Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Οι δημοτικές εκλογές μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις;


Το εκλογικό σώμα που μέχρι τις  εθνικές εκλογές του 2009 αλλά και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2010 παρουσίαζε σταθερότητα, μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας, θυμίζει κινούμενη άμμο. Και φαίνεται ότι αυτό θα καταγραφεί και πάλι και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και ίσως περισσότερο στις δημοτικές και στις εκλογές για την ευρωβουλή.

Στην Πάρο, που μας ενδιαφέρει περισσότερο κυρίως το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, τα πράγματα μοιάζουν να είναι καθαρά για το ποιος θα είναι πρώτος στον πρώτο γύρο, ενώ για τη δεύτερη θέση το τοπίο μοιάζει να είναι  θολό.

Πιο συγκεκριμένα:

Ανάμεσα στις δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 η μετατόπιση των ψηφοφόρων σε διάστημα ενός μόλις μηνός ήταν εντυπωσιακή.

Βέβαια το αίτημα των ψηφοφόρων ήταν τότε να υπάρξει κυβέρνηση στη χώρα και αυτός ήταν ο λόγος αυτής της μεγάλης μετακίνησης. Όμως το εκλογικό σώμα πλέον, στα πλαίσια της οικονομικής αβεβαιότητας που υπάρχει, έχει αρχίσει να εθίζεται σε μετατοπίσεις που άλλοτε θα ήταν αδιανόητες.

Ο συνδυασμός Κωβαίου, που στηρίζεται από τη Νέα δημοκρατία, ξεκινά από μια εκλογική βάση, τη βάση της Ν.Δ. που κυμαίνεται μεταξύ   17% και 29%.

Σε αυτό το ποσοστό  θα πρέπει να προστεθεί και η επιρροή κυρίως του Μάρκου Κωβαίου  στο εκλογικό σώμα αλλά και η αρκετά καλή οργάνωση του προεκλογικού του αγώνα.  Έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι ο συνδυασμός του Μάρκου Κωβαίου θα κινηθεί σε ποσοστά άνω του 30% με οροφή το 40%.

Το που θα φτάσει , έχει σχέση με τα ποσοστά που θα πάρει σε Παροικιά και Νάουσα , όπου και στις δύο αυτές μεγάλες δεξαμενές ψήφων , το ψηφοδέλτιό του δεν διαθέτει υποψηφίους με σημαντική ανταπόκριση στο εκλογικό σώμα, με εξαίρεση ίσως τους υποψηφίους που μετακινήθηκαν προς αυτόν από την παράταξη της Πρωτολάτη.

Ο συνδυασμός του Χρήστου Βλαχογιάννη, που στηρίζεται κυρίως στο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε ψηφοφόρους που έχουν αποστασιοποιηθεί από το κεντρικό ΠΑΣΟΚ  και δεν έχουν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα, πάντοτε με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών, που έδωσαν στο ΠΑΣΟΚ  μόλις 9%, εκτιμούμε ότι η εκλογική βάση του Χρήστου Βλαχογιάννη από την οποία ξεκινά είναι το 15%, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα υποστεί συντριβή στην Παροικιά και στη Νάουσα, γιατί συζητιέται και αυτό.

Η παράταξη του Νίκου Σαρρή, που στηρίζεται κυρίως στην εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία διαθέτει ποιοτικά το καλύτερο ψηφοδέλτιο, ικανό να διοικήσει το Δήμο σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, έχει εκλογική βάση που κυμαίνεται μεταξύ 19 και 29%.

Αν δεχτούμε, ότι ο Νίκος Σαρρής ξεκινάει από το 19% και με δεδομένη την επιρροή του στην Παροικιά, γιατί και ο τοπικισμός θα παίξει το ρόλο του, μπορούμε να εκτιμήσουμε, ότι το ποσοστό του θα κυμανθεί μεταξύ 20 και 30%.

Τέλος μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το ποσοστό του Κώστα Ροκονίδα.

Στην Πάρο η εκλογική βάση του ΚΚΕ είναι μικρή. Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2012 το ΚΚΕ συγκέντρωσε 5,53%, στις εκλογές του Ιουνίου έπεσε στο 2,42%, ενώ στις δημοτικές εκλογές  του 2010 το ποσοστό του ήταν περίπου 8%.

Επειδή όμως ο Κώστας Ροκονίδας, θεωρείται ως ο καλύτερος αυτοδιοικητικός, συγκρινόμενος με τους άλλους συνυποψήφιούς του και συγκεντρώνει προτιμήσεις, από όλους τους πολιτικούς χώρους, εάν αυτό που ακούγεται, εκφραστεί και στην κάλπη, τότε μπορεί να δούμε σημαντική άνοδο της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Με βάση την πιο πάνω ανάλυση, εκτός από το Μάρκο Κωβαίο, που θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή του στο δεύτερο γύρο, μοιάζει να είναι σχεδόν βέβαιη και η συμμετοχή του Νίκου Σαρρή.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο επιθυμεί και η παράταξη του Μάρκου Κωβαίου, επειδή εκτιμά ότι η αποδέσμευση των ψηφοφόρων του Βλαχογιάννη και του Ροκονίδα ,εκτός από τον σκληρό πυρήνα των δύο αυτών ψηφοδελτίων, θα του δώσει την πολυπόθητη εκλογική νίκη.


Περισσότερα μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, γιατί, μέχρι την ώρα της κάλπης, μπορεί να συμβούν και πολιτικά ατυχήματα. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απιστευτα μαθηματικα. Θαυμαζω την ευρηματικοτητα σου. Φυσικα δεν ασπαζομαι τις αρχικες παραδοχες και δε βγαινουν τα νουμερα. Κατανοω το μενος.

Φίλους είπε...

Σου εύχομαι καλή επιτυχία