Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Να αναδείξουμε τις αρχαιότητες του λιμανιού της Παροικιάς



Πλησιάζοντας προς το 2000, στην Παροικιά είχε ξεκινήσει ένα σπουδαίο λιμενικό έργο, που προέβλεπε διαπλάτυνση στο θαλάσσιο χώρο μπροστά από τον Άγιο Νικόλαο και μπροστά από τον ΟΤΕ.

Το έργο στο θαλάσσιο χώρο μπροστά από τον ΟΤΕ ολοκληρώθηκε χωρίς σοβαρά προβλήματα, στην άλλη πλευρά όμως, του Αγίου Νικολάου, ο εκσκαφέας έβγαλε στην επιφάνεια αρχαία.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ακύρωσε το έργο του Αγίου Νικολάου και άρχισε ανασκαφική έρευνα από την οποία εντοπίστηκε και ανασύρθηκε πλήθος αρχαιολογικών αντικειμένων.

Ο Δήμος προκειμένου να διαφυλάξει τα ευρήματα διέθεσε αποθηκευτικό χώρο στην επαρχιακή οδός προς Νάουσα, στη θέση Άγιος Ραφαήλ, όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα τα πλέον ογκώδη και χωρίς ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον ευρήματα, ενώ τα πλέον ενδιαφέροντα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων  Αρχαιοτήτων.


Το κτήριο που φυλάσσεται μέρος των αρχαιοτήτων

Από τις τότε ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών αντιγράφουμε:


Η μαρμάρινη γυναικεία κεφαλή που ανασύρθηκε από τη θάλασσα

«Τον περασμένο χειμώνα, έγιναν δύο ανασκαφικές τομές. Στην πρώτη, βρέθηκε τμήμα βυζαντινού τείχους και στη δεύτερη πολλά κινητά ευρήματα. Ήδη ανασύρθηκαν πολλά ευρήματα, ανάμεσά τους δύο κίονες, κιονόκρανα, 330 μαρμάρινες τεφροδόχοι, αγάλματα, μαρμάρινη γυναικεία κεφαλή, δύο επίχρυσα ρωμαϊκά νομίσματα, επιτύμβια στήλη που σώθηκε με λίγες φθορές από τον εκσκαφέα του εργολάβου, ανάγλυφες κληματσίδες, πόδι λιονταριού, αρχιτεκτονικά μέλη, μεγάλος αριθμός κεραμικών του 6ου και 7ου αι. μ.Χ., οστά ζώων, οπλή αλόγου κ.ά.  Έχει βρεθεί, επίσης, και κίονας, το βάρος του οποίου υπολογίζεται στους 28 τόνους!»


Τα υπερμεγέθη κιονόκρανα  εκτεθειμένα στο χορταριασμένο περιβάλλον της αποθήκης

Το ερώτημα που απευθύνεται προς την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία είναι, (σε περίπτωση που υπάρξει ανταπόκριση και στήριξη από τις τοπικές αρχές), αν προτίθεται να εκθέσει σε μόνιμη βάση τα ευρήματα του λιμανιού.

Προηγούμενο υπάρχει με το εκθετήριο του αρχαίου νεκροταφείου  και το πάρκο του Αγίου Νικολάου προσφέρεται για κάτι ανάλογο.



Τα μάρμαρα που ανασύρθηκαν από το βυθό άξιζαν καλύτερη τύχη


Η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Παροικιάς βοηθάει όλους μας να συνειδητοποιήσουμε το πόσο σπουδαίος είναι ο τόπος μας, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη της Πάρου, αφού πέρα από τον ήλιο και τις καθαρές της θάλασσες έχει να παρουσιάσει στους επισκέπτες της και σπουδαία δείγματα της αρχαίας Πάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: