Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Στην Ολομέλεια η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική του μνημονίου

 
Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκε η χώρα στο μνημόνιο. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα, γύρω στις 5, και θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Για να «περάσει» η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να συσταθεί εξεταστική επιτροπή απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτούνται οι θετικές ψήφοι 120 βουλευτών.

Όπως δείχνουν οι συσχετισμοί που έχουν δημιουργηθεί στο Κοινοβούλιο, το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής φαίνεται μάλλον απίθανο.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά θα ψηφίσουν «όχι», αν και σε τέτοιου είδους ψηφοφορίες δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Αναλυτικά, από την πλευρά της ΝΔ ο Κώστας Τασούλας, αφού χαρακτήρισε «ανιστόρητη, άδικη και εμπαθή» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να την ψηφίσει. «Όταν η χώρα παίρνει ανάσα και χρόνο για το πρόβλημα της, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και με μία πρόταση γεμάτη από εμπάθεια ζητάει άδικά και ανιστόρητα να κριθούν πολιτικές επιλογές. Πέρα βρέχει εν σχέση με τα σημαντικά προβλήματα της χώρας
και πέρα από την πραγματική ανάγκη να απαντήσουμε στο πώς οδηγηθήκαμε σε εξελίξεις μετά εκλογές 2009 είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν αποποιούμαστε την πρόταση μας να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει, όχι όμως ενάντια στην χωρά και τα συμφέροντα της», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

Σε υπεράσπιση των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης προχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος παράλληλα εξαπέλυσε
επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα μπορούμε να συζητάμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η Ελλάδα έχει παραμείνει όρθια επειδή πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις για να κρατηθεί η χώρα όρθια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει ως κόμμα να επαναφέρει τον πολιτικό του λόγο και την πολιτική του πρακτική στα όρια που επιβάλλει η ιστορία της αριστεράς και η εθνική ευθύνη που έχουμε όλοι μας. Τώρα είναι ώρα ενότητας και όχι ώρα διαχωρισμών και διάσπασης», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, «ναι», πλην του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να ψηφίσουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. Οι ψήφοι ωστόσο δεν επαρκούν για να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι: «Η πρόταση μας δεν είναι εκδικητική αν και θα μπορούσε να είναι. Στοχεύει στην κάθαρση», ενώ απευθυνόμενος στα κόμματα της συμπολίτευσης είπε: Όσοι δεν ψηφίσετε βρείτε ένα καλό επιχείρημα διότι το ερώτημα θα είναι αμείλικτο. Με τι αντάλλαγμα το κάνατε αυτό;».

Να επαναφέρει την πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για σύσταση εξεταστικής επιτροπής δεσμεύτηκε ο Νότης Μαριάς, τονίζοντας ότι θα συμπεριληφθούν σε αυτή και οι μηνύσεις που έχουν γίνει από πολίτες.

Τη σύσταση όχι απλά εξεταστικής, αλλά προανακριτικής επιτροπής ζήτησε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης γιατί όπως είπε «δεν υπάρχουν απλά ενδείξεις, αλλά αποδείξεις».

«Όχι» στη Ζωή Κωσταντοπούλου από το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής

Την ίδια ώρα, το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής απάντησε αρνητικά στο αίτημα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωσταντοπούλου για χορήγηση των εγγράφων της δικογραφίας με τις καταγγελίες του Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Αναλυτικά, η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου αναφέρει ότι: «Οι βουλευτές λαμβάνουν γνώση των στοιχείων δικογραφίας που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή κατά το άρθρο 86 παρ.2 του Συντάγματος στον οικείο προς το σκοπό αυτό διατιθέμενο χώρο της Βουλής δίχως δικαίωμα αναπαραγωγής των στοιχείων αυτών και λήψης αντιγράφων της δικογραφίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: