Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Δημοτικό σχολείο Λευκών -Κώστου




 Λάμπει τ' ασημί του σπάρου
μες στο μάρμαρο της Πάρου
Στου μεσημεριού το φως
το τραγούδι της Σαπφώς
                Οδυσσέας Ελύτης , "Ρω του Έρωτα"

  Στο πλαίσιο του προγράμματος "Άσπρη πέτρα ξέξασπρη" το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στους Δελφούς και την Αθήνα.

   Η διαδρομή όμως που ακολουθήσαμε στη γνωριμία μας με το λυχνίτη , το παριανό μάρμαρο, άρχισε από την Πάρο . Με οδηγό το γυμναστή Κοσμά Χατζηγρηγορίου περπατήσαμε στο παλιό μονοπάτι για τα αρχαία λατομεία στο Μαράθι. Βρεθήκαμε στο Αρχαιολογικό  Μουσείο Πάρου και παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρηίς, η κόρη της Πάρου» από την αρχαιολόγο Βάσω Κυπρούλη και τη συντηρήτρια Χριστίνα Δαματοπούλου. Και μετά βρεθήκαμε στη γειτονιά μας, στον  Κώστο και στο εργαστήρι αγγειοπλαστικής «Υρία». Πρώτα μιλήσαμε με τον   αγγειοπλάστη Στέλιο Γκίκα για τα κυκλαδικά ειδώλια, τα περισσότερα φτιαγμένα από παριανό μάρμαρο, και  στη συνέχεια φτιάξαμε τα δικά μας πήλινα ειδώλια.

  Και έπειτα ήρθε η στιγμή να ταξιδέψουμε,  να δούμε πως οι γνωστότεροι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και τα πιο διάσημα μουσεία στην Ελλάδα και τον κόσμο φιλοξενούν έργα από  παριανό μάρμαρο.
     Επισκεφτήκαμε το Μουσείο των Δελφών και τον αρχαιολογικό χώρο  και θαυμάσαμε    
     τον θησαυρό των Σιφνίων και  των Αθηναίων, τη  Σφίγγα και τον Ηνίοχο.     Βρεθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης , είδαμε τον Παρθενώνα, το  θέατρο Ηρώδου του Αττικού και το Ερέχθειο όπου υπήρχαν οι Καρυάτιδες ( τα αντίγραφά τους , γιατί τα πρωτότυπα υπάρχουν στο μουσείο της Ακρόπολης). 
 
      Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μαγευτήκαμε από τις τοιχογραφίες της Σαντορίνης, είδαμε τα κυκλαδικά ειδώλια και τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον  "πρώτο υπολογιστή" , θαυμάσαμε την κόρη    Φρασίκλεια, έργο του παριανού γλύπτη Αριστίωνα.


    Πήγαμε  στην έκθεση  ζωγραφικής με τίτλο «Και ο τρώσας ιάσεται»  της παριανής Δ.Χανιώτη
 στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, κοντά στην Ακρόπολη και είδαμε πώς, αρχαία γλυπτά από παριανό μάρμαρο, ζωντανεύουν στο έργο της Δ.Χανιώτη. 

         Ευχαριστούμε όλους όσους βρέθηκαν κοντά μας και  μας βοήθησαν. Τη Βάσω 
   Κυπρούλη, τη Χριστίνα Δαματοπούλου, τον Κοσμά Χατζηγρηγορίου, το Στέλιο Γκίκα.   
   τις   ξεναγούς σε Ακρόπολη, Αρχαιολογικό Μουσείο και Δελφούς, τη Δ.Χανιώτη  και κυρίως  το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, που μας έδωσε τη δυνατότητα με τη χρηματοδότησή του να 
   υλοποιήσουμε το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.


       Μέσα από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν, οι μαθητές του σχολείου μας 
      καθώς  και οι γονείς τους  γνώρισαν ένα σπουδαίο κεφάλαιο της Ιστορίας μας, του    
     πολιτισμού μας.  Ο πολιτισμός μας είναι η δύναμή μας, είναι  το κόσμημα και η περηφάνια μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια: