Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Το καρνάγιο της Παροικιάς


Το καρνάγιο. Ελαιογραφία του ζωγράφου Νίκου Κατσουρού.

Τελευταία ακούγονται προτάσεις για να καταργηθεί το καρνάγιο της Παροικιάς και να αξιοποιηθεί διαφορετικά ο χώρος.

Είναι γεγονός ότι το καρνάγιο σχεδόν έχει πάψει να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ψαράδων μας, αλλά και όσων διαθέτουν σκάφη, αφού η δραστηριότητα αυτή έχει μεταφερθεί στον κόλπο της Νάουσας. Ουσιαστικά το καρνάγιο έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και καιρό.

Η κριτική εστιάζεται στο ότι ο χώρος δεν είναι καθαρός, ότι μετατρέπεται σε γυφταριό από αθίγγανους που κατασκηνώνουν σ΄αυτό και ότι γενικότερα η εικόνα που παρουσιάζει δεν είναι ότι το καλύτερο.

Όμως το καρνάγιο είναι ένα κομμάτι της ναυτικής ιστορίας του τόπου μας. Οι αλλοδαποί  επισκέπτες του νησιού μας δεν έρχονται μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα ή για να γευθούν την τοπική μας κουζίνα.

Ενδιαφέρονται και για τα αξιοθέατα του κάθε τόπου και χρέος της δημοτικής αρχής είναι η προβολή τους και όχι η υποβάθμισή τους και η κατάργησή τους.

Το καρνάγιο θα μπορούσε να μπει σε πρόγραμμα και να γίνει επισκέψιμος χώρος, όπου οι επισκέπτες θα πληροφορούνται τον τρόπο λειτουργίας του μαζί με κάποια ιστορικά στοιχεία για τη μικροναυπηγική στο νησί μας.


Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το καρνάγιο υπήρξε και πηγή έμπνευση των καλλιτεχνών μας, όχι μόνο στην Πάρο, αλλά σε όλο το Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: