Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρει η στάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ε.Ε. για το θέμα των μελισσών



Συρμαλένιος Νίκος
 Βουλευτής Κυκλάδων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελλάδα καταψήφισε στην πρώτη ψηφοφορία και απείχε στη δεύτερη!

Τον προηγούμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε διετή απαγόρευση χρήσης τριών φυτοφαρμάκων με νεονικοτινοειδή, τα οποία, με βάση επιστημονικά δεδομένα, συνδέονται με την δραματική μείωση των πληθυσμών των μελισσών σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ήδη με ερώτησή μας (7571/22-02-2013) είχαμε έγκαιρα καλέσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει στο Συμβούλιο Υπουργών για την προτεινόμενη απαγόρευση. Η άρνησή του να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα που του τέθηκε μας προειδοποιούσε για το τι τελικά θα κάνει την κρίσιμη ώρα. Εγείρει σοβαρά ερωτηματικά η στάση του Ελληνικού Υπουργείου που καταψήφισε στην πρώτη ψηφοφορία και απείχε στην δεύτερη!
Σε αυτές τις κρίσιμες ψηφοφορίες για την διατροφική και οικολογική ισορροπία της Ευρώπης, και παρόλες τις αντιδράσεις των πανίσχυρων αγροχημικών εταιριών που παράγουν τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, εφαρμόζοντας την αρχή της προφύλαξης, προχώρησε έστω κι αργά στην εν λόγω απαγόρευση με στόχο την οικολογική υγεία και διατροφική επάρκεια της Ευρώπης, η οποία περνά από την υγεία των μελισσών. Χάρη στην κινηματική δράση εκατομμυρίων πολιτών, περιβαλλοντικών και μελισσοκομικών οργανώσεων και στην πολιτική πίεση που ασκήθηκε σε όλα τα επίπεδα, έγινε ένα μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.
Όμως, μόλις λίγες μέρες πριν, στις 27 Μαΐου 2013, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSA) ανακοίνωσε ότι και άλλο ένα φυτοφάρμακο για το καλαμπόκι άλλης εταιρίας, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις μέλισσες, οι οποίες αποτελούν απαραίτητο κρίκο στην περιβαλλοντική αλυσίδα. Ως έντομα επικονιαστές συνεισφέρουν στην αγροτική παραγωγή σε περισσότερες από 150 (84%) καλλιέργειες της Ευρώπης. Οι καλλιέργειες αυτές εξαρτώνται πλήρως ή μερικώς από έντομα για την επικονίαση (γονιμοποίηση) και την παραγωγή τους. Η αξία των εντόμων επικονίασης στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 22 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Δυστυχώς, η λίστα των επικίνδυνων ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στο αγροτο-διατροφικό σύμπλεγμα μεγαλώνει. Και όχι μόνο: με δεδομένο ότι 1. η εφαρμογή τους γίνεται σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών, από οπωροφόρα δένδρα μέχρι κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά, 2. παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο χώμα και μολύνουν και τον υδροφόρο ορίζοντα, 3. η διετής απαγόρευση δεν περιλαμβάνει τη χρήση τους στις χειμερινές καλλιέργειες, αντιλαμβανόμαστε ότι και αυτή η μικρή νίκη είναι ένα ημίμετρο μπροστά στο μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που συντελείται καθημερινά.
Με αυτά τα δεδομένα και με την εκπεφρασμένη άποψη των ελληνικών μελισσοκομικών οργανώσεων και της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) για απαγόρευση της χρήσης νεονικοτινοειδών, είναι απαράδεκτο να επικαλείται στην απάντηση του διάφορα «μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για τη βελτίωση της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας», τα οποία σε λίγο δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν… γιατί δεν θα υπάρχουν μελισσοσμήνη. Το ψευτοδίλημμα της ουδέτερης στάσης λόγω αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων μεταξύ μελισσοκόμων και αγροτών δεν ευσταθεί, διότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίθεση στα συμφέροντα των δύο κλάδων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ υποστηρίζει την εναλλακτική γεωργία, απαλλαγμένη από βλαβερές ουσίες που καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα και προσδένουν τους αγρότες στο άρμα των αγροχημικών εταιριών, οι οποίες ελέγχουν τους σπόρους, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να επανεξετάσει την θέση του και να  στηρίξει στις επόμενες συνεδριάσεις τον απεγκλωβισμό των μελισσοκόμων, των αγροτών και των καταναλωτών από τις πολιτικές της ανεύθυνης κερδοφορίας.

05.06.2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: