Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Επιμένει ο Μανώλης Γλέζος για συνιστώσες, προτείνει συλλογική ηγεσία

Εμμένει στις θέσεις του για τις συνιστώσες ο Μανώλης Γλέζος, εισάγοντας στον εσωκομματικό διάλογο και πρόταση για πολυπρόσωπη ηγεσία. Σε κάποια σημεία της 17λεπτης ομιλίας του, χειροκροτήθηκε από πολλούς συνέδρους, σε κάποια άλλα από λιγότερους. Την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθεί τρόπος συνεννόησης με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς εξέφραζαν αμέσως μετά κομματικές πηγές.
 
Ένα σημείο που προκάλεσε τον αιφνιδιασμό της πλειοψηφίας του Σώματος, είναι όταν αναφέρθηκε στο πώς πρέπει να είναι, κατά την άποψή του, η δομή της ηγεσίας: «Τα όργανα τα οποία εκλέγονται σε οποιαδήποτε βαθμίδα, από τις οργανώσεις τις πρωτογενείς μέχρι τα ανώτερα όργανα, δεν πρέπει να είναι μονοπρόσωπα. Τα όργανα που εκλέγονται πρέπει να είναι τριμελή. Εκλέγουμε έναν εκπρόσωπο, τον αναπληρωτή του και έναν συμπληρωματικό. Εκλογή οργάνων που δεν θα είναι συλλογικά όργανα, δεν θα εκφράζουν την συλλογικότητα. Δεν είμαστε σε ένα κόμμα μονοπρόσωπο, δεν είμαστε σε ένα κόμμα αρχηγικό, είμαστε σε ένα κόμμα συλλογικό».
 
Ο ομιλητής επανέφερε την προσωπική του άποψη για εναλλαγή με κλήρωση, παραδεχόμενος ότι είναι τολμηρή πρόταση και το ζήτημα να μην είναι αρκετά ώριμο ακόμη, αντέτεινε ωστόσο, «δεν μπορείτε να αρνηθείτε την εναλλαγή στα όργανα. Ολα πρέπει να εναλλάσσονται εκ περιτροπής» -και έφερε το παράδειγμα της ετήσιας εναλλαγής του δημοτικού συμβούλου που προέρχεται από την παράταξη, «Ενεργοί Πολίτες Πάρου».
 
Και, εστιάζοντας στο ανακύψαν ζήτημα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών, «κανένας δεν μπορεί να αποφασίζει για τον άλλο. Μας ζητάνε, εμείς που ιδρύσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίσαμε κοινή δράση, να τείνουμε χέρι συνεργασίας προς τις δυνάμεις της Αριστεράς και να φέρουμε τον λαό στην εξουσία. Με βάση αυτά, και την διακήρυξη για ανατροπή κυβέρνησης, τρόικας και του συστήματος, φτάσαμε από το 3% στο 27%. Μόνος του ο ΣΥΝ δεν το είχε καταφέρει, πότε έμπαινε και πότε δεν έμπαινε στη Βουλή. Αποτέλεσμα έφερε η συμφωνία με την οποία φτάσαμε ως εδώ. Το όχημα το έσερναν κάποια άλογα, που τα λέτε συνιστώσες, τώρα αυτά τα άλογα θέλουμε να τα σκοτώσουμε. Εσύ πως μπορείς να αποφασίσεις για εμάς, με ποιο δικαίωμα;».
 
Συμπερασματικώς, «το θέμα έχει φτάσει σε κόμβο, κάναμε το παν ώστε αυτός ο κόμβος να σταματήσει να είναι το αίτιο που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Δικαίωμά σας να κάνετε ό,τι κάνετε. Είμαστε εμείς εδώ, που δεν θέλουμε να αυτοδιαλυθούμε. Τι θα κάνετε; Διαφωνείτε μαζί μας; Εσείς διαφωνείτε μαζί μας, όχι εμείς με εσάς! Με αίσθημα ευθύνης που ελπίζω να έχουν όλοι, λέμε και ξεκαθαρίζουμε: Να μην καταργηθεί το σχήμα, να μην διαλυθούν οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά να υπάρξει ενιαίος φορέας κοινής δράσης και όχι χωριστός. Χωρίς χωριστές συγκεντρώσεις και εμφανίσεις, με κοινές δράσεις όλων μας, μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού και να τον φέρουμε στην εξουσία». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: