Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Στο 3ο Πανεπιστήμιο της Ρώμης η παρουσίαση από το ΙΑΠΚ του βιβλίου για τον αρχαίο γλύπτη Σκόπα της Πάρου

Με την εκπροσώπηση του Δήμου Πάρου από την Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών του Γ’ Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων (Paros III) που πραγματοποιήθηκε στην Παροικία Πάρου από 11-14 Ιουνίου 2010 με θέμα το έργο και την προσωπικότητα του Σκόπα, του επιφανέστερου γλύπτη της αρχαίας Πάρου και ενός από τους μεγάλους γλύπτες της κλασικής αρχαιότητας. Ο τόμος με τίτλο Ο Σκόπας και ο Κόσμος του - Skopas of Paros and His World, εκδόθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου & Κυκλάδων (ΙΑΠΚ) με την επιστημονική επιμέλεια της Προέδρου του ΙΑΠΚ Καθ. Αρχαιολογίας Ντόρας Κατσωνοπούλου και του Καθ. Αρχαιολογίας Andrew Stewart του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ των ΗΠΑ.


Το βιβλίο, μοναδικό μέχρι σήμερα συλλογικό έργο αφιερωμένο σε αυτή την σπουδαία καλλιτεχνική προσωπικότητα της Πάρου, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στις 18 Ιουνίου 2014, στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του 3ου Πανεπιστημίου της Ρώμης, με τη συμμετοχή κορυφαίων πανεπιστημιακών της Ιταλίας, κατόπιν πρωτοβουλίας της Προέδρου του ΙΑΠΚ και σε συνεργασία με την Καθ. Αρχαιολογίας του 3ου Πανεπιστημίου της Ρώμης Giuliana Calcani, που συμμετέχει και στον τόμο με επιστημονική της εργασία για τον Σκόπα και τα έργα του στην αρχαία Ρώμη. Για τα 34 ειδικά επιστημονικά άρθρα του τόμου, μίλησαν ο Καθ. Αρχαιολογίας του 3ου  Πανεπιστημίου -ειδικός στην αρχαία ελληνική γλυπτική- Paolo Moreno, ο Καθ. Αρχαίας Ιστορίας του 2ου Πανεπιστημίου Tor Vergata της Ρώμης Eugenio Lanzillotta που έχει γράψει και τη διδακτορική του διατριβή για την αρχαία Πάρο και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Ρώμης Δρ Elena Calandra. Την παρουσίαση συντόνισε ο Καθ. Αρχαιολογίας του 1ου Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης Marco Galli, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του  3ου  Πανεπιστημίου Καθ. Mario De Nonno, και εκ μέρους του Δήμου Πάρου η Πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ κ. Άννα Κάγκανη – Κορτιάνου που τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της έκδοσης για τον Σκόπα, η οποία συναποτελεί μαζί με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις του ΙΑΠΚ για την Παρία Λίθο και τον ποιητή Αρχίλοχο, μοναδικής σημασίας τρίτομο έργο για τον πολιτισμό και την τέχνη της Πάρου, ξεχωριστή προσφορά των επιστημόνων του ΙΑΠΚ στην ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου.

Πριν από την έναρξη παρουσίασης των ειδικών μελετών του τόμου, στην εισαγωγική ομιλία της η Πρόεδρος του ΙΑΠΚ Ντόρα Κατσωνοπούλου αναφέρθηκε στο Γ’ Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων (Paros III) και στη σημασία του για την ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού της Πάρου που με την έκδοση του πολυσέλιδου τόμου των Πρακτικών αποκτά διεθνή εμβέλεια και προσελκύει το ενδιαφέρον Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Οργανισμών. Το βιβλίο που έχει γίνει δεκτό με ενθουσιώδη και επαινετικά σχόλια από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, παρουσιάστηκε αρχικά στην Πάρο στις 5 Απριλίου 2014 σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου, και θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις του το φθινόπωρο στην Αθήνα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς και σε Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας μας και του εξωτερικού.



 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΟΥ ΚΑΙ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


The Institute for Archaeology of Paros and the Cyclades

Δεν υπάρχουν σχόλια: