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα.


Στην Ελλάδα ζούμε και σε περίοδο που οι συγκυρίες είναι αρνητικές. Όμως, επειδή το έργο αυτό, είναι έργο ζωής για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού, αξίζει τον κόπο να επιχειρηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: