Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Der Spiegel: Μέρκελ και Σόιμπλε λένε ψέματα στους Γερμανούς για την Ελλάδα

 
Μία μέρα μετά το άρθρο-«κόλαφο» για την πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επανέρχεται στην σκληρή κριτική του για την στάση του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας, κατηγορώντας ουσιαστικά την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το γεγονός ότι «μπλοκάρουν» τη λύση για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, οι Ευρωπαίοι εταίροι χάνουν την υπομονή τους με τη γερμανική κυβέρνηση: «Καθ' οδόν προς τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2013, το Βερολίνο μπλοκάρει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Οι Γερμανοί ηγέτες δεν θέλουν να εξοργίσουν τους ψηφοφόρους τους, δίνοντας περισσότερα χρήματα στην Αθήνα, αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι τους χάνουν την υπομονή τους».

«Η αυταπάτη του Βερολίνου εμποδίζει την στρατηγική για την Ελλάδα» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου, που κατονομάζει ως υπεύθυνο του νέου «ναυαγίου» του Eurogroup, τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται, «παρουσιάζει το πολιτικό χάος σαν στρατηγική».

«Στην πραγματικότητα» γράφει το περιοδικό, «είναι αποφασισμένος να μην υπάρξει συνολική λύση και για το ελληνικό πρόβλημα και για την ευρω-κρίση, κάτι που ενοχλεί σφόδρα τους εταίρους της Γερμανίας».

Μάλιστα, το Spiegel υπογραμμίζει ότι Μέρκελ και Σόιμπλε λένε ψέματα στο γερμανικό λαό, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2013.

«Η ελληνική διάσωση είναι μια ιστορία κυβερνητικής αυταπάτης του Βερολίνου. Το Μάιο του 2010, αξιωματούχοι έλεγαν ότι ένα πακέτο βοήθειας 110 δισ. ευρώ θα ήταν αρκετό. Τώρα είναι σαφές ότι ακόμη και το δεύτερο πακέτο των 130 δισ. ευρώ είναι πολύ μικρό -και αυτό βασίζεται σε υπολογισμούς που έγιναν πριν από έξι μήνες. Είναι μια καταστροφή για τον Σόιμπλε και την καγκελάριο Μέρκελ. Εν όψει των γερμανικών βουλευτικών εκλογών, του χρόνου, οι δύο πολιτικοί είναι αποφασισμένοι να μην παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους έναν πραγματικό, και επομένως, ακριβό υπολογισμό του κόστους».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον οι πολιτικοί επιχειρούν να βρουν τρόπους για να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό με λογιστικά τρικ. Φέρονται, σαν να ήταν η στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας»γράφει χαρακτηριστικά το Spiegel.

Κλείνοντας, το περιοδικό σημειώνει ότι, αν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας, θα πρόκειται περί ομολογίας της αποτυχίας της Γερμανίας, που θα αναγκαστεί να πληρώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: