Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Πολίτες Κόντρα στον Καιρό


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επικοινωνιακές παράτες για γαλάζια ανάπτυξη με … πράσινους κόκκους

 

Πληροφορηθήκαμε ότι η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα αλιείας, κα Δαμανάκη δεν πρόκειται να παραστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου για να συζητήσουμε τα φλέγοντα θέματα που αντιμετωπίζει ο ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας της αλιείας στην Περιφέρειά μας, αλλά αντ’ αυτού θα είναι κεντρική ομιλήτρια σε μια ημερίδα με θέμα τη «Γαλάζια Ανάπτυξη».

Δυστυχώς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς η Περιφερειακή Αρχή κατά κύριο λόγο, αλλά και η κα Επίτροπος αντιλαμβάνονται ότι μια ημερίδα επικοινωνιακού ουσιαστικά σκοπού και χαρακτήρα είναι δυνατόν να υποκαθιστά τη συζήτηση σε ένα δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο, αρμόδιο για τη χάραξη πολιτικών στο Νότιο Αιγαίο.

Μια ημερίδα για την οποία οι περιφερειακοί σύμβουλοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν φόρμα συμμετοχής και στην οποία, ανάμεσα στους άλλους φορείς, θα τους επιτραπεί να τοποθετηθούν μετά από 17 ομιλητές! Μια ημερίδα-φιέστα όπου, αφού “εμπεδώσαμε” την πράσινη ανάπτυξη, θα μας παρουσιάσουν τη γαλάζια ανάπτυξη, προφανώς με πράσινους κόκκους!!

Οι επαγγελματίες αλιείς σήμερα αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα, τα προβλήματα του κλάδου είναι συσσωρευμένα και δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που οδηγεί το χώρο στην απόγνωση. Η παντελής έλλειψη αστυνόμευσης της θάλασσας αλλά και προστασίας του αλιεύματος οδηγούν καθημερινά τους αλιείς στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος. Η ανάπτυξη που επαγγέλλονται τα νεοφιλελεύθερα κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η ντόπια εκπροσώπησή τους, δεν έχει σκοπό την ευημερία των πολιτών αλλά την προστασία των μεγάλων συμφερόντων.

Οι πολίτες δεν μπορούν πλέον και δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη σε αυτές τις πολιτικές. Ο χιλιοειπωμένος και καταταλαιπωρημένος πλέον όρος «ανάπτυξη», στα κείμενα των νεοφιλελευθέρων κέντρων σημαίνει νέα δεινά για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους και υπερκέρδη για τους μεγιστάνες του χώρου. Η δική τους ανάπτυξη (γαλάζια, πράσινη, γαλάζια με πράσινους κόκκους) είναι μια ανάπτυξη για να ευδοκιμούν οι αριθμοί και οι μεγάλες εταιρείες, είναι μια ανάπτυξη για να εξυπηρετούνται με το αζημίωτο οι σύμβουλοι και οι παρατρεχάμενοι.

Τα νησιά μας και οι συμπατριώτες μας δέχονται καθημερινά πλήγματα με την έλλειψη βασικών υποδομών Υγείας, Εκπαίδευσης και Μεταφορών, ενώ ταυτόχρονα βιώνουν την σταδιακή αλλά σταθερή και “αποφασιστική” αποχώρηση του κράτους από τα νησιά. Είναι πρόσφατες οι αποφάσεις για κλείσιμο των ΔΟΥ, οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και η απουσία υγειονομικού υλικού, η υποβάθμιση και η «αποψίλωση» των σχολείων.

Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών, όχι σαν ρηματική διατύπωση, όχι απλά ως συνταγματική επιταγή, αλλά σαν ουσιαστική πολιτική, απάντηση στην αγωνία των συμπολιτών μας, μοναδικό δρόμο βιωσιμότητας και ανάπτυξης των νησιών μας. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μόρφωση για τα παιδιά μας,  στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων της Περιφέρειας μας με μόνιμο προσωπικό,  τη δημιουργία ενός δημόσιου ακτινωτού δικτύου ακτοπλοΐας στην Περιφέρεια μας  και όσα απαιτούνται για να μην αισθάνονται οι νησιώτες πολίτες γ΄ κατηγορίας.

Εμείς θα επιμείνουμε να διεκδικούμε την προστασία του χώρου της αλιείας και να επιδιώκουμε λύσεις για τη βελτίωση της ζωής των επαγγελματιών αλιέων. Θα επιμείνουμε να ζητάμε:

1.     Την προστασία του αλιεύματος από τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη που καταστρέφουν το αλίευμα ανεξέλεγκτα.

2.     Την επαναδιαπραγμάτευση του πλαφόν της αλίευσης του κόκκινου τόνου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

3.     Την αστυνόμευση των παράνομων αλιέων που αν και ερασιτέχνες πωλούν παράνομα τα αλιεύματα τους.

4.     Τη δημιουργία ιχθυαγορών όπου θα είναι δυνατή η πώληση των αλιευμάτων από τις συλλογικότητες των αλιέων.

5.     Τη θεσμοθέτηση του αλιευτικού τουρισμού, ως εναλλακτικής μορφής τουρισμού.

6.     Την απαγόρευση της αλιείας κατά την περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών για τον εμπλουτισμό της θαλάσσιας πανίδας και την ταυτόχρονη επιδότηση των επαγγελματιών αλιέων την περίοδο αυτή.

7.      Την υιοθέτηση πολιτικών για την καταπολέμηση του λαγοκέφαλου.

Στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης που οδήγησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές “πράσινης και γαλάζιας έμπνευσης”, οφείλουμε να συζητήσουμε πολιτικές για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης. Οφείλουμε να συζητήσουμε πολιτικές που θα άρουν την νησιωτική απομόνωση. Οι συζητήσεις αυτές γίνονται στα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα της Περιφέρειας και όχι σε επικοινωνιακές παράτες πράσινων και γαλάζιων μεγαλόσχημων στελεχών.

 

27/8/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: