Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Φρένο στην επέμβαση στη Συρία από το βρετανικό κοινοβούλιο

Το Βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε αργά το βράδυ της Πέμπτης την πρόταση του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, για ανάμειξη της χώρας στις ενδεχόμενες στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία. Mετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας -272 υπέρ και 285 κατά- ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί τη βούληση του κοινοβουλίου και δεν θα εγκρίνει μια τέτοια δράση. Δήλωσε επίσης πως είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο είναι αντίθετο σε μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει ανάλογα. Ο Κάμερον επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», είπε. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.


Λίγο αργότερα και ο υπουργός Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωνε ότι η Βρετανία δεν θα προχωρήσει σε στρατιωτική δράση, αλλά σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα συνεχίσουν να αναζητούν αντίμετρα στην επίθεση με χημικά». «Θα απογοητευτούν που δεν θα συμμετέχει η Βρετανία. Δεν αναμένω όμως η μη συμμετοχή της να εμποδίσει οποιαδήποτε δράση», είπε.

Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν την πρόταση Κάμερον λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ήταν και τριάντα βουλευτές του κόμματός του, όπως και εννέα των Φιλελεύθερων που τον στηρίζουν, γεγονός που έδωσε λαβή για σκληρά σχόλια στην αντιπολίτευση και τους Εργατικούς.

Ο ηγέτης των τελευταίων Ντέιβιντ Μίλιμπαντ τόνισε ότι μετά την ψηφοφορία μία στρατιωτική δράση από τη Βρετανία δεν περιλαμβάνεται πλέον στα προς συζήτηση θέματα, ενώ προσέθεσε ότι οι βρετανοί βουλευτές αντέδρασαν στην υπεροπτική και απερίσκεπτη ηγεσία του πρωθυπουργού.
Το «χαστούκι» που δέχθηκε ο Κάμερον είναι ιδιαίτερα ηχηρό, καθώς ήδη είχε «μαζέψει» πολύ το περιεχόμενο του κειμένου που συζητήθηκε, μετά την απαίτηση των Εργατικών να υπάρξουν αποδείξεις κατά του Ασαντ πριν αποφασιστεί επίθεση.

Οπως σχολίασε αναλυτής του BBC, ο πρωθυπουργός έχει χάσει πλέον τον έλεγχο τόσο της εξωτερικής όσο και της αμυντικής πολιτικής της χώρας και κινδυνεύει να γίνει ήσσονος σημασίας πολιτικό πρόσωπο στη διεθνή σκηνή. Μάλιστα, κάποιοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν την σχέση τους με τη Βρετανία, ως προς την αξία και την αξιοπιστία της ως συμμάχου.

Από την Ουάσιγκτον η πρώτη αντίδραση ήταν σχετικά παγωμένη, καθώς όπως ειπώθηκε οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται» με το Λονδίνο, «έναν από τους στενότερους συμμάχους και φίλους». Ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι «οι αποφάσεις του προέδρου Ομπάμα θα έχουν ως κριτήριο τα βέλτιστα συμφέροντα για τις ΗΠΑ». Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο Ομπάμα «πιστεύει ότι κρίνονται κομβικής σημασίας συμφέροντα των ΗΠΑ και χώρες που παραβιάζουν τη διεθνή πεπατημένη ως προς τα χημικά όπλα θα πρέπει να λογοδοτήσουν».

Χέιγκελ: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναζητούν «πρόθυμους»

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να βρουν έναν «διεθνή συνασπισμό» που θα θέλει να δράσει από κοινού στη Συρία προκειμένου να απαντήσει στην επίθεση με χημικά όπλα του συριακού καθεστώτος εναντίον των πολιτών του, δήλωσε σήμερα από τη Μανίλα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, μετά την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο πρότασης για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής.

«Είναι ο σκοπός του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της κυβέρνησής μας, όποια απόφαση ληφθεί, θα περιλαμβάνει έναν διεθνή συνασπισμό και μια προσπάθεια», είπε ο Χέιγκελ κατά το ταξίδι του στις Φιλιππίνες προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία. «Η προσέγγισή μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρούμε έναν διεθνή συνασπισμό που θα δράσει από κοινού. Και πιστεύω πως βλέπετε έναν αριθμό χωρών που δημόσια δηλώνουν τη θέση τους για τη χρήση χημικών όπλων», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.


«Είναι ευθύνη κάθε χώρας να λαμβάνει τις αποφάσεις της. Εμείς συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς όπως και με τους άλλους συμμάχους μας. Η διαβούλευση αυτή περιλαμβάνει τρόπους για να προχωρήσουμε μαζί σε μια απάντηση για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία», διευκρίνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: