Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑ ΠΑΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στην Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου αποφάσισε, εν όψει των Δημοτικών εκλογών να συναντηθεί με όλες τις δημοτικές παρατάξεις της Πάρου, προκειμένου να συζητήσει για τις πιθανές εξελίξεις στον χώρο των Δ.Ε.Υ.Α., να ενημερώσει για τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει η Δ.Ε.Υ.Α.Π., (κυρίως λόγω της κεντρικής πολιτικής που ακολουθείται) αλλά και να ενημερωθεί από την κάθε Δημοτική Παράταξη, για το τι προτίθενται να κάνουν, σε σχέση με την Δ.Ε.Υ.Α.Π., σε περίπτωση που αναλάβουν την Δημοτική αρχή.
Όπως επίσης, να καταθέσει και τις προτάσεις του, για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης.

Μέσα σε μια κεντρική πολιτική σκηνή, όπου όλα τα δημόσια αγαθά μετατρέπονται σε εμπόρευμα, ο τομέας του νερού βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, με πρώτες την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, να βγαίνουν στο σφυρί, για ξεπούλημα. Οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Υ.Α.Π., δηλώνουν την έντονή τους ανησυχία σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στον χώρο των Δ.Ε.Υ.Α..
Εξελίξεις που ενδεικτικά οφείλουμε να αναφέρουμε: Κατάργηση αμοιβής επιφυλακής, κατάργηση αμοιβής υπερωρίας πάνω από 20 ώρες τον μήνα, κατάργηση ανθυγιεινού επιδόματος, απαγόρευση πρόσληψης προσωπικού, ένταξη στην ενιαία αρχή πληρωμών, δημοσιεύματα για κλείσιμο κάποιων ΔΕΥΑ και δηλώσεις Υπουργών για κλείσιμο Δημοτικών επιχειρήσεων, δηλώσεις στελεχών των υπουργείων για υπέρογκες αμοιβές σε εργαζομένους ΔΕΥΑ κ. αλ.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η πολιτική που ακολουθείται, φέρνει τις ΔΕΥΑ σε θέση, να αδυνατούν να παρέχουν τις υπηρεσίες που πρέπει στους πολίτες. Πράγμα βέβαια που δεν είναι δυνατόν να διαιωνίζεται! Όπως επίσης πιστεύουμε ότι η παραχώρηση σε εργολάβους μέρους των αρμοδιοτήτων της ΔΕΥΑΠ ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Ταυτόχρονα, με την δυσλειτουργία των ΔΕΥΑ, που επιβάλεται τα τελευταία χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές, στήνεται μέρα με την μέρα ένα επικοινωνιακό σκηνικό από πλευράς υπουργείων, για ‘’αμαρτωλές‘’ ΔΕΥΑ. Είναι ένα παιχνίδι που είδαμε να παίζεται πολλές φορές τα τελευταία χρόνια προκειμένου να χτυπήσουν κάποιον κλάδο εργαζομένων, ώστε να έχουν την κοινωνία ουδέτερη κατά την υλοποίηση των σχεδίων τους.
Απέναντι σ’ όλα αυτά, κάποια δημόσια πρόσωπα του τόπου έχουν δηλώσει δημοσίως, ότι και να κλείσει η Δ.Ε.Υ.Α.Π., οι υπάλληλοι θα πάνε στον Δήμο και θα λειτουργεί ως υπηρεσία του Δήμου Πάρου. Πρέπει να γνωρίζουν, από την θέση ευθύνης που κατέχουν, ότι οι Δ.Ε.Υ.Α., βάση του ιδρυτικού τους νόμου, είναι οι μόνες δημοτικές επιχειρήσεις για τις οποίες δεν προβλέπεται η απορρόφηση των υπαλλήλων τους, από τους Δήμους. Όπως επίσης πρέπει να γνωρίζουν ότι και αν ακόμη μπορούσε να ρυθμιστεί νομικά μία τέτοια εξέλιξη, θα σήμαινε, ότι αργά ή γρήγορα οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι από την Δ.Ε.Υ.Α.Π. στον Δήμο, θα απολυθούν, γιατί θα υπηρετούν ως ιδιωτικοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου, χωρίς οργανικές θέσεις, σε έναν Δημόσιο οργανισμό που θα συμμετέχει στην τροφοδότηση των 12.500 απολύσεων που απαιτεί η τρόικα για το 2014. Άρα καθίστανται ως «οι πρώτοι προς απόλυση».
Όπως καταλαβαίνετε, οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με κλείσιμο των Δ.Ε.Υ.Α., θα σημαίνει απολύσεις και μετατόπιση των αρμοδιοτήτων της σε ιδιώτες. Πολλοί ίσως να αναρωτηθούν, γιατί άραγε θα ήταν κακό για τους πολίτες η ιδιωτικοποίηση του νερού?
Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι το νερό, ως απαραίτητο στοιχείο ζωής, δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό παρουσιάστηκε κατακόρυφη άνοδος της τιμής του νερού. Παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στην δημόσια υγεία. Δεν υπήρξαν πουθενά κοινωνικά τιμολόγια και ελαστικότητα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που αδυνατούσαν να πληρώσουν το νερό τους. Χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς νερό. Καμία εταιρία δεν έχει την δυνατότητα αλλά και ούτε είναι διατεθειμένη, να βάλει πάνω από το κέρδος την δημόσια υγεία. Την λογική τιμολόγησή του νερού, ώστε να είναι προσιτό στους πολίτες. Την σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, ώστε να προστατεύσει τον υδροφόρο ορίζοντα.
Και κάτι πολύ σημαντικό που οφείλουμε, εμείς οι Παριανοί να θυμόμαστε, είναι το ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Π. λειτούργησε και λειτουργεί με λεφτά του Παριανού λαού. Δεν επιχορηγείται από το Δημόσιο και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι περιουσία του Παριανού λαού.
Οι εργαζόμενοι στην Δ.Ε.Υ.Α.Π., θα θέλαμε από τις Δημοτικές παρατάξεις να δεσμευτούν γραπτά, μέσω των προγραμμάτων που συντάσσουν εν όψει των εκλογών, για τα παρακάτω:

 1.    Με κάθε τρόπο θα προστατεύσουν το νερό ώστε να παραμείνει Δημόσιο αγαθό.
2.    Θα αντισταθούν με κάθε έννομο μέσο για να παραμείνει η Δ.Ε.Υ.Α.Π., ως ο φορέας διαχείρισης του νερού στον τόπο μας, με το υπάρχον νομικό καθεστώς και θα περιφρουρήσουν την περιουσία των Παριανών πολιτών.

3.    Θα σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων ώστε να πολεμήσουμε μαζί για την κατάργηση των περιοριστικών διατάξεων που καθιστούν τις Δ.Ε.Υ.Α. δυσλειτουργικές. (απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού, απαγόρευση αμοιβής υπερωριών, επιφυλακής κ. άλ.)
4.    Δεν θα επιτρέψουν την συνένωση της Δ.Ε.Υ.Α.Π. με τον Δήμο, γιατί αυτό, με το υπάρχον νομικό καθεστώς, είναι η αρχή των απολύσεων και της μετάβασης της διαχείρισης του νερού σε ιδιώτες.
5.    Θα αποκαταστήσουν τις εργασιακές σχέσεις που διέπουν τη Δ.Ε.Υ.Α. με το προσωπικό της.
            Εμείς ως εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες αλλά ταυτόχρονα σας κάνουμε γνωστό ότι η εξέλιξη των πραγμάτων, με την άσκηση των μνημονιακών πολιτικών , οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την Δ.Ε.Υ.Α.Π. να αδυνατεί να παρέχει κάποιες υπηρεσίες στους πολίτες με την αμεσότητα με την οποία ανταποκρινόταν στο παρελθόν. Ακόμα θέλουμε να γνωρίζετε, ότι ο αγώνας μας δεν περιορίζεται σε συντεχνιακά πλαίσια αλλά είναι ένας αγώνας κοινωνικός που δεν αφορά μόνο την διασφάλιση της εργασίας μας αλλά και την προστασία του νερού του τόπου μας, όπως επίσης και την διατήρηση του κοινωνικού ρόλου που έχει η Δ.Ε.Υ.Α.Π. στους κατοίκους της Πάρου.
Θα ήταν τουλάχιστον προδοσία να επιτρέψουμε το νερό αυτού του τόπου να γίνει εμπόρευμα.

Το νερό δεν είναι κανενός. Είναι η κληρονομιά που πήραμε από τους παππούδες μας και πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: