Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Οι συντελεστές του «κακού χθες»

Είμαστε βέβαιοι ότι ο δημοσιογράφος Δ.Μ.Μ.,  όταν αναφερόταν στο «κακό χθες» δεν είχε υπόψη του το σύνολο των συμπολιτών μας  που εργάστηκαν άλλοι πολύ και άλλοι λίγο, ανάλογα με τις δυνάμεις τους και το χρόνο που διέθεταν, αφού οι περισσότεροι ήταν  και είναι εργαζόμενοι.
Από τις διάφορες θέσεις, που τους τοποθέτησε ο παριανός ψηφοφόρος στις εκλογικές αναμετρήσεις του 1994 και του 1998, όλοι τους πρόσφεραν τον καλύτερό τους εαυτό, μέσα από πολιτισμένο πολιτικό διάλογο, από τον οποίο δεν έλειψαν ούτε οι διαφωνίες , ούτε οι εντάσεις.  Το κριτήριό τους όμως ήταν το συμφέρον του νησιού μας και το έργο που συντελέστηκε ανήκει σε όλους.
Ιδού και τα ονόματα του «κακού χθες» με αλφαβητική σειρά:
Αλιπράντης Πέτρος του Ευσταθίου
Αλιφιέρης Ελευθέριος του Κωνσταντίνου
Αλιφιέρης Ολύμπιος του Κωνσταντίνου
Αναγνωστόπουλος Φραγκίσκος του Ιωάννου
Ανουσάκη Ευανθία συζ. Νικήτα
Αργουζής Κωνσταντίνος του Κωνσταντίνου
Αρκάς Αντώνιος του Ζέπου
Βασιλειόπουλος Ιωάννης του Μιχαήλ
Βελέντζας Μάρκος του Αθανασίου
Βεντουρής Βασίλειος του Γεωργίου
Βιτζηλαίος Μιχαήλ του Νικολάου
Βιτζηλαίος Παναγιώτης του Οδυσσέα
Βουλγαράκη Αθηνά συζ. Κωνσταντίνου
Γκίκα Μαργαρίτα συζ. Ιωάννου
Γκίκας Ιωάννης του Αναστασίου
Γουρδούκη Μαρία συζ. Ηλία
Γιουρτζίδης Χαρίλαος του Σεραφείμ
Δράκος Νικόλαος  του Ελευθερίου
Καβάλλης Δημήτριος του Εμμανουήλ
Κοντόσταυλος Αναστάσιος του Σπυρίδωνα
Κορτιάνου-Χατζοπούλου Στεφανία
Κρητικός Νικόλαος του Αντωνίου
Κυριαζάνου Φεβρωνία του Σπυρίδωνα
Λατσός Ανάργυρος του Ιωάννου
Λουκής Αρσένιος του Κωνσταντίνου
Λουκής Γεώργιος του Δημητρίου
Λουκής Γεώργιος του Σταύρου
Λουκής Μιχαήλ του Νικολάου
Λουκής Στέφανος του Σταύρου
Μαλινδρέτος Χαράλαμπος του Γεωργίου
Μαρμαρινός Ιωάννης του Κωνσταντίνου
Μπάλιος Αναστάσιος του Αντωνίου
Μπαρμπαρήγος Γεώργιος  του Ευαγγέλου
Μπιζάς Γεώργιος του Ιωάννου
Μπιζάς Θεόδωρος του Βασιλείου
Παντελαίος Ιωάννης του Παναγιώτου
Παντελαίος Παύλος του Ιακώβου
Παρούσης Γεώργιος του Νικολάου
Παυλάκης Ιωάννης  του Νικολάου
Περαντινός Αντώνιος  του Ιωάννου
Πετρόπουλος Βαζαίος του Γεωργίου
Πιερτζοβάνης Αντώνιος του Κωνσταντίνου
Πούλιος Γεώργιος του Ιωάννου
Ραγκούσης Μοσχονάς  του Ζαχαρία
Ροκονίδας Κωνσταντίνος του Αντωνίου
Ρούσσος Γεώργιος του Βατίστα
Ρούσσος Νικόλαος  του Μάρκου
Σκιαδάς Νικόλαος του Γεωργίου
Τριανταφύλλου Μαρία συζ. Ιωάννου
Τριβυζάς Βασίλειος του Γεωργίου
Τσαντάνη Μαρία συζ. Φραγκίσκου
Φραγκούλη Μαρουσώ του Ιωάννου
Φραγκούλης Στυλιανός του Γεωργίου
Φωκιανός Σπυρίδων του Ιωάννου
Χανιώτης Λουκάς του Θεοδώρου
Χριστόφορος Ευστράτιος του Δομένεγου
Χριστόφορος Ιωάννης του Χρήστου
Όλοι τους - και δεν εξαιρείται κανένας – τοποθέτησαν το δικό τους λιθάρι στο οικοδόμημα της τοπικής αυτοδιοίκησης της Πάρου, αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο,  που τον στέρησαν από την οικογένειά τους, από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες ή από τον ελεύθερο χρόνο τους.
Κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν και σήμερα να προσφέρουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και κάποιοι άλλοι έφυγαν από τη ζωή. Εμείς τους τιμούμε όλους και το ίδιο θα έπρεπε να πράξει και ο δημοσιογράφος  Δ.Μ.Μ. που με μεγάλη ευκολία ρίχνει λάσπη, γελοιοποιεί, ειρωνεύεται και εξευτελίζει συμπολίτες μας, της τοπικής μας αυτοδιοίκησης.
Ο «Ναύαρχος» που είναι κυβερνήτης της «δημοσιογραφικής ναυαρχίδας της Πάρου», ας προσέξει τον ακροδεξιάς προέλευσης δημοσιογράφο του, γιατί η δημοσιογραφική θάλασσα είναι γεμάτη βράχια και αυτό, καθότι και «ναύαρχος»,  το γνωρίζει πολύ καλά.
(συνεχίζεται)
Πάροικος
Υ.Γ.  Θα μας επιτρέψει ο Δ.Μ.Μ. μία διόρθωση στο τίτλο. Το «κακό χθες»  δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Το κακό προχθές» την απεικονίζει. Περιμένουμε να γράψει  και για το «καλό χθες», για να υπάρξει και γι΄αυτό διάλογος.

Ποιος ήταν ο Γκαίμπελς


Υπήρξε υπουργός προπαγάνδας του χιτλερικού Γ΄ Ράιχ.

Στην εξαιρετικά πειστική προπαγάνδα του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι ο γερμανικός λαός ακολούθησε τον Χίτλερ.

 Στον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο εξαιρέθηκε από κάθε στρατιωτική υπηρεσία λόγω της  χωλότητάς του, που έδωσε αργότερα την ευκαιρία στους εχθρούς του να τον παρομοιάζουν με το Σατανά. Η φυσική αυτή αναπηρία του έπαιξε καταστροφικό ρόλο στη ζωή του, προκαλώντας σε αντιστάθμισμα την άμετρη φιλοδοξία του.

Στον Γκαίμπελς οφείλεται η δημιουργία του μύθου γύρω από την προσωπικότητα του Φύρερ με την καθιέρωση του τελετουργικού των κομματικών πανηγυρισμών και εκδηλώσεων, που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην προσχώρηση των λαϊκών μαζών στο ναζισμό. Επιπλέον με τις συχνές ομιλίες του ενίσχυε αποτελεσματικά την κομματική προπαγάνδα.

Την 1η Μαΐου 1945 ο Γκαίμπελς, ο μόνος από τους παλιούς ναζιστές ηγέτες που παρέμεινε με τον Χίτλερ στο πολιορκημένο καταφύγιό του στο Βερολίνο, αυτοκτόνησε μαζί με τη γυναίκα του, αφού πρώτα σκότωσε τα 6 του παιδιά. Αυτή ήταν η τελευταία και πιο μακάβρια πράξη του. Την προηγούμενη μέρα είχε ονομαστεί , σύμφωνα με τη διαθήκη του Χίτλερ, καγκελάριος του Ράιχ.

Προς τον φασίζοντα δημοσιογράφο

Την επομένη φορά που θα αναρτήσεις τη φωτογραφία του  θαυμαστή σου, γράψε και λίγα για το βιογραφικό του. Και μην ξεχάσεις να γράψεις ότι σκότωσε και τα 6 του παιδιά.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Προς φασίζοντα δημοσιογράφο

Αποκρουστική η  φωτογραφία που ανάρτησες, του δικού σου Γκαίμπελς, αλλά γιατί να την ξεκρεμάσεις από το εικονοστάσι σου;
Επιτρέπεται να ασχημονείς προς το μεγάλο σου δάσκαλο και από θαυμαστής του να μετατρέπεσαι σε κατήγορό του και να «δωρίζεις» τη φωτογραφία του σε δημοκρατικούς πολίτες;
Αν ζούσε και ασκούσε εξουσία, όπως την εποχή της ναζιστικής Γερμανίας, δε θα τη γλύτωνες από τους φούρνους του Άουσβιτς.
Ακόμα και αν του έλεγες, ότι ήσουν  ο μόνος δημοσιογράφος που επέτρεψαν οι χρυσαυγίτες να μπει στην αίθουσα, που πραγματοποίησαν την εκδήλωσή τους στην Πάρο.
Ούτε με δικηγόρο, το γνωστό σου από τα παλιά, δεν θα τη γλύτωνες.

«Το κακό χθες» συνέχεια

Αναγνώστες του blog και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, μας υπενθύμισαν παραλήψεις σημαντικές από το έργο που επιτελέσθηκε από «το κακό χθες».
Συγκεκριμένα έκαναν αναφορά στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Παροικιάς, έργο σπουδαίο για την εποχή του, αν σκεφθεί κανείς ότι ο πεζόδρομος, που είναι προς τη μεριά της  θάλασσας, ήταν χωμάτινος και ότι μεγάλοι φυσικοί ογκόλιθοι, που είχαν τοποθετηθεί για την προστασία της επιχωμάτωσης, έκρυβαν σε αρκετά σημεία τη θάλασσα.
Η απαράδεκτη αυτή – αισθητικά - εικόνα  παρέμενε από τα μέσα  της δεκαετίας το ΄70 μέχρι το 1995.
 Ήταν το πρώτο έργο της τότε δημοτικής αρχής που στηρίχθηκε στα σχέδια του αρχιτέκτονα Γιώργου Ευριπιώτη.
Η ανάπλαση είχε συμπεριλάβει και τις τρεις παραλιακές πλατείες  και έδωσε άλλη εικόνα στην παραλία της Παροικιάς, αυτήν που βλέπουμε μέχρι και σήμερα. Ταυτόχρονα έγινε και η υπογείωση του δικτύου της ΔΕΗ στο τμήμα που αναπλάσθηκε.
Εκτός αυτού μας υπενθύμισαν και τη εξαιρετικά δύσκολη διαχείριση των δύο ναυαγίων που συγκλόνισαν το πανελλήνιο: του «Ποσειδώνα», που ήταν την εποχή εκείνη ό,τι καλύτερο διέθετε η ακτοπλοΐα και του «Σαμίνα».
Το καθένα από τα δύο αυτά συνταρακτικά συμβάντα έχει τη δική του ιστορία, και εάν ασχοληθούμε με τις λεπτομέρειές τους, θα πρέπει να γράψουμε ολόκληρο βιβλίο.
Όμως, επειδή διανύουμε τουριστική περίοδο και δεν είναι σκόπιμο να ανασύρουμε μνήμες από ναυτικές τραγωδίες, με την πρώτη ευκαιρία που θα μας δοθεί, θα ασχοληθούμε, γιατί και εδώ έχουμε να πούμε πολλά.
Πάντως ευχαριστούμε για την υπενθύμιση τους δύο καλούς μας φίλους.
(συνεχίζεται)
Πάροικος

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

«Το κακό χθες»

Πολλές  φορές αναφέρθηκε στο «κακό χθες», στο "περισπούδαστο" κείμενό του, ο δημοσιογράφος Δ.Μ.Μ., προφανώς για να το εμπεδώσουμε ως τίτλο, παρόλο που χρησιμοποιήθηκε, κατά κόρον, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Μας πήγε πολύ πίσω, και όχι στο πρόσφατο παρελθόν, όπως ισχυρίζεται, αφού από τότε μεσολάβησαν 2 δημοτικές αναμετρήσεις και σε λιγότερο από ένα χρόνο θα έχουμε και τρίτη.
Χρησιμοποιεί τη φράση «το κακό χθες» χωρίς να αναφέρεται και στο περιεχόμενο του.
Ας του θυμίσουμε λοιπόν λίγα από «το κακό χθες» που είναι χρήσιμο να τα γνωρίζουν και οι νεότερες ηλικίες, αφού τότε ήταν ακόμα νήπια ή μικρά παιδιά.
Ο εορτασμός των 17 αιώνων και η ανάπλαση του χώρου, που περιβάλλει την Εκατονταπυλιανή, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του «κακού χθες».
Το τριήμερο αφιέρωμα στη Μακεδονία με την άφιξη στην Πάρο δεκάδων δημάρχων, βουλευτών και προσωπικοτήτων της Μακεδονίας, αλλά και μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων (συνολικά 400 Μακεδόνες) οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από «το κακό χθες». (περισσότερα από τον Μακεδόνα Γιώτη Αμανατίδη. )
Αυτή η επιτυχημένη εκδήλωση είχε ως αποτέλεσμα, για 5 τουλάχιστον χρόνια, η Πάρος να κατακλύζεται από βορειοελλαδίτες επισκέπτες και να δρομολογηθεί και δεύτερο πλοίο από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό και την Πάρο.
Ο βιολογικός καθαρισμός της Παροικιάς, που την έσωσε από τη ρύπανση και τις μολυσμένες παραλίες, κατασκευάστηκε και λειτούργησε από «το κακό χθες» και έπειτα από σοβαρές δικαστικές περιπέτειες στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο δεύτερος βιολογικός καθαρισμός της Νάουσας, αφού ο πρώτος είχε σχεδόν καταστραφεί, σχεδιάστηκε, ολοκληρώθηκε και λειτούργησε από «το κακό χθες».
Η αφαλάτωση του νερού του ποταμού της Νάουσας, που αποδίδει 1400 κυβικά πόσιμου νερού ημερησίως είναι και αυτό έργο «του κακού χθες».
Η δεξαμενή του Κώστου, 800 κυβικών, που, χωρίς αυτήν, η Παροικιά θα είχε σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης κατασκευάστηκε από «το κακό χθες».
Η απόφαση για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου, που ακύρωσε την επέκταση του υπάρχοντος, πάρθηκε από το δημοτικό συμβούλιο «του κακού χθες» και η αντιμετώπιση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατοίκων της περιοχής κατά του αεροδρομίου προετοιμάστηκε με τη σημαντική συμμετοχή του Δήμου, από τον καθηγητή του συνταγματικού δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. φίλιππο Σπυρόπουλο.
Αν είχε χαθεί εκείνη η δίκη, η Πάρος δεν θα έβλεπε ποτέ αεροδρόμιο, ούτε κάποιοι θα κόμπαζαν για το τόσο σημαντικό έργο.
Η οργάνωση του ενιαίου Δήμου πραγματοποιήθηκε από «το κακό χθες», και ακολούθησαν το ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», τα εικαστικά εργαστήρια, ο παιδικός σταθμός στα Μάρμαρα, ο ΔΟΝΑ, που κατάργησε η κυβέρνηση, η ΔΕΠΑ, που λειτουργεί σήμερα ως ΚΔΕΠΑΠ, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η δημοτική βιβλιοθήκη που φέρει το όνομα του αείμνηστου Γιάννη Γκίκα, που συμμετείχε και αυτός στο «κακό χθες», η παραχώρηση της χρήσης του Αγροκηπίου από το Γιώργο Ανωμερίτη, που οδήγησε στην απόκτησή του από το Δήμο, το κτήριο Δημητρακόπουλου, που παραχωρήθηκε στο Δήμο από το Υπουργείο Πολιτισμού και εντάχθηκε η αναπαλαίωσή του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, η αγορά του ΞΕΝΙΑ, ενός κτηρίου 1500 τ.μ. με σπουδαία αρχιτεκτονική, σε οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων, που στεγάζει το Δημαρχείο μας, καταγράφονται και αυτά στο ενεργητικό του «κακού χθες».
 Αλλά και τα νέα σφαγεία, ο ΧΥΤΑ, οι αναθέσεις σε μελετητή των πλατειών της Νάουσας και της Μαντώς Μαυρογένους ξεκίνησαν από το «κακό χθες «και ολοκληρώθηκαν από την επόμενη δημοτική αρχή, που βρήκε σε εξέλιξη αυτά τα σημαντικά έργα.
Μετά από όσα αναφέρθηκαν,  φαίνεται, ότι τελικά δεν ήταν και τόσο κακό «το κακό χθες».
(συνεχίζεται)
Πάροικος
Υ.Γ. Ευχαριστούμε το δημοσιογράφο Δ.Μ.Μ. που μας έδωσε την ευκαιρία να θυμίσουμε στους επισκέπτες του blog ένα έργο, που η  κακοήθεια της φασίζουσας δημοσιογραφίας επιχείρησε να εξαφανίσει.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Η φασίζουσα δημοσιογραφία

Χαρακτηριστικό της φασίζουσας δημοσιογραφίας είναι τα ψεύδη και η λάσπη σε περιτύλιγμα ευφάνταστων σεναρίων, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Λειτουργεί σχεδόν πάντοτε σε διατεταγμένη υπηρεσία και αναλαμβάνει τη βρώμικη δουλειά να διαστρεβλώνει τα πάντα σε κείμενα που εμφανίζουν αληθοφάνεια.
Τέτοιο είναι το κείμενο του δημοσιογράφου Δ.Μ.Μ. που δημοσιεύει σήμερα στο επαγγελματικό του site.
Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε κάποιες απαντήσεις επειδή οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με το διαδίκτυο, ίσως να μην γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.
Πριν όμως ασχοληθούμε με παρελθόντα γεγονότα, θα ασχοληθούμε με τα παρόντα και όσα γράψαμε για τον κ. Αντιπαριώτη. Ιδού λοιπόν τι γράψαμε:
«Εμείς που δεν γνωρίζουμε τον κ. Αντιπαριώτη και τα προσόντα που διαθέτει για να διοικήσει μια τόσο νευραλγική επιχείρηση, ας μας επιτραπεί να του συστήσουμε :
1ον να ενημερωθεί επαρκώς για το νομικό πλαίσιο που διέπει την επιχείρηση.
2ον Να επουλώσει τα εργασιακά τραύματα και να αποκαταστήσει τις σχέσεις ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζόμενους και
3ον Να αποκτήσει προσωπική εικόνα για τα προβλήματα κυρίως της ύδρευσης , αλλά και της αποχέτευσης (και όχι μέσω τρίτων) και να καταπιαστεί αμέσως με τα προβλήματα των αγωγών που προμηθεύουν με νερό την Παροικιά.
Ας έχει υπόψη του ότι, εάν η στάθμη της δεξαμενής της Παροικιάς πέσει χαμηλά την περίοδο της τουριστικής αιχμής, δεν θα μπορέσει να την ξαναγεμίσει, με αποτέλεσμα να δεινοπαθήσουν αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας του νησιού.
Ευχή μας να επιτύχει στο έργο του και η καρέκλα των 380 volt που αποφάσισε να καθίσει, ας φροντίσει να είναι γειωμένη».
Που είδε ο, εκτός των άλλων, παραμυθάς, δημοσιογράφος ότι χτυπάμε τον κ. Αντιπαριώτη;
Όσον αφορά για το πρόβλημα της ύδρευσης, γράψαμε ότι κάποιες περιοχές της Παροικιάς είχαν πρόβλημα υδροδότησης, το τριήμερο που μας πέρασε, που οφείλεται σε φραξίματα του κεντρικού αγωγού και καλούσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο να ασχοληθεί με το θέμα, γιατί, αν ενταθεί το πρόβλημα, την περίοδο της τουριστικής αιχμής, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία της Παροικιάς.
Που βλέπει ο Δ.Μ.Μ. ότι χτυπάμε τη ΔΕΥΑΠ;
Το «κακό χθες» που δημιούργησε τη ΔΕΥΑΠ, την οποία υποστηρίζει ο Δ.Μ.Μ. και καλά κάνει, είναι φυσικό να ενδιαφέρεται για την πορεία της και να κάνει προτάσεις για την καλύτερη λειτουργίας της, χωρίς να ασκεί κακόβουλη κριτική.
(συνεχίζεται)
Πάροικος

Επιτέλους: Διοικούσα Επιτροπή στο Κέντρο Υγείας

Το Κέντρο Υγείας παρέμενε ακέφαλο για χρόνια. Κι αυτό δεν ήταν ό,τι καλύτερο σε περιόδους δύσκολες, όπως αυτή που διανύουμε.
Ένας κρίσιμος οργανισμός, όπως είναι αυτός της πρωτοβάθμιας δημόσιας περίθαλψης, με μόνο τον επιστημονικό διευθυντή ήταν και είναι αδύνατον να διοικηθεί. Εξού και τα διάφορα καθόλου κολακευτικά σχόλια, που κάποιες φορές ακούγονταν και έπαιρναν «σβάρνα» το σύνολο του προσωπικού που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας. Κι αυτό ήταν άδικο, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι πρόσφεραν στο πρόσφατο παρελθόν και ποιοι προσφέρουν στον παρόντα χρόνο, ποιοι κρατούν όρθιο το Κέντρο Υγείας.
Γνωρίζουμε επίσης ότι αξιόλογοι γιατροί, που εργάστηκαν με μεράκι και άφησαν παρακαταθήκη το όνομά τους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Πάρο, λόγω εσωτερικών τριβών με άλλους συναδέλφους τους.
Όλα αυτά δε θα συνέβαιναν ή θα είχαν  περιοριστεί χωρίς να έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία του Κέντρου, αν υπήρχε διοικούσα επιτροπή. Με μία προϋπόθεση βέβαια: ότι ο εισηγητικός της λόγος, προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου και τη 2η ΔΥΠε θα είχε αποτελέσματα. Αυτό όμως δεν συνέβαινε με τις προηγούμενες διοικήσεις του Κέντρου. Δεν τους άκουγε σχεδόν κανείς. Γι αυτό και τα παράτησαν με πίκρα και απογοήτευση και με τη βεβαιότητα ότι δεν γίνεται τίποτα σ΄αυτόν τον τόπο.
Αυτός ήταν και ο λόγος, που, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν δέχονταν κανένας συμπατριώτης μας να αναλάβει αυτό το τιμητικό και άμισθο αξίωμα του προέδρου του Κέντρου Υγείας.
Όμως τα πράγματα άλλαξαν με τη παρουσία και τη δράση του Συντονιστικού. Δυνάμεις της τοπικής μας κοινωνίας ενεργοποιήθηκαν, απευθύνθηκαν σε πρόσωπα με ικανότητες και με διαθεσιμότητα και δόθηκε η καλύτερη, κατά την άποψή μας, λύση στο πρόσωπο του κ. Γιάννη Καρασαντέ, ο οποίος διαθέτει μεγάλη διοικητική εμπειρία.
Ταυτόχρονα με τον διορισμό του από τη 2η ΔΥΠε, έγινε και αλλαγή του επιστημονικού διευθυντή του Κέντρου. Στην κρίσιμη αυτή θέση διορίστηκε ο ακτινολόγος κ. Βασίλης Παναρίτης, ο οποίος είναι (εξ οφίτσιο) και τακτικό μέλος της διοικούσας επιτροπής, ενώ την τρίτη θέση (στη διοικούσα επιτροπή) καταλαμβάνει ο εκπρόσωπος του Δήμου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φραγκίσκος Βελέντζας.
Είμαστε βέβαιοι, ότι και οι τρεις έχουν συναίσθηση των δυσκολιών που πρόκειται να συναντήσουν, μέχρι να ομαλοποιήσουν την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του Κ.Υ.
Γνωρίζουν όμως, ότι στην προσπάθειά τους αυτή δεν είναι μόνοι. Τους στηρίζει το σύνολο της κοινωνίας της Πάρου και οι οργανωμένες δυνάμεις του νησιού.
Ευχή όλων μας να πετύχουν.
Πάροικος

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Το καμπανάκι χτύπησε, οι υπεύθυνοι το άκουσαν;

Το τριήμερο που μας πέρασε, αν και οι αφίξεις επισκεπτών στο νησί ήταν λιγότερες σε σύγκριση με πέρυσι, κάποιες περιοχές της Παροικιάς είχαν πρόβλημα υδροδότησης.
Αιτία; Η μειωμένη ποσότητα νερού, που φτάνει στη δεξαμενή των Αγίων Αναργύρων, από φραξίματα του κεντρικού αγωγού.
Η δεξαμενή λόγω της αυξημένης ζήτησης σχεδόν άδειασε, με αποτέλεσμα περιοχές που βρίσκονται σε κάποιο υψόμετρο, όπως  ο Κορμός, η Αμπέλα και τα Κλήματα να παρουσιάσουν πρόβλημα.
Αναρωτιέται κανείς, τι πρόκειται να συμβεί έπειτα από ένα μήνα, δηλ. από τις 25 Ιουλίου μέχρι τις 20 Αυγούστου, που έχουμε τις μεγαλύτερες καταναλώσεις.
Νερό και τουρισμός αλληλοεξαρτώνται και η απουσία του πρώτου είναι καταστροφική για το δεύτερο.
Τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που αποτελούν τη βάση της τουριστικής οικονομίας, εάν το πρόβλημα ενταθεί, θα υποστούν σοβαρές απώλειες και η δυσφήμιση για το νησί θα είναι μεγάλη, αφού οι ανταγωνιστές της Πάρου και οι πάσης φύσεως καλοθελητές θα το εκμεταλλευτούν δεόντως.
Κατά την άποψή μας, το πρόβλημα που έχει προκύψει, πρέπει να έλθει επειγόντως  για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την παρουσία της Διοίκησης της ΔΕΥΑΠ τωρινής και προηγούμενης και να αναζητηθεί λύση, έστω στο δώδεκα και πέντε, πριν συμβούν τα χειρότερα.
Ευχόμαστε να μην συμβεί το «ατύχημα», γιατί  εάν συμβεί, οι υπεύθυνοι, όποιοι κι αν είναι, θα υποχρεωθούν να δώσουν εξηγήσεις σ΄ένα κόσμο, που, έτσι κι αλλιώς, είναι αγριεμένος με τα αρπαχτικά που ενέσκηψαν στην πατρίδα μας και που έχουν βάλει σκοπό να αρπάξουν και το τελευταίο ευρώ από την τσέπη μας.
Πάροικος

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Με αφορμή ένα «περίεργο» δημοσίευμα

Ο δημοσιογράφος Δ.Μ.Μ. αναφερόμενος στο Συντονιστικό για την υγεία και «έχοντας την αρχισυνταξία της μεγαλύτερης και δυναμικότερης εφημερίδας στο νησί μας», όπως δηλώνει, είναι «σε προβληματισμό» και παρατηρεί  «πως πλέον η ομάδα που χειρίζεται την επικοινωνία του κάνει απανωτά λάθη». Μάλιστα « λόγω της δημοσιογραφικής του ιδιότητας», μας πληροφορεί, ότι «είναι σε θέση να γνωρίζει, πως πολλά πράγματα στον τομέα της υγείας βρήκαν το δρόμο τους μέσω άλλων διαδρόμων και όχι κατόπιν ενεργειών του Συντονιστικού» Θεωρεί επίσης ότι «ορισμένα μέλη του Συντονιστικού θέλοντας να μείνουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους ξεκίνησαν μια άνευ προηγουμένου εμπλοκή σε ζητήματα που δεν συμπεριλαμβάνονταν στους αρχικούς σκοπούς του Συντονιστικού».  Και προσθέτει: «Είμαι σχεδόν πεπεισμένος πως υπάρχουν μεγάλα λάθη τα οποία θα τα βρει μπροστά του το νησί στο προσεχές χρονικό διάστημα».
Αυτά  - και άλλα πολλά - γράφει στο πρόσφατο φύλλο της «Φωνής της Πάρου» και αναπαράγει στο επαγγελματικό του site.
Στόχος αυτού του δημοσιεύματος, όπως και άλλων που προηγήθηκαν στην ίδια εφημερίδα, για μας που κάτι γνωρίζουμε από δημοσιογραφία, είναι να σκορπίσει την αμφιβολία για τις προθέσεις του Συντονιστικού ή για κάποιους που κινούνται πιο δραστήρια από άλλα μέλη του, τα οποία έχουν επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις.
Δημιουργώντας αμφιβολίες στο αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας του, το πρώτο που επιχειρεί είναι να απομονώσει το Συντονιστικό από το μοναδικό του στήριγμα, που είναι η κοινωνία της Πάρου. Γνωρίζει πολύ καλά, ότι το Συντονιστικό, χωρίς τη στήριξη των φορέων και των κατοίκων του νησιού, αποτελεί κέλυφος χωρίς περιεχόμενο, άρα είναι ανήμπορο να πραγματώσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, να βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών από το Κέντρο Υγείας της Πάρου και της Αντιπάρου και το δεύτερο να ενσπείρει ζιζάνια ανάμεσα στα μέλη του Συντονιστικού, για να υπάρξει εσωστρέφεια και αποπροσανατολισμός.
Γιατί όμως στοχοποιεί το Συντονιστικό;
Για ποιο λόγο επιχειρεί να απογοητεύσει και να στείλει στο σπίτι τους ανθρώπους, που με ανιδιοτέλεια αφιερώνουν χρόνο πολύ, στην κοινή προσπάθεια για την προστασία της υγείας του παριανού πληθυσμού;
Αν καταρρεύσει το σύστημα της δημόσιας υγείας στο νησί, ποιος ζημιώνεται και ποιος επωφελείται;
Χρήσιμο είναι να μιλήσει ανοιχτά για τα «λάθη» του Συντονιστικού, για τα ονόματα που υπονοεί και γι΄αυτούς που «προκαλούν τη νοημοσύνη του». Και αυτό να το πράξει σε συνεδρίαση του Συντονιστικού, για να υπάρξει διάλογος και όχι ο μονόλογος  και ο εκ του ασφαλούς σχολιασμός.
Πάντως ας γνωρίζει, ότι το Συντονιστικό είναι γέννημα ανάγκης, θα έχει διάρκεια και να είναι βέβαιος, ότι θα έχει και αποτελέσματα θετικά, παρά την αρνητική πορεία της χώρας και στον κρίσιμο τομέα της δημόσιας υγείας. Αρκεί να μη χάσει την επαφή του με την τοπική κοινωνία, που το στηρίζει και κάποιες φορές είναι πιο μπροστά  σε ιδέες και αγωνιστικές προτάσεις.
Πάροικος

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην οποία συμφώνησαν στην απογευματινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, πλέον, Ευάγγελο Βενιζέλο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η σύνθεση του νέου υπουργικού Συμβουλίου είναι η εξής:
Πρωθυπουργός:
Αντώνης Σαμαράς

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης:

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Η «αφ΄υψηλού» θεώρηση λόγω… «βουνού»

Η Παροικιά είναι ονειρεμένος τόπος, όταν τη βλέπεις και την απολαμβάνεις από ψηλά, από τη Σκλαβομαριά ή από την Ι.Μ. των Αγίων Αναργύρων.
Και για κάποιους δραστήριους και πολιτικοποιημένους συμπολίτες μας, που έχουν εγκατασταθεί στην Πάρο τα τελευταία χρόνια και γνωρίζουν λίγα για την ιστορία και την ανθρωπογεωγραφία της, τους συνιστώ να εγκύψουν στο πόνημα του αείμνηστου Νικηφόρου Κυπραίου, που περιέχει αρκετά ιστορικά στοιχεία περί της μονής και του «βουνού» και στο αρχείο της «Παριανής Γνώμης», που φυλάσσεται επιμελώς από τον εκδότη της, πρώην δημοτικό σύμβουλο.
Ο λόφος των Αγίων Αναργύρων παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον σύμφωνα με το σπουδαίο αρχαιολόγο Γιάννο Κουράγιο, που μας πληροφόρησε για την ύπαρξη φρυκτωρίας από την οποία  αγναντεύεις εκτός από τον κόλπο της Παροικιάς και τον κόλπο της Νάουσας.
Από το σημείο αυτό, οι αρχαίοι μας πρόγονοι, άναβαν φωτιές και έστελναν μηνύματα  σε άλλες φρυκτωρίες άλλων νησιών, καθότι η φρυκτωρία αποτελούσε τον τηλέγραφο της αρχαίας εποχής.
Αν κάποιες φορές το «βουνό» εκπέμπει και στις μέρες μας μηνύματα, αυτά μπορεί να είναι και χρήσιμα, αρκεί οι λήπτες να τα λαμβάνουν και να τα ερμηνεύουν σωστά, γιατί δεν έχουν πρόθεση να ανάψουν άλλου είδους φωτιές, αλλά το αντίθετο.
Έχει και άλλα ενδιαφέροντα το «βουνό», όπως η πηγή που υδρεύονταν παλαιότερα η Παροικιά και που τώρα, με τις πολλές γεωτρήσεις που ανοίχτηκαν, βγάζει ελάχιστο νερό.

Το «βουνό» αποτελεί σπουδαίο αξιοθέατο που το έχουν επισκεφθεί σπουδαίοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Όταν βρίσκεσαι εκεί ψηλά, το πρωί απολαμβάνεις το Αιγαίο μέχρι την Κύθνο και την Κέα και κάποιες φορές, με  μεγάλη διαύγεια, το μάτι φτάνει μέχρι τις ακτές της Αττικής.
Και όταν χαμηλώνεις το βλέμμα σου, αγκαλιάζει τον κόλπο της Παροικιάς με τη συνεχή κίνηση των πλεούμενων και τον οικισμό με το ψηλότερό του σημείο, το λοφίσκο με το ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, το «σήμα κατατεθέν» της Παροικιάς, με τον μπλε τρούλο,  που ένας παπάς και κάποιοι αιθεροβάμονες τον επισκεύασαν και τώρα είναι και αυτός χάρμα οφθαλμών.
Αυτό είναι το «βουνό», που η πεζότητα και η μικρότητα της πολιτικής, ενίοτε, το σηματοδοτεί με άλλο νόημα και το εντάσσει στις διαφαινόμενες εντάσεις μιας προεκλογικής λογικής, από την οποία, αξίζει τον κόπο, να απομακρυνθούμε τάχιστα όλοι μας, αν θέλουμε αυτός ο τόπος, ο δικός μας, να υποστεί πιο ανώδυνα τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής, που μας επέβαλαν οι δανειστές και οι «φίλοι» μας ευρωπαίοι.
Πάροικος

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Μια ευχάριστη έκπληξη

Την Τετάρτη που μας πέρασε, στις 19/6, συνεδρίασε το Συντονιστικό για την Υγεία.
Παρόντες οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι πολίτες της Πάρου, που έχουν επιλέξει, σε χαλεπούς για τα κοινά καιρούς, να χτυπούν «κάρτα» στη συμμετοχική διαδικασία και να ξοδεύουν  ώρες πολλές για θέματα που η αδρανούσα πολιτεία τα έχει παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες.
Αυτή τη φορά, σ΄αυτούς τους αμετανόητους, επιφυλάσσονταν μια ευχάριστη έκπληξη.
Χωρίς να έχουν προσκληθεί, έκαναν την εμφάνισή τους 4 νέοι άνθρωποι, που πληροφορήθηκαν, για τη συνεδρίαση αυτή, από το διαδίκτυο.
Ήταν οι επικουρικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας και ήρθαν για να ευχαριστήσουν το Συντονιστικό και τους Φορείς της Πάρου, για τη μεγάλη προσπάθεια που εθελοντικά έχουν αναλάβει, να βελτιώσουν τη δημόσια υγεία στο νησί. Και οι τέσσερις δήλωσαν, ότι, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας στο κρίσιμο ζήτημα της υγείας, δίνουν καθημερινά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, τον αγώνα για καλύτερη ιατρική περίθαλψη, τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη.
Χαιρόσουν να ακούς αυτούς τους νέους και ορεξάτους για δουλειά γιατρούς, να σου εκθέτουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να δηλώνουν, παρά ταύτα, ότι επιθυμούν να παραμείνουν εργαζόμενοι στο νησί, εφόσον ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και τον επόμενο χρόνο.
Οι συμβάσεις των τριών επικουρικών γιατρών λήγουν προς το  τέλος του έτους και το δικό μας χρέος, όλης της κοινωνίας της Πάρου, είναι να κινηθούμε, ο καθένας με τον τρόπο του, αλλά κυρίως όλοι μαζί , ώστε να ανανεωθούν οι συμβάσεις και να μην μείνει και πάλι το Κέντρο Υγείας χωρίς τις ειδικότητες του καρδιολόγου, του γυναικολόγου και του δεύτερου παθολόγου.
Η παρουσία των γιατρών αυτών, και του ορθοπεδικού, είναι καρπός της οργανωμένης και μεθοδικής προσπάθειας των φορέων του νησιού τα δύο τελευταία χρόνια.
Και αυτή η προσπάθεια, που όταν συμμετέχουν λίγοι είναι αναιμική και όταν συμμετέχει το σύνολο της κοινωνίας δυνατή και αποτελεσματική, πρέπει να έχει συνέχεια, αφού το παράλυτο κράτος και οι ανήμποροι υπουργοί του αδυνατούν από μόνοι τους να δώσουν λύση και στα πιο απλά.
Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι το Κέντρο Υγείας να αποκτήσει παιδίατρο, έστω και με απόσπαση;
Πόσο δύσκολο είναι να παραμείνει στο Κ.Υ. η νοσηλεύτρια που την 1η Αυγούστου πρέπει να επιστρέψει στο Ιπποκράτειο, αφήνοντας πίσω της σύζυγο και 2 ανήλικα παιδιά;
Πόσο δύσκολο είναι να μετατεθεί, από νοσοκομείο της Αττικής, η νοσηλεύτρια που θέλει να υπηρετήσει στο δικό μας Κέντρο;
Όταν αυτά τα απλά οι κυβερνώντες τη δύσμοιρη χώρα μας αδυνατούν να τα λύσουν, πως θα μπορέσουν να μας βγάλουν από το τούνελ, που οι ίδιοι μας έβαλαν με τα εγκληματικά τους λάθη, την αδιαφορία τους και την υποταγή τους στους κερδοσκόπους δανειστές;
Πάροικος

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μπαίνουν στην κυβέρνηση

Θετικό εκτιμούν το πολιτικό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ κορυφαία στελέχη της Ιπποκράτους μετά την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να μείνει στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του κόμματος βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις για να αποφασίσει τη συμμετοχή βουλευτών του στο νέο κυβερνητικό σχήμα και τα πρώτα επτά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου οι πιθανότεροι να υπουργοποιηθούν είναι οι εξής:
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλός, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει υφυπουργός για τη νέα δημόσια τηλεόραση
Πάρις Κουκουλόπουλος
Φώφη Γεννηματά
Γιάννης Μανιάτης
Συμεών Κεδίκογλου
Βασίλης Κεγκέρογλου
Εύη Χριστοφιλοπούλου
Στην Ιπποκράτους θεωρούν βέβαιο ότι η εσωκυβερνητικές αναταράξεις θα τερματιστούν μετά τη νέα συμφωνία που προέκυψε μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ευάγγελου Βενιζέλου.


Πηγή: Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μπαίνουν στην κυβέρνηση [ονόματα] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/111603#ixzz2Wrrgmywm

ΠΟΣΠΕΡΤ: Δεν φεύγουμε κύριε Στουρνάρα -Θα σας απαντήσουμε με εξώδικη δήλωση

Η ΠΟΣΠΕΡΤ αρνείται να εκκενώσει το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής υπακούοντας στην εντολή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Σε μια πρώτη του δήλωση, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι αρνούνται να δεχθούν την καταπάτηση των θεμελιωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων. Θα είναι εδώ για να εκπέμπουν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Οι μάσκες έπεσαν. Θέλουν να πάρουν 2.000 άτομα που θα χάσουν όλα τους τα δικαιώματα και το ταμείο ανεργίας και στη συνέχεια, στο νέο φορέα μπορεί να είναι και 50. Η νομική μας υπηρεσία ετοιμάζει εξώδικα για να απαντήσει στα όσα υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας».

Για αυτοκτονικό άλμα στο κενό» κατηγορούν τον Κουβέλη 4 μέλη της εκτελεστικής της ΔΗΜΑΡ

Με κοινή γραπτή δήλωσή τους, τέσσερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση με την αποχώρηση του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό και την χαρακτηρίζουν «άλμα στο κενό».
Οι κύριοι Γιάννης Αντωνίου, Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λιβαδάς και η κυρία Δώρα Τσικαρδάνη επισημαίνουν ότι μεγεθύνθηκε αδικαιολόγητα μια διαφωνία ως προς το εργασιακό καθεστώς στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και κάνουν λόγο για προσχηματική απόσειση των κυβερνητικών ευθυνών.
Το πλήρες κείμενο της κοινής τους δήλωσης έχει ως εξής:

Ποιοι συμμετείχαν στην κυβέρνηση από τη ΔΗΜΑΡ

Οι υπουργοί που είχε τοποθετήσει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση είναι:
Αντώνης Ρουπακιώτης, υπουργός Δικαιοσύνης
Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Φωτεινή Σκοπούλη, υφυπουργός Υγείας
Ασημάκης Παπαγεωργίου, υφυπουργός ΠΕΚΑ
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υφυπουργός Παιδείας
Οι γενικοί γραμματείς είναι:

Ιερώνυμος: Δυστυχώς άλλοι αποφασίζουν για εμάς

Για λύσεις που έρχονται κατασκευασμένες από το εξωτερικό και στραγγαλίζουν τον ελληνικό λαό μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σήμερα το πρωί.
Από το Κιλκίς όπου βρίσκεται για τους τοπικούς εορτασμούς για την απελευθέρωση της πόλης και τη Μάχη του Κιλκίς ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μίλησε για μια ακόμη φορά για την κρίση που ταλαιπωρεί την χώρα και τους πολίτες.
Λαμβάνοντας αφορμή από μια αναφορά που έγινε κατά την ξενάγησή του στο τοπικό μουσείο ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τη μάχη που δίνει ο Ελληνισμός. «Και σήμερα οι αγώνες εναντίον αυτού του τόπου είναι μεγάλοι, και έχουν πάψει τα πυρά να ακούγονται έχουν σπάσει και οι λόγχες. Οι μάχες για στραγγαλισμό αυτού του τόπου δε δίνονται στις μεγάλες πεδιάδες όπως αυτή του Κιλκίς γίνονται σε διπλωματικά γραφεία, γίνονται σε χώρους έξω από αυτόν τον τόπο» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με το dogma.gr.

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πάρου


Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010, σας προσκαλούμε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει την ΤΕΤΑΡΤΗ 26 Ιουνίου 2013 και ώρα 19.30΄ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, για την συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:


 

ΘΕΜΑ 1ο:  Έγκριση απολογισμού Σχολικής Επιτροπής Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης έτους 2012.

ΘΕΜΑ 2ο:    Ενημέρωση Δημοτικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο του Δημοτικού

                 Λιμενικού Ταμείου Πάρου - Αντιπάρου.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Η εφημερίδα των απεργών της ΕΡΤ

Συνεδρίαση του Συντονιστικού για την Υγεία

Αύριο, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεδριάσει το συντονιστικό για την υγεία με θέμα την υλοποίηση των αποφάσεων της ολομέλειας των φορέων. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις 3 Ιουνίου έχουν ως εξής:

 ·         Τοποθέτηση άμεσα παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας.

 ·         Ανανέωση των ετήσιων συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, εφόσον το υπουργείο επιμένει να μην καλύπτει τις κενές οργανικές θέσεις με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

 ·         Κάλυψη των κενών σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε διασώστες του ΕΚΑΒ.

 ·         Εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, που καθορίζει τη λειτουργία του ασθενοφόρου αεροσκάφους του Βελεντζείου Ιδρύματος.

 ·         Αδελφοποίηση του Κέντρου Υγείας με νοσοκομείο της Αθήνας ή του Πειραιά.

·         Στα πλαίσια του νέου νόμου που ετοιμάζεται και για τα κέντρα Υγείας, η προσπάθεια διατήρησης (για το δικό μας Κέντρο Υγείας), των υπαρχουσών οργανικών θέσεων γιατρών ειδικοτήτων ή και η αύξηση των ειδικευμένων γιατρών με ειδικότητες που δεν υφίστανται.

Το ΚΚΕ για τις ιατρικές εξετάσεις των μαθητών

Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας
 «Για να γραφτούν τα παιδιά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου, πρέπει να έχουν ατομικό βιβλιάριο υγείας, το οποίο θα υπογράφουν τέσσερις γιατροί που θα τα εξετάσουν.
Οι γιατροί αυτοί είναι καρδιολόγος, παιδίατρος, οφθαλμίατρος, οδοντίατρος και ορθοπεδικός. Όμως, η κατάσταση που υπάρχει στις δημόσιες μονάδες Υγείας, όπου για να εξεταστούν τα παιδιά από τους γιατρούς των ειδικοτήτων που είναι απαραίτητες, τα ραντεβού κλείνονται μέχρι και τον Οκτώβρη, δηλαδή όταν πια έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά, έχει αποτέλεσμα οι γονείς και οι μαθητές να βιώνουν μια αφάνταστη ταλαιπωρία, παρόλο που το Υπουργείο με έγγραφό του ενημερώνει με τα τηλέφωνα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες εξετάσεις.

Μαθητική συναυλία της Δημοτικής Σχολής Μουσικής Πάρου


Ενημέρωση από τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Μπιζά για τις αντικειμενικές αξίες


ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΜΠΙΖΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

                                                                                                                                Πάρος 18.06.2013

 ΠΡΟΣ 
-ΠΡΟΕΔΡΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΠΑΡΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

ΚΟΙΝ. : -Μ.Μ.Ε.
Αξιότιμοι Κύριοι ,
Σας γνωρίζω ότι στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο  που πραγματοποιήθηκε στην Άνδρο στις 13 Ιουνίου 2013 συζητήθηκε και το εξής θέμα: Αντικειμενικές Αξίες-αναπροσδιορισμός με αντικειμενικά κριτήρια, σύγχρονες προσεγγίσεις αναπτυξιακής προοπτικής και δικαιοσύνης.

 Την εισήγηση πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Πουσσαίος.

Στην σχετική εισήγηση ο κ. Πουσσαίος ανέφερε ότι :

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Να αξιοποιηθούν τα εκτός Πάρου ακίνητα του "Δημοτικού και Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Πάρου"

Σε εποχή οικονομικού συμμαζέματος σε όλη τη χώρα, ο Δήμος και η τοπική μας Εκκλησία, οφείλουν να ασχοληθούν με δύο σημαντικής οικονομικής αξίας ακίνητα, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής. Το ένα βρίσκεται στην Πεντέλη και το άλλο στο Πόρτο Ράφτη.
Τα ακίνητα αυτά ανήκουν, μαζί με το Φραγκομονάστηρο, στο «Δημοτικό και Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Πάρου», ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου, το οποίο υφίσταται τυπικά πέραν της δεκαετίας, πλην όμως παραμένει ανενεργό. Επρόκειτο για μια προσπάθεια ίδρυσης γηροκομείου, με συμβαλλόμενα μέρη το Δήμο και την Εκκλησία, η οποία όμως δεν καρποφόρησε.
Η τοπική Εκκλησία προτίμησε να προχωρήσει μόνη της στην ίδρυση δικού της γηροκομείου, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρξουν αποτελεσματικές ενέργειες διάλυσης του νομικού προσώπου Δήμου και Εκκλησίας.
Για όσο διάστημα υφίσταται αυτό το νομικό πρόσωπο, τα δύο προαναφερθέντα ακίνητα παραμένουν ανεκμετάλλευτα και το χειρότερο αφημένα στην τύχη τους.
Δεν γνωρίζουμε αν είναι και καταπατημένα, όπως στο παρελθόν είχε συμβεί με το ακίνητο της Πεντέλης.
Δήμος και Εκκλησία καλά θα κάνουν να ασχοληθούν με το πρόβλημα, το οποίο κατά τη γνώμη μας έχει δύο λύσεις.
Η πρώτη λύση: Να δοθεί εντολή σε δικηγόρο να προχωρήσει στη διάλυση του ιδρύματος, για να αποδεσμευθούν τα ακίνητα και να περιέλθουν στους αρχικούς κατόχους, που είναι ο Δήμος και η Εκκλησία. Με τον τρόπο αυτό τα ακίνητα προστατεύονται καλύτερα από τους καταπατητές και αξιοποιούνται.
Η δεύτερη λύση: Να ενεργοποιηθεί το ίδρυμα Δήμου και Εκκλησίας και να περιέλθει σε αυτό το υπάρχον εκκλησιαστικό γηροκομείο.
Η δεύτερη αυτή λύση, δίνει την δυνατότητα στο Δημοτικό και Εκκλησιαστικό ίδρυμα να προχωρήσει στην πώληση των δύο ακινήτων, προς όφελος του υπάρχοντος γηροκομείου και επιπλέον υποχρεώνει το Δήμο σε τακτική επιχορήγηση για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων του γηροκομείου.
Όποια πρόταση και αν επιλεγεί, αξιοποιεί τα δύο ακίνητα, που την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές μπορεί να είναι και καταπατημένα, αρκεί να ξεκινήσουν οι νομικές ενέργειες που απαιτούνται το συντομότερο δυνατόν.
Να σεβαστούμε και τους διαθέτες των ακινήτων, που αν γνώριζαν ποια είναι η μέχρι τώρα τύχη τους, ίσως να τα είχαν δωρίσει σε άλλους φορείς εκτός Πάρου.
Πάροικος

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Ο υποδιοικητής της 2ης ΔΥΠε και η Πάρος

Η 2η ΔΥΠε είναι η Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία υπάγονται όλες οι νοσοκομειακές μονάδες και τα κέντρα υγείας του Πειραιά και του Αιγαίου.
Ο υποδιοικητής της 2ης ΔΥΠε, έχει επισκεφθεί την Πάρο 2 φορές τους τελευταίους μήνες, μία στην κοπή της πίτας της Ν.Δ. και μία για σύντομες διακοπές το φετινό Πάσχα.
Γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στο Κ.Υ. Πάρου και έχει δώσει υποσχέσεις από τις οποίες δεν είδαμε καμιά απολύτως να πραγματοποιείται. Στις 17 Φεβρουαρίου 2013 στην κοπή της πίτας της ΝΔ. είπε σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης: «…σύντομα θα βρίσκεται στην Πάρο με απόσπαση από τον Πειραιά παιδίατρος μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της μόνιμης θέσης, ενώ θα τοποθετηθεί στο Κ.Υ. και παθολόγος».
Το «σύντομα» του υποδιοικητή, που αφορά τον αποσπασμένο παιδίατρο, έχει μέχρι τώρα διάρκεια 4 μηνών (17/2-16/6) και η τοποθέτηση του παθολόγου, του οποίου θα καλύπταμε και το ενοίκιο, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.
Σε επικοινωνία που είχε με το Δήμαρχο πρόσφατα (ο υποδιοικητής), ανακοίνωσε ότι θα στείλει διασώστες του ΕΚΑΒ, αρκεί ο Δήμαρχος να βρει κατάλυμα για να φιλοξενηθούν.
Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στον ΗΧΩ F.M. μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:
1.       Ότι επρόκειτο να διοριστεί η διοικούσα επιτροπή στο Κέντρο Υγείας, την εβδομάδα που μας πέρασε. (Αυτό δεν έγινε και περιμένουμε να δούμε, αν ο διορισμός θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα).
2.       Μέχρι τις 20 Ιουνίου, δηλ. μέχρι την προσεχή Πέμπτη, θα έχει επισκεφθεί την Πάρο κλιμάκιο γιατρών, για να εξετάσει τα παιδιά που πρόκειται να εγγραφούν στα σχολεία της Πάρου.
3.       Είπε επίσης ότι μέσα στο καλοκαίρι δηλ. μέχρι της 30 Αυγούστου, το ΤΖΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ θα έχει θέσει υπό την προστασία του τις Κυκλάδες δηλ. θα επισκέπτονται γιατροί του Νοσοκομείου τις Κυκλάδες με ειδικότητες που δεν υφίστανται στα νησιά.
4.       Ότι μετά την ατυχία που είχαμε με τον παιδίατρο, που ενώ διορίστηκε δεν προσήλθε για αναλάβει υπηρεσία, με διαδικασίες εξπρές και μάλιστα με εντολή Λυκουρέντζου «εντός μηνός θα έχουμε τελειώσει με τον παιδίατρο».
5.       Ότι μπορούν οι συνταξιούχοι γιατροί της Πάρου, έπειτα από έγκριση από τη 2η ΔΥΠε να εξετάζουν ασθενείς στο χώρο του Κ.Υ. και να συνταγογραφούν με τη σφραγίδα του ΕΣΥ και την υπογραφή των αγροτικών γιατρών.
6.       Ότι μπορούν να εξετάζουν στο Κ.Υ. και γιατροί με ημιμόνιμη διαμονή στην Πάρο.

Πολύ φοβούμαι ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες του υποδιοικητή(αντίγραφο μπορεί, όποιος θέλει, να το προμηθευτεί από τον ΗΧΩ) έχουν την ίδια αξία με αυτές που έκανε την 17η Φεβρουαρίου 2003, στο ακροατήριο της τοπικής Νέας Δημοκρατίας.
Θα πρέπει να γνωρίζει όμως ο κ. υποδιοικητής, ότι οι νεοδημοκράτες της Πάρου, στην πλειοψηφία τους, έχουν προσωπικότητα, είναι έντιμοι και σοβαροί οικογενειάρχες, έχουν αρχές και απεχθάνονται το δούλεμα και τα ψέματα και είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι εξ αυτών αισθάνονται εκτεθειμένοι στα μάτια των συμπατριωτών τους και απογοητευμένοι από μια υποσχεσιολογία που δεν έχει αντίκρισμα.
Πάροικος

Χιλιάδες κόσμου έξω από την ΕΡΤ. Με το "Άξιον Εστί" πέρασαν τη χθεσινή νύχτα

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς του μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το μέγαρο της ΕΡΤ στη Μεσογείων για να συνεχίσει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα τη διαμαρτυρία κατά της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Χιλιάδες διαδηλωτές μαζεύτηκαν για ακόμη μια νύχτα για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ενώ η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής και η χορωδία της ΕΡΤ ερμήνευσαν το «Αξιον Εστί» σε μια συγκινητική στιγμή.
Για ολόκληρο το σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένες πολλές δράσεις, συναυλίες, συζητήσεις από νωρίς το μεσημέρι με στόχο ο κόσμος να παραμείνει στο χώρο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.


ΕΡΑ Ηρακλείου: Οι κτηνοτρόφοι των Ανωγείων κερνούν με τυριά, ελιές και παξιμάδια τους εργαζόμενους της ΕΡΤ



 
Για 4η ημέρα παραμένουν στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Ηρακλείου οι εργαζόμενοι και εκπέμπουν ζωντανό πρόγραμμα, χωρίς διακοπή.

Από το πρωί της Τετάρτης, μέχρι και σήμερα εκατοντάδες πολίτες έχουν περάσει από τα στούντιο και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο  της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Το απόγευμα κτηνοτρόφοι από τον Σύλλογο των Ανωγείων αναμένεται να βρεθούν στην ΕΡΑ με τυριά, ελιές και παξιμάδια, τα οποία θα προσφέρουν στους εργαζόμενους, για να έχουν να… τρατάρουν τους πολλούς επισκέπτες. Ανάλογη «επίσκεψη» θα κάνουν και οι αρτοποιοί του Ηρακλείου ενώ και άλλοι φορείς και ιδιώτες έχουν εκφράσει την επιθυμία να κινηθούν αναλόγως.

ΠΗΓΗ: cretalive.gr

Μετά την ΕΡΤ κλείνουν άλλους 40 οργανισμούς


 
Tης Αγγελικής Λάζου

Να κλείσει άμεσα την υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών για 2.000 απολύσεις, επιθυμεί η κυβέρνηση μετά και τον θόρυβο που προκάλεσε το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αφορά στην κατάργηση ή συγχώνευση 40 οργανισμών και θα οδηγήσει στην έξοδο από το Δημόσιο περίπου 240 εργαζομένους. Η Κυβέρνηση αναζητά τρόπους να περιορίσει τη δυσαρέσκεια της Τρόικας όπως αυτή καταγράφηκε στην τελευταία συνάντηση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Παράλληλα στο μικροσκόπιο μπαίνουν περισσότεροι από 600 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα προκειμένου να εντοπιστεί μία ακόμα δεξαμενή αποχωρήσεων. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά στην διοικητική μεταρρύθμιση και αυτό διεφάνη στην τελευταία συνάντηση της Τρόικας με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών που επέστρεψαν στην Αθήνα, περίμεναν διευθύνσεις και ονόματα και βρήκαν μόνο προθέσεις.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Με αφορμή την παραίτηση Φραγκούλη

Η παραίτηση του Στέλιου Φραγκούλη δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν τον ερμηνεύουμε σωστά, είχε την αίσθηση και στο τέλος την βεβαιότητα ότι δεν είχε τη στήριξη της δημοτικής αρχής, όχι μόνο στη διένεξη με τους εργαζόμενους, αλλά και σε βασικά ζητήματα, που αφορούν το κύριο έργο της ΔΕΥΑΠ που είναι η εξασφάλιση του νερού κυρίως στην περιοχή της Παροικιάς.
Κορυφαίο δείγμα γραφής, η μη λειτουργία της αφαλάτωσης ούτε κι αυτό το κρίσιμο για την Παροικιά καλοκαίρι χωρίς να ευθύνεται γι αυτό ο Φραγκούλης.
Έτσι η Πάρος έχασε έναν εργάτη της τοπικής αυτοδιοίκησης και η δημοτική αρχή ένα βασικό της στέλεχος, ίσως το βασικότερο που διέθετε.
Με την παραίτηση Φραγκούλη έχουμε την αίσθηση ότι αρχίζουν τα πολύ δύσκολα για τη δημοτική αρχή.
Η απρόσκοπτη υδροδότηση όλης της Πάρου και η καλή λειτουργία της αποχέτευσης, αποτελούν τη βάση για να λειτουργήσει ομαλά η φθίνουσα οικονομία του νησιού. Προέχουν αυτά και έπονται τα άλλα.
Προφανώς αυτό δεν έγινε κατανοητό επαρκώς, αν κρίνουμε από τις χθεσινές τοποθετήσεις και του Δημάρχου και των συμβούλων της πλειοψηφίας με εξαίρεση τον Αντώνη Αρκά, που έδειξε να έχει συνειδητοποιήσει τα… επερχόμενα.
Ορισμένοι μάλιστα φρόντισαν να τα έχουν καλά και με «τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ». Έπλεξαν το εγκώμιο στον Φραγκούλη, προσβλέποντας ταυτόχρονα (εν όψει των προσεχών εκλογών) και στους εργαζόμενους, που μαζί με τις οικογένειές τους αποτελούν σημαντική δεξαμενή ψήφων.
Η παραίτηση Φραγκούλη έπρεπε, τουλάχιστον για την περίοδο του καλοκαιριού, δηλ. για ένα κρίσιμο για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΠ διάστημα, να έχει πρόεδρο, άτομο με θεσμικό κύρος. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μόνο ο Δήμαρχος θα μπορούσε να εξασφαλίσει την εργασιακή ειρήνη με κριτήριο τα συμφέροντα της επιχείρησης και να αντιμετωπίσει τα σοβαρά λειτουργικά της προβλήματα. Ήταν λάθος του που δεν το έπραξε και θα το βρει μπροστά του.
Εμείς που δεν γνωρίζουμε τον κ. Αντιπαριώτη και τα προσόντα που διαθέτει για να διοικήσει μια τόσο νευραλγική επιχείρηση, ας μας επιτραπεί να του συστήσουμε :
1ον να ενημερωθεί επαρκώς για το νομικό πλαίσιο που διέπει την επιχείρηση.
2ον Να επουλώσει τα εργασιακά τραύματα και να αποκαταστήσει τις σχέσεις ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζόμενους και
3ον Να αποκτήσει προσωπική εικόνα για τα προβλήματα κυρίως της ύδρευσης , αλλά και της αποχέτευσης (και όχι μέσω τρίτων) και να καταπιαστεί αμέσως με τα προβλήματα των αγωγών που προμηθεύουν με νερό την Παροικιά.
Ας έχει υπόψη του ότι, εάν η στάθμη της δεξαμενής της Παροικιάς πέσει χαμηλά την περίοδο της τουριστικής αιχμής, δεν θα μπορέσει να την ξαναγεμίσει, με αποτέλεσμα να δεινοπαθήσουν αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας του νησιού.
Ευχή μας να επιτύχει στο έργο του και η καρέκλα των 380 volt που αποφάσισε να καθίσει, ας φροντίσει να είναι γειωμένη.
Πάροικος