Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ενημέρωση για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 από τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Μπιζά

                                                                                                                                                                                                   Πάρος  14/03/2014

                                                                                              ΠΡΟΣ :  Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πάρου
                                                                                                                  Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αντιπάρου

                                                                                                                                          ΚΟΙΝ. : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
                                                                                                                                                       ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
                                                                                                                                                       ΔΗΜΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ                                                                                    
                                                                                                                                                       ΜΜΕ


ΘΕΜΑ :   Ενημέρωση για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020


Κύριοι Πρόεδροι,

Σας γνωρίζω ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Σύρο στις 24 Φεβρουαρίου 2014 συζητήθηκε το θέμα : « Παρουσίαση σχεδίου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ( ΠΕΠ ) Νοτίου Αιγαίου     ΕΣΠΑ 2014-2020 »


Θα ήθελα να σας καταθέσω τις παρακάτω  επισημάνσεις μου σχετικά με τον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ 2014-2020 :

1η) Το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου θα έχει προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 172,3 εκ.€.

2η) Επιπρόσθετα προβλέπεται η εκχώρηση στην Περιφέρεια 23,5 εκ. € (κοινοτική συμμετοχή) του Ταμείου Συνοχής από το Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη και το 30% των πόρων του Ε.Π. Αγροτική Ανάπτυξη που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

3η)   Στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται χρήματα για λιμάνια και τοπικές συνδέσεις (30 εκ.€ ) . Είναι μια σημαντική ευκαιρία να εντάξουμε το εμπορικό λιμάνι της Πάρου αν έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη. Για το παραπάνω θέμα δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση. 

4η) Δεν υπάρχει οι αναγκαίοι πόροι για την κατασκευή νοσοκομείων και άλλων υποδομών υγείας. Προβλέπονται δράσεις προμήθειας εξοπλισμού και  κάλυψης της πρόσβασης του ανασφάλιστου πληθυσμού στην πρωτοβάθμια υγεία (12 εκ.€).

5η) Για τις υποδομές εκπαίδευσης – αρχικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης  θα διατεθούν 15 εκ.€ . Αντιλαμβάνεστε ότι τα παραπάνω χρήματα είναι ελάχιστα αν αναλογιστούμε ότι το νέο Γυμνάσιο Παροικίας χρειάζεται περίπου 4 εκ.€.  Άρα αν η μελέτη του παραπάνω έργου δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα τους επόμενους μήνες θα κινδυνεύσει η χρηματοδότηση του διότι θα μας προλάβουν άλλα σχολεία της Περιφέρειας. Το ίδιο ισχύει και για την επέκταση του 2ου Δημοτικού σχολείου αλλά και για οποιοδήποτε άλλο σχολικό έργο έχει αποφασιστεί να υλοποιηθεί. Επίσης είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί την τρέχουσα προγραμματική περίοδο το έργο της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου - Μάρπησσας.

6η) Τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα για το νέο αεροδρόμιο της Πάρου διότι στον τομέα των μεταφορών η βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών είναι η βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου και η σύνδεση του με τα διαμετακομιστικά λιμάνια και τα μεγάλα αστικά λιμάνια.
Άρα οι Δήμοι των νησιών μας θα πρέπει να κινηθούν πολιτικά και να διεκδικήσουν την υλοποίηση του δεύτερου σταδίου στο νέο αεροδρόμιο Πάρου που αφορά κυρίως τα κτιριακά έργα.

7η) Στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχει ένα κονδύλι της τάξεως των 45 εκ.€ για την παροχή υγείας σε ευπαθή άτομα, για ολοκληρωμένες δράσεις κοινωνικής ένταξης, για δομές κοινωνικής φροντίδας και τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα ευπαθών ομάδων.

8η) Τα αναγκαία έργα Περιβάλλοντος ( Διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων) που ανέρχονται σε 210 εκ.€  θα διεκδικηθεί να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη μέσω του Ταμείου Συνοχής.

9η) Είναι πολύ σημαντικό ότι έχει ζητηθεί να εκχωρηθούν το 30% των πόρων του Ε.Π. Αγροτικής Ανάπτυξης που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

  Για όλους τους παραπάνω λόγους εκτιμώ ότι τα Δημοτικά Συμβούλια των νησιών μας θα πρέπει να ενημερωθούν για την παραπάνω εισήγηση και αφού συζητήσουν το σχετικό θέμα να αποφασίσουν για την ιεράρχηση, τον προγραμματισμό και την ολοκλήρωση  των απαιτούμενων μελετών για την διεκδίκηση των έργων και των δράσεων που έχουν ανάγκη τα νησιά μας.

  Δυστυχώς σε μια χώρα που βρίσκεται στην σημερινή δημοσιοοικονομική κατάσταση οι Ευρωπαϊκοί πόροι επιβάλλεται ν’ αξιοποιηθούν μαζί με την απαραίτητη εθνική συμμετοχή για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για την αειφορική ανάπτυξη, για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, για την στήριξη του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα αλλά και για την πραγματοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής που χρειάζονται τα νησιά μας. 


Με εκτίμηση

Κώστας Ν. Μπιζάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Παρακάτω σας καταθέτω την εισήγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου :

                                              « Εισήγηση
Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020


Μετά την έγκριση του νέων κανονισμών για τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο 2013 και την υποβολή του σχεδίου ΕΣΠΑ 2014-2020, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας διαμόρφωσε την αναπτυξιακή στρατηγική της Χώρας, τις βασικές αρχές και τη δομή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της νέας Προγραμματικής Περιόδου, προκειμένου να προχωρήσει η κατάρτισή τους από τους φορείς σχεδιασμού. Για το σκοπό αυτό στις 10.01.2014 απεστάλη η 3η Εγκύκλιος για την κατάρτιση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2014-2020.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Εγκυκλίου:
·         Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να γίνει η υποβολή στο Υπουργείο των πρώτων σχεδίων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Τομεακών και Περιφερειακών)
·         Στο διάστημα Φεβρουάριος - Μάρτιος θα γίνει η επίσημε υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ΕΣΠΑ 2014-2020
·         Το αργότερο 3 μήνες μετά την επίσημη υποβολή του ΕΣΠΑ θα πρέπει να υποβληθούν επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Τομεακά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Οι πόροι που θα διατεθούν στη χώρα μας για τη νέα προγραμματική περίοδο αναμένεται να φτάσουν τα 20,8 δις ευρώ. Από αυτά 5,4 δις θα τα διαχειριστούν οι 13 Περιφέρειες. Σημειώνεται ότι αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε ποσοστό 35% περίπου στο σύνολο των πόρων της Πολιτικής Συνοχής και είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το 22% του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

Πίνακας Κατανομής του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020
στους τομείς Πολιτικής Συνοχής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας


σε εκ. €
1
Ταμείο Συνοχής (χωρίς το «Συνδέοντας την Ευρώπη)
3.249,8
2
Μεταφορά στο «Συνδέοντας την Ευρώπη»
580,0
3
Λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες
7.201,0
4
Περιφέρειες σε Μετάβαση
2.360,8
5
Περισσότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες
2.595,6
6
Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία
231,7
7
Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων
171,5

Σύνολο Πολιτικής Συνοχής (1-7)
16.390,40

Αγροτική Ανάπτυξη
4.196,0

Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας
250,0

Σύνολο
20.836,40





Το ΕΣΠΑ 2 θα περιλαμβάνει:

Ø  7 Τομεακά Προγράμματα

- Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία
- Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη
- Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση
- Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα
- Τεχνική Βοήθεια
- Αγροτική Ανάπτυξη
- Θάλασσα και Αλιεία

Ø   13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ, ένα για κάθε διοικητική Περιφέρεια.
Επίσης στις 13 Περιφέρειας θα εκχωρηθεί η διαχείριση πόρων του Ταμείου Συνοχής και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης που περιλαμβάνονται σε Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα

Στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 κατανέμονται 63,7 εκ. € από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 22,4 εκ. € από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Έτσι μαζί με την εθνική συμμετοχή, που ανέρχεται σε 50%, το Πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 172,3 εκ..
Επίσης προβλέπεται η εκχώρηση στην Περιφέρεια 23,5 εκ. € (κοινοτική συμμετοχή) του Ταμείου Συνοχής από το Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη και το 30% των πόρων του Ε.Π. Αγροτική Ανάπτυξη που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η αρχική κατανομή των πόρων του ΠΕΠ κατά Θεματικό Στόχο (όπως αυτοί έχουν προσδιοριστεί από τους σχετικούς Κανονισμούς) -σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην 3η Εγκύκλιο και αφού έχει ληφθεί υπόψη η υποχρεωτική θεματική συγκέντρωση- έχει ως εξής:
Θεματικός Στόχος
Ποσό (σε €)
1
Ενίσχυση της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας
4.671.188
2
Βελτίωση της πρόσβασης σε ΤΠΕ, της χρήσης και ποιότητάς τους
4.671.188
3
Βελτίωση ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ και του γεωργικού τομέα (για το ΕΓΤΑΑ) και τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας (για το ΕΤΘΑ)
14.013.562
4
Στήριξη της μετάβασης προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς
12.307.490
5
Προαγωγή της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης κινδύνων
11.611.818
6
Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων
11.611.818
7
Προαγωγή των βιώσιμων μεταφορών και εξάλειψη των σημείων συμφόρησης σε υποδομές βασικών δικτύων (Key network infrastructures)
47.639.596
8
Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού
0
9
Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας
55.317.506
10
Επένδυση στην εκπαίδευση, κατάρτιση και επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και στην δια βίου μάθηση με την ανάπτυξη υποδομών κατάρτισης και εκπαίδευσης
10.419.490
11
Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης
0
Σύνολο
172.263.656

Ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για να εξασφαλίσει το σύνολο των πόρων του θα εξαρτηθεί από:
·         την επίδοσή του
·         την εκπλήρωση των λεγόμενων «αιρεσιμοτήτων» και

Η εκτίμηση της επίδοσης των Προγραμμάτων θα γίνει το 2019 και το 2025 με βάση το κατά πόσον επιτυγχάνεται η επίτευξη στόχων, που θα μετριούνται με συγκεκριμένους δείκτες (οικονομικούς και φυσικούς) για κάθε Άξονα Προτεραιότητας κάθε Προγράμματος.
Έτσι οι τιμές που θα έχουν οι δείκτες αυτοί στο τέλος του 2018 και του 2023, τα λεγόμενα «ορόσημα», θα καταδείξουν με αντικειμενικό τρόπο ποια Προγράμματα θα εξασφαλίσουν το σύνολο των πόρων τους.
Για κάθε Άξονα Προτεραιότητας Προγράμματος ο στόχος επιτυγχάνεται να έχει καλυφθεί το 85% τουλάχιστον των οροσήμων του, ενώ αν έχει καλυφθεί από το 65% και κάτω θα θεωρείται αποτυχία και το ποσοστό των πόρων που θα χάσει προσδιορίζεται ως εξής:
Ποσοστό
επίτευξης
Ποσοστό
απώλειας πόρων
60-65%
5%
50-60%
10%
κάτω του 50%
25%

Για την Περιφέρειά μας οι αιρεσιμότητες που πρέπει να εκπληρώνονται είναι η ύπαρξη:
·         Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης
·         Επικαιροποιημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)
·         Διαχειριστικού Σχεδίου Υδάτινων Πόρων

Κεντρικός αναπτυξιακός στόχος
Για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, κεντρικός αναπτυξιακός στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως αναδείχθηκε μέσα από το αναπτυξιακό συνέδριο, τις θεματικές συναντήσεις και τη στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης, είναι: «Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας της Περιφέρειας με άμβλυνση των προβλημάτων και των μειονεκτημάτων που οφείλονται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα νησιωτικότητάς της».

Η επίτευξη του Στρατηγικού Αναπτυξιακού Στόχου θα πραγματοποιηθεί με την αποτελεσματική και αποδοτική αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων που αναλογούν στο Νότιο Αιγαίο, όλων των Ταμείων που συγχρηματοδοτούν τα Τομεακά / Εθνικά Επιχειρησιακά Προγράμματα και το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.

Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στη φάση διαβούλευσης και επικύρωσης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης. Η στρατηγική αυτή βασίστηκε σε SWOT ανάλυση, η οποία έλαβε υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση και το δυναμικό της Περιφέρειας για την καινοτομία. Έμφαση δόθηκε στη διαδικασία διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και σε εστιασμένες συναντήσεις εκπροσώπων του επιχειρηματικού κλάδου, κυρίως στους τομείς της αγροδιατροφής και του τουρισμού. Η διαβούλευση σχεδιάστηκε με δράσεις από τη βάση προς την κορυφή (bottom up) λαμβάνοντας υπόψη τους κύριους παραγωγικούς τομείς της Περιφέρειας.

Η διαδικασία αυτή κατέληξε στα εξής:
Ø  Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μπορεί να αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της βιομηχανίας της εμπειρίας. Η βιομηχανία της εμπειρίας μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό κορμό γύρω από τον οποίο θα αναπτυχθούν καινοτόμες παραγωγικές δραστηριότητες με στόχο τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος
Ø  Η ανάπτυξη της αγροδιατροφής, της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών αποτελούν αδιάρρηκτο συστατικό της αναπτυξιακής στρατηγικής, καθώς η ποιοτική, υγιεινή και με τοπική ταυτότητα διατροφή αποτελούν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της βιομηχανίας της εμπειρίας στο Νότιο Αιγαίο
Ø  Η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στους  παραπάνω τομείς και θα μειώσει το υψηλό κόστος συναλλαγής, εξαιτίας της νησιωτικότητας

Ø  Η υλοποίηση του αναπτυξιακού μοντέλου απαιτεί την αξιοποίηση καθαρών πράσινων Τεχνολογιών για  τον περιορισμό των επιδράσεων των οικονομικών δραστηριοτήτων πάνω στη φύση, η οποία αποτελεί το βασικό περιουσιακό στοιχείο και συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας. Παράλληλα η εξοικονόμηση ενέργειας και η χρήση εναλλακτικών μορφών στην παραγωγή της, θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση του ενεργειακού κόστους, ενώ η ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων για την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της Περιφέρειας θα συμβάλει στην αύξηση του περιφερειακού ΑΕΠ και της ενεργειακής αυτονομίας της Περιφέρειας.

Η βιομηχανία της εμπειρίας, η αγροδιατροφή και οι αλιεία-υδατοκαλλιέργειες αποτελούν διακριτούς τομείς παρέμβασης, ενώ η αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και των καθαρών τεχνολογιών διατρέχει οριζόντια τους τομείς προτεραιότητας και τις λοιπές οικονομικές δραστηριότητες στην Περιφέρεια.

Βασικές προτεραιότητες ανάπτυξης της Περιφέρειας για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι οι εξής:
·         Ενίσχυση της οικονομικής βάσης, με την ανάδειξη και ανάπτυξη καινοτομίας σε όλους τους τομείς, την ανάκαμψη της μεταποίησης και του πρωτογενή τομέα με στόχο την αντιμετώπιση της τουριστικής μονοειδίκευσης και την ενίσχυση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, με την βελτίωση δικτύων και υπηρεσιών
·         Στήριξη της απασχόλησης και ιδιαίτερα των νέων, συγκράτηση του πληθυσμού και ιδίως των παραγωγικών ηλικιών και προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας
·         Εξασφάλιση της αειφορίας με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και τη συνετή διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων
·         Αντιμετώπιση της νησιωτικότητας και των προβλημάτων στις μεταφορές και στην πρόσβαση στις αγορές, με έμφαση στις υποδομές μεταφορών, υγείας, εκπαίδευσης και στη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών

Προτεινόμενοι Άξονες Προτεραιότητας του Προγράμματος / Κατανομή πόρων
Το Πρόγραμμα προτείνεται να έχει την ακόλουθη διάρθρωση και κατανομή πόρων ανά Άξονα Προτεραιότητας:
Άξονας Προτεραιότητας
Θεματικός Στόχος
Δημόσια Δαπάνη
Ενδεικτικές Δράσεις
1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας
1
4.671.188
Υποδομές έρευνας
Ενίσχυση προς ΜΜΕ για έρευνα / καινοτομία
Συνεργατικά μοντέλα (clusters)
2
4.671.188
Ενισχύσεις προς ΜΜΕ για ανάπτυξη ΤΠΕ
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Ανάπτυξη ΤΠΕ
3
14.013.562
Ενισχύσεις προς ΜΜΕ
Σύνολο
23.355.938

2. Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων
4
12.307.490
Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης δημόσιων κτιρίων
Εξοικονόμηση κατ' οίκον
5
9.000.000
Μέτρα κατά της διάβρωσης ακτών
Έργα και εξοπλισμός αντιμετώπισης κινδύνων και πολιτικής προστασίας
Αντιπλημμυρικά
6
13.702.212
Έργα διαχείρισης ύδατος και λυμάτων
Τουριστικές υποδομές
Πολιτιστική - φυσική κληρονομιά
Σύνολο
35.009.702

3. Βελτίωση βασικών υποδομών
7
22.000.000
Λιμάνια
Τοπικές οδικές συνδέσεις
9
12.000.000
Υποδομές υγείας
Υποδομές πρόνοιας
10
10.000.000
Υποδομές εκπαίδευσης
Υποδομές αρχικής κατάρτισης
Υποδομές δια βίου μάθησης
Σύνολο
44.000.000

4. Προώθηση της κοινωνικής ένταξης
9
44.898.016
Παροχή υπηρεσιών υγείας ευπαθών ομάδων (health voucher)
Ενίσχυση ΚοιΣΠΕ
Ολοκληρωμένες δράσεις κοινωνικής ένταξης
Δομές κοινωνικής φροντίδας
Υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων 
Τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα ευπαθών ομάδων
Σύνολο
44.898.016

5. Ενίσχυση της Περιφερειακής Συνοχής
6
9.000.000
Έργα διαχείρισης ύδατος και λυμάτων
Τουριστικές υποδομές
Πολιτιστική - φυσική κληρονομιά
7
8.000.000
Λιμάνια - τοπικές οδικές συνδέσεις
9
3.000.000
Υποδομές υγείας - πρόνοιας
10
5.000.000
Υποδομές εκπαίδευσης
Σύνολο
25.000.000

6. Τεχνική υποστήριξη



Γενικό Σύνολο
172.263.656


Στις 12.02.2014 ξεκίνησε ένας κύκλος συναντήσεων ανάμεσα στις Περιφέρειες, τα Υπουργεία και την Εθνική Αρχή Συντονισμού, με στόχο την εξειδίκευση του περιεχομένου των Προγραμμάτων.

Από τις συναντήσεις αυτές προέκυψαν κυρίως τα εξής:

Ανθρώπινοι Πόροι
Λόγω του ότι στο ΠΕΠ δεν έχουν προβλεφθεί πόροι στον Θεματικό Στόχο 8, που αφορά σε δράσεις κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού και προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης, η Περιφέρεια θα πρέπει να ζητήσει τη δέσμευση ή την εκχώρηση πόρων του ΕΚΤ από το Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία, με στόχο να εξυπηρετήσει την εφαρμογή της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης, αλλά και των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων.

Υγεία
Από τους πόρους των προηγούμενων Προγραμματικών Περιόδων η Περιφέρεια έχει σε μεγάλο βαθμό καλύψει τις ανάγκες σε υποδομές υγείας και κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο προβλέπονται κυρίως δράσεις προμήθειας εξοπλισμού, καθώς και (με πόρους του ΕΚΤ) κάλυψης της πρόσβασης του ανασφάλιστου πληθυσμού στην πρωτοβάθμια υγεία. Επίσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας θα εξεταστούν τρόποι εφαρμογής κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού ιδίως στα μικρά νησιά.

Μεταφορές
Βασική προτεραιότητα του Τομεακού Προγράμματος είναι η βελτίωση του βασικού σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και η σύνδεσή του με διαμετακομιστικά λιμάνια και μεγάλα αστικά κέντρα. Πολύ περιορισμένοι είναι οι πόροι για χρηματοδότηση οδικών αξόνων, οι οποίοι κατευθύνονται στην ολοκλήρωση ημιτελών έργων της τρέχουσας περιόδου, ενώ η επιλεξιμότητα των Αεροδρομίων είναι αμφισβητούμενη. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω το Υπουργείο Υποδομών δεν έχει προγραμματίσει τη χρηματοδότηση κάποιου έργου μεταφορών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η Περιφέρεια θα πρέπει να ιεραρχήσει τις ανάγκες της και να κινηθεί πολιτικά προκειμένου να εξασφαλίσει δέσμευση για την υλοποίηση κάποιων έργων.

Περιβάλλον
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω οι πόροι του Ταμείου Συνοχής που προβλέπεται να εκχωρηθούν στην Περιφέρεια από το Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη ανέρχονται σε 23,5 εκ. € κοινοτική συμμετοχή (δηλ. 47 εκ. € δημόσια δαπάνη) και αφορούν στη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης λυμάτων. Σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει από την ΕΔΑ οι ανάγκες σε έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων ανέρχονται σε περίπου 140 εκ. €. Αντίστοιχα οι ανάγκες σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε 70 εκ. €. Δεδομένου ότι οι πόροι του ΠΕΠ είναι πολύ περιορισμένοι, πρόταση της Περιφέρειας είναι από το ΠΕΠ να μη χρηματοδοτηθούν έργα αυτών των κατηγοριών, παρά μόνο ίσως για τα μικρά νησιά και να διεκδικηθεί το σύνολο αυτών των έργων να χρηματοδοτηθεί από το Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη μέσω του Ταμείου Συνοχής.

Αγροτική Ανάπτυξη
Με πρόσφατο έγγραφο που εστάλη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η Περιφέρεια έχει ζητήσει να εκχωρηθεί στην ΕΔΑ η διαχείριση πόρων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα προτάθηκε να εκχωρηθούν οι παρακάτω κατηγορίες δράσεων:
Ø  Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Ø  Μεταποίηση-εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων
Ø  Εγγειοβελτιωτικά έργα
Ø  Αγροτικός Εξηλεκτρισμός
Ø  Βελτίωση προσβασιμότητας σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις
Ø  Ιδιωτικές επενδύσεις για την αποκατάσταση των αναβαθμίδων
Ø  Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μικρής κλίμακας στο πλαίσιο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων
Ø  Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων
Ø  Νέοι γεωργοί
Ø  Επενδύσεις για τη δημιουργία και την ανάπτυξη μη γεωργικών δραστηριοτήτων
Ø  Ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών
Ø  Διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς
Ø  Δράσεις για τη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό
Ø  Ανάπτυξη συνεργατικών μοντέλων δράσης στη γεωργία / κτηνοτροφία και μεταποίηση
Ø  Εντατικοποίηση κτηνοτροφίας
Ø  Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας
Ø  Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων
Ø  Διατήρηση γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία
Ø  Δράσεις στήριξης βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας
Ø  Εκσυγχρονισμός και εφαρμογή βιώσιμων μεθόδων εκτροφής
Ø  Δράσεις LEADER
Τέλος σημειώνεται ότι κατά τον σχεδιασμό του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πιθανή μεταφορά έργων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου που δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν έως 31.12.2015 »
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------===========================================================================================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: