Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

«ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος…»

ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΑΡΤΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ, 1Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΥΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ – ΝΑΝΑΣ ΜΠΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

«ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος…»
από 3 έως και 6 Ιουλίου 2013 στην Παροικιά, Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους

Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες της Πάρου πλημμύρισαν το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 από νωρίς το απόγευμα την πλατεία Μαντώ Μαυρογένους της Παροικιάς στη διάρκεια της τέταρτης και τελευταίας ημέρας του 1ου Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου που ήταν φέτος αφιερωμένο στον «Άρτο της Πάρου τον επιούσιο…».

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν ο Δήμος της Πάρου σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.) και τους αρτοποιούς του νησιού υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επιχειρώντας να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα, την τέχνη και τον κόπο του νησιώτη παραγωγού και να καταθέσουν μια νότα αισιοδοξίας μέσα στο γκρίζο τοπίο της κρίσης.

Η βραδιά κορυφώθηκε με τη μεγάλη μουσική συναυλία του δημοφιλούς (Παριανού) τραγουδοποιού Παντελή Θαλασσινού και της Νανάς Μπινοπούλου που  τραγούδησαν γνωστές τους επιτυχίες και παρέσυραν με το κέφι τους σε νησιωτικούς και έντεχνους ρυθμούς τους χιλιάδες επισκέπτες της πλατείας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το θερμό χειροκρότημα του κοινού συγκέντρωσε και η διακριθείσα χορωδία της σχολής μουσικής του Δήμου Πάρου η οποία υπό τη διεύθυνση της Μαρουλίας Κοντού ανέβηκε στην εξέδρα και συνόδευσε τον Παντελή Θαλασσινό σε τέσσερα μουσικά κομμάτια προκαλώντας συγκίνηση και ενθουσιασμό.

Νωρίτερα, από τις 19.00 το απόγευμα με αρχιμάστορες τον Νίκο Ζουμή («Ξυλόφουρνος» παραδοσιακή αρτοποιία, ζαχαροπλαστική, Υστέρνι) και τον Γιώργο Παντελαίο (φούρνος «ο Στρατής», Λεύκες) ο υπαίθριος φούρνος ξεφούρνισε νέους τύπους παραδοσιακού ψωμιού, παραδοσιακών γλυκισμάτων και αρτοποιημάτων από την Πάρο. Οι χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να μυηθούν στον μαγευτικό κόσμο του άρτου τα διάφορα στάδια επεξεργασίας του με παραδοσιακό και σύγχρονο τρόπο, τα μυστικά και τις τεχνικές του, την ίδια ώρα που οι αρτοτεχνίτες ζύμωναν  και έψηναν τους διάφορους τύπους του παριανού παραδοσιακού ψωμιού.

Παράλληλα οι μικροί επισκέπτες της πλατείας «έπλασαν και διασκέδασαν» στα εργαστήρια Ζυμαριού όπου η Ηρώ Βαβανού τους βοήθησε να κάνουν τις δικές τους εικαστικές δημιουργίες, να ζωγραφίσουν και να παίξουν με το ζυμάρι και την αλευρόσκονη.

Επίσης σε ειδικό stand με θέμα Made in Paros…” παρουσιάσθηκε έκθεση όλων των τοπικών προϊόντων του νησιού (κρασί, λάδι, τυριά κλπ), ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν ιστορίες/εκθέσεις μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ψωμί.

Ακολούθως το ενδιαφέρον του κοινού προκάλεσε η ανάγνωση εργασίας του Γιάννη Βασιλειόπουλου και της Ελένης Τριπολιτσιώτου με τίτλο «ο κύκλος του σταριού», ενώ στη συνέχεια ο δημοφιλής ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου ολοκλήρωσε την απαγγελία των «Ιστοριών Ψωμιού» που έγραψαν οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων της Πάρου.

Μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του 1ου Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου, διασκέδασαν με τον «Καραγκιόζη Φούρναρη» στο θέατρο σκιών του αρτίστα Πάνου Χατζηαναγνώστου που στήθηκε στην πλατεία.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρτοποιών) Μιχάλης Μούσιος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών οι οποίοι βρέθηκαν στην Πάρο και σήμερα και την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013, το πρωί συναντήθηκαν με τους αρτοποιούς Νοτίου Αιγαίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχος.

Κατά τη διάρκεια της 1ης Συνάντησης της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας με τους αρτοποιούς των νήσων Νοτίου Αιγαίου η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, συζητήθηκαν γενικότερα ζητήματα που αφορούν την πορεία του κλάδου της αρτοποιίας στην Ελλάδα και κατατέθηκαν προτάσεις από την πλευρά της Ομοσπονδίας σχετικά με την κατοχύρωση των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων αρτοποιίας, ώστε να μπορούν να έχουν εξαγώγιμη προοπτική.

Στη συνέχεια δόθηκαν βραβεία από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. κ. Άννα Κάγκανη- Κορτιάνου στους αρτοποιούς που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις Γιώργο Χανιώτη (από τον Παραδοσιακό Φούρνο Αγκαιριάς), Χρήστο Ζουμή (αρτοποιία, ζαχαροπλαστική, Μάρμαρα), Στέλιο Αλιπράντη (φούρνος, ζαχαροπλαστεία, catering), Νίκο Ζουμή («Ξυλόφουρνος», παραδοσιακή αρτοποιία-ζαχαροπλαστική, Υστέρνι), Γιώργο Παντελαίο (φούρνος «ο Στρατής», Λεύκες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: