Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

7ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων

Πάρος,29/10/2013
                                                                                        

Το 7ο συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων  Νομού Κυκλάδων , έγινε το Σαββατοκύριακο 26 & 27 Οκτωβρίου στο νησί της Σαντορίνης με διοργανωτή το Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Θήρας, στο συνέδριο παρευρέθηκαν  ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κκ. Επιφάνειος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο Νομό Κυκλάδων κ. Συρμαλένιος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Ι. Μαχαιρίδης, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ν.-Α. Ζώρζος, οι κκ. Αντιδήμαρχοι Θήρας, οι κκ. Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Θήρας, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου κ.Δ.Αρμενάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ι. Ρούσσος, οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων, ναυτιλιακοί Πράκτορες, έμποροι από τη Σαντορίνη κ. α. νησιά των Κυκλάδων και καταναλωτές.

                                                                            
Ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου-Αντιπάρου, εστίασε στο πρόβλημα των υψηλών ναύλων της ακτοπλοΐας, το οποίο επιβαρύνει τους επισκέπτες, ανέπτυξε τη χρησιμότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυκλάδων, τόσο μεταξύ των νησιών, όσο και με την Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κρήτη για την περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρισμού. Επίσης επεσήμανε το θέμα της αεροπορικής συγκοινωνίας.

Εκτίμησε ως θετικό ότι την επιχειρησιακή αντιμετώπιση του παραεμπορίου ανέλαβε η Ελληνική Αστυνομία. Πρότεινε όπως το ΣΔΟΕ ενεργεί ελέγχους για την αντιμετώπιση του φαινομένου όχι μόνον στον τόπο διάθεσης των προϊόντων του παραεμπορίου, αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά. Ζήτησε την υποστήριξη των Εμπορικών Συλλόγων από την Περιφέρεια και την ενίσχυση των ενδιαφερομένων, μέσω των επενδυτικών Προγραμμάτων. Εξέφρασε την αγωνία του για το ασφαλιστικό πρόβλημα .
Επεσήμανε τα προβλήματα στις παροχές υγείας που επικρατούν στο νησί της Πάρου-Αντιπάρου, την απουσία παιδιάτρου από το Κ.Υ αφήνοντας εκτεθειμένα τα χιλιάδες παιδιά της Πάρου-Αντιπάρου, την αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας του υγειονομικού αεροσκάφους τόσο για την εξοικονόμηση χρημάτων του κράτους δεδομένου ότι το πλωτό σκάφος κοστίζει 1000-1500 ευρώ παραπάνω απ’ ότι το υγειονομικό αεροσκάφος,  όσο και για την ίδια την ζωή του ασθενή λόγο του μειωμένου χρόνου μετακίνησης του ,προς το νοσοκομείο  δεδομένου ότι   για να μετακινηθεί ένας ασθενής με το πλωτό χρειάζεται 2.30 ώρες για  νοσοκομείο στην Σύρο ενώ με το υγειονομικό αεροσκάφος 30 λεπτά μόλις ,για νοσοκομείο της Αθήνας.
Την τελευταία μέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση της ΕΣΕΕ Ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των Προέδρων των Εμπορικών Συλλόγων, του Προεδρείου της ΕΣΕΕ, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου και του Δημάρχου Θήρας κ.Αναστ.Ζώρζου. Εν συνεχεία, ως αποτέλεσμα της σύνθεσης της διαλογικής συζήτησης μεταξύ των εκπροσώπων των ανωτέρω Φορέων, συντάχθηκαν και υπεγράφησαν από όλους οι παρακάτω 10 προτάσεις-συμπεράσματα, οι οποίες θα συμβάλλουν στην βελτίωση της λειτουργίας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην γενικότερη ανάπτυξη του τόπου μας. Οι προτάσεις αυτές εστάλησαν στον Πρωθυπουργό και σε όλους τους αρμόδιους Υπουργούς καθώς και σε όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.  
Στο συνέδριο ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου-Αντιπάρου δώρισε εικόνα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στον Δήμαρχο Θήρας κ.Αναστάσιο Ζώρζο , (ο οποίος και απέσπασε την τελευταία μέρα ,από τους παρευρισκομένους , ιδιαίτερες θετικές εντυπώσεις για την διήμερη ενεργή συμμετοχή του) και στον Πρόεδρο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας  κ.Νίκο Νομικό (ο οποίος απέσπασε θετικές εντυπώσεις από τους προσκεκλημένους για την άψογη φιλοξενία και διοργάνωση του συνεδρίου).
Τέλος, αποφασίσθηκε όπως το επόμενο Συνέδριο των Εμπόρων Κυκλάδων, πραγματοποιηθεί στη Σύρο.

ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
1. Με δεδομένο το πολύ σοβαρό πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι εμπορικές επιχειρήσεις στις Κυκλάδες, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, ως συνέπεια του παράνομου πλανοδίου εμπορίου, οι υποψήφιοι για τα αξιώματα των αιρετών αρχόντων κατά τις εκλογές του Α΄ και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης κατά τις εκλογές του Μαΐου 2014, θα πρέπει να προσδιορίσουν συγκεκριμένα τις δράσεις που θα υλοποιήσουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου του εμπορίου αυτού, ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πραγματοποιήσουν την εκλογική προτίμησή τους σε υποψηφίους, καθ΄ ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η τοπική  αυτοδιοίκηση παραμένει κύρια αρμόδια για την αντιμετώπιση του εμπορίου του συγκεκριμένου τύπου.
 2. Με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων των ελευθέρων επαγγελματιών, ποσοστό 10% των επιβαλλομένων προστίμων κ. α. προσόδων από το παράνομο πλανόδιο εμπόριο, να καταβάλλεται ως έσοδο των Ταμείων αυτών, αφού ως γνωστόν το εμπόριο του είδους αυτού εισφοροδιαφεύγει, με συνέπεια πολύ σημαντικές απώλειες για τα Ταμεία μας.
 3. Οι υποψήφιοι για τα αξιώματα των αιρετών αρχόντων κατά τις εκλογές του Α΄ και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης κατά τις εκλογές του Μαΐου 2014, θα πρέπει να προσδιορίσουν συγκεκριμένα τις προθέσεις τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους για τη μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από εμπορικές επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει άμβλυνση των οικονομικών προβλημάτων του Κλάδου μας, στο πλαίσιο των πολύ δύσκολών δημοσιονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η Χώρα γενικά. 
 4. Ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου, ως αντιστάθμισμα των εξόδων που καταβάλλονται για τη μεταφορά προϊόντων από και προς την ηπειρωτική Χώρα, καίτοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες των νησιών, υφίστανται ταυτόχρονα την διαρκώς αυξανόμενη φορολογία, καθώς επίσης (με τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ) θα διαμορφωθούν ελκυστικές και ανταγωνιστικές τιμές των προσφερομένων προϊόντων στον Τουρισμό στις κατ΄ εξοχήν τουριστικές περιοχές της Χώρας μας, όπως τα νησιά του Αιγαίου. Η διατήρηση του μέτρου αυτού, αποτελεί συγχρόνως μεταξύ άλλων, έκφραση της νησιωτικότητας, που προστατεύεται από το Σύνταγμά μας, τη νέα Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων στην Ευρώπη για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, όπου η ανταγωνιστικότητα αποτελεί μια από τις πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 5. Αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασφαλισμένων εμπόρων των Κυκλάδων στον OAEE, ΟΓΑ. Τα προβλήματα αυτά αφορούν τόσο την παροχή υπηρεσιών υγείας όσο και το πάγωμα και την κεφαλαιοποίηση των οφειλών στο Ταμείο μας. Σύνταξη και αποστολή σχετικής επιστολής στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Βουλευτή Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση.
 6. Συμμετοχή των επιχειρήσεων των Κυκλάδων στην ανάδειξη του σήματος ποιότητας «Κυκλαδικής γαστρονομίας». Το σήμα αυτό θα συνδυαστεί με τη πρόσφατη συνεργασία της ΕΣΕΕ με το ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ, το σύνδεσμο που εκπροσωπεί επιχειρήσεις που εισάγουν αγροτικά ελληνικά προϊόντα και 5.800 εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη.
 7. Άρση διοικητικών εμποδίων. Δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Εμπορίου (ΚΕΕ) στα Επιμελητήρια και στα Παραρτήματά τους ή και τους Εμπορικούς Συλλόγους BUSINESSCENTERS. Στα ΚΕΕ θα μπορούν να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες ΙΚΑ- ΟΑΕΕ –ΔΟΥ προς τις επιχειρήσεις. Η λύση αυτή θα περιορίσει σημαντικά τόσο το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων με όλα τα θετικά επακόλουθα (μείωση τιμών κ.α) αλλά και θα συμβάλλει στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στην Ελλάδα.
 8. Ανάπτυξη νησιωτικού εμπορίου –Τουριστικές εμπορικές αγορές. Στις προτάσεις συμμετοχής εμπορίου στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, που θα εξειδικευτούν σε κάθε περιφέρεια της χώρας, θα συμπεριληφθούν στοχευμένες προτάσεις που θα αφορούν τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα στα νησιά. Οι προτάσεις μας αυτές θα προέλθουν μετά από διαβούλευση με όλους τους Ε.Σ. σε όλα τα νησιά μας. 
 9. Το ζήτημα της ακτοπλοΐας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συστηματικά, ιδιαίτερα για τον προγραμματισμό της τουριστικής περιόδου. Τα δρομολόγια θα πρέπει να ανακοινώνονται εγκαίρως ώστε να μπορούν να διευθετηθούν οι κρατήσεις. Έμφαση στην ενδυνάμωση των Υπηρεσιών Υγείας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους τα νησιά μας δέχονται πολύ περισσότερα περιστατικά.
 10. Η διαρκώς αυξανόμενη φορολογία έχει ως συνέπεια τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και ταυτόχρονη αδυναμία μας, να μειώσουμε τις τιμές των προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών μας. Στο ίδιο πλαίσιο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί το χαράτσι ακινήτων και η φορολογική εξαίρεση καλλιεργήσιμων αγροτεμαχίων στην νησιωτική Ελλάδα.
Οι υπογράφοντες:   Κορκίδης Βασίλης Πρόεδρος ΕΣΕΕ – ΕΒΕΠ,Ρούσσος Γιάννης  Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων,Νομικός Νικόλαος  Πρόεδρος Ε.Σ. Θήρας

Αρμενάκης Δημήτρης Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αττικής, Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου, Αλιπράντης Απόστολος Πρόεδρος Ε.Σ. Πάρου, Λουδάρος Γιάννης Πρόεδρος Ε.Σ. Αμοργού, Λουδάρος Αριστείδης Πρόεδρος Ε.Σ. Ανάφης, Μάλλης Ιωάννης Πρόεδρος Ε.Σ. Μήλου, Αρτέμης Νικόλαος Πρόεδρος Ε.Σ. Ίου, Νικολάου Γιώργος Πρόεδρος Ε.Σ. Σερίφου, Παλαιολόγος Ιωάννης Πρόεδρος Ε.Σ. Σύρου, Πολενάκης Θεόδωρος Πρόεδρος Ε.Σ. Σίφνου, Τσούφη Τόνια Πρόεδρος Ε.Σ. Κέας, Τσιμέκης Ανδρέας Πρόεδρος Ε.Σ. Τήνου, Στρατούρης Ευάγγελος Πρόεδρος Ε.Σ. Νάξου, Σαραντίτη Μαργαρίτα Αντιπρόεδρος Επαγγελματιών Εξωμβούργου Τήνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: