Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το Σάββατο για την Ελλάδα

Το Eurogroup θα συνεδριάσει το Σάββατο στις 17:30 (ώρα Ελλάδος), μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τα ζητήματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, του χρηματοδοτικού κενού και της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα.


Ξένα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δήλωση ξένοι αξιωματούχου, που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, μεταδίδουν ότι το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων της Ελλάδας τίθεται υπό αμφισβήτηση, λόγω της αύξησης των τιμών των ομολόγων.

Ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει ότι η ευρωζώνη συζητά το ενδεχόμενο να δώσει η ΕΚΤ το 75% των κερδών από τα ελληνικά ομολόγα.

Την ίδια ώρα, το Reuters, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Οικονομικών,αναφέρει ότι οι διεθνείς δανειστές εξετάζουν την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους εννέα δισ. ευρώ, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κυβερνητικές εκτιμήσεις, το ελληνικό χρέος θα φθάσει τα 340,6 δισ.ευρώ ή στο 175,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 και αναμένεται να ανέλθει στο 191% το 2015, ήτοι 357,7 δισ.ευρώ.

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα την Παρασκευή, ο επικεφαλής του EuroWorking Group, κ. Tomas Wieser, έχει στη διάθεσή του περιθώριο 48 ωρών, προκειμένου να λύσει τη μαθηματική εξίσωση του “ελλείμματος” των 10 δισ. ευρώ που χωρίζουν το Eurogroup και το ΔΝΤ από μία απάντηση στο αδιέξοδο της“βιωσιμότητας” του ελληνικού χρέους.

Σε αυτά τα 10 δισ. αναφέρθηκε χθες και ο Γ. Στουρνάρας ως «το ποσό που μας χωρίζει από την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος». Ο κ.Στουρνάρας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα «θα είναι μεγαλύτερο από το ποσό που μας χωρίζει».

Σε όλες τις συναντήσεις των πολιτικών χθες, καθώς και σε αυτές που θα ακολουθήσουν σήμερα, ο επικεφαλής του EuroWorking Group επιχειρεί να βρει τον τρόπο να καλυφθεί το “κενό χρηματοδότησης” που θα δώσει το πράσινο φως για να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Εν τω μεταξύ, την πεποίθησή της ότι τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία, για να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: