Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Τι θα κάνουν τα κόμματα με την εξεταστική για το μνημόνιο

 
Υπο την σκιά των θετικών αποτελεσμάτων του Eurogroup για την Ελλάδα θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστική επιτροπής που θα ερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο. Εως τώρα το Μέγαρο Μαξίμου είχε κρατήσει στο συρτάρι την συγκεκριμένη κρίσιμη εκκρεμότητα καθώς είχε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την εκταμίευση της δόσης και την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης για την βιωσιμότητα του χρέους.

Πλέον, το ζήτημα ανεβαίνει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και τις επόμενες ώρες αναμένεται να καθοριστεί η τελική στάση που θα τηρήσει η ΝΔ στην συγκεκριμένη διαδικασία. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί αποτελεί δύσκολη εξίσωση για τα ηνωμένα επιτελεία Μεγάρου Μαξίμου και Βουλής τα οποία καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ του ΠΑΣΟΚ -που δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση διενέργεια έρευνας -και των «γαλάζιων» βουλευτών που ζητούν με ένταση να ικανοποιηθεί η προεκλογική τους δέσμευση. Υπο αυτά τα δεδομένα και εως αυτή την ώρα τα σενάρια που επικρατούν είναι:

- Ψηφίζεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Για να γίνει αυτό απαιτείται η «συμπαράσταση» βουλευτών της ΝΔ γεγονός που δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς καθώς έως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σαφής «κομματική γραμμή» μιας και το Μέγαρο Μαξίμου ήταν προσηλωμένο στις συνεδριάσεις των Βρυξελλών. Πέραν αυτού, τα ηνωμένα επιτελεία Μαξίμου και Βουλής δεν δείχνουν και μεγάλη προθυμία να θέσουν αυστηρή γραμμή καταψήφισης της συγκεκριμένης πρότασης. Υπο αυτά τα δεδομένα αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές - του καραμανλικού κυρίως στρατοπέδου - σκέφτονται να υποστηρίξουν την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δια μέσω της αποχής.

Αναλυτικότερα, με τα εως τώρα δεδομένα την συγκεκριμένη πρόταση εκτός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (71) αναμένεται να την ψηφίσουν αυτοί των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» (20), της «Χρυσής Αυγής» (18), του ΚΚΕ (12), πιθανότατα οι 4 ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από την ΝΔ (Ν. Νικολόπουλος, Γ. Κασαπίδης, Θ. Σολδάτος, Ν. Σταυρογιάννης) και ενδεχομένως ο κ. Γ. Μιχελογιαννάκης που το τελευταίο διάστημα «φλερτάρει» πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά δηλαδή 126 βουλευτές που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί: ή η θετική ψήφος ορισμένων εκ των 3 κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ή η αποχή τους που θα ρίξει την πλειοψηφία (σ.σ. με βάση τον Κανονισμό της Βουλής η ψηφοφορία γίνεται επι των παρόντων αρκεί να μην υπολείπονται των 120).

Οι πιθανότεροι «σύμμαχοι» της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζονται στο στρατόπεδο της ΝΔ καθώς το σπαρασσόμενο από εσωτερικά προβλήματα ΠΑΣΟΚ αποκλείεται να ανοίξει θέμα το οποίο εκτός των άλλων ζητά έρευνα και για τον σημερινό πρόεδρό του ενώ από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ αναφέρεται ότι «οι συνθήκες θέτουν άλλες προτεραιότητες και όχι την διερεύνηση ευθυνών για το Μνημόνιο». Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που τα παραπάνω αριθμητικά επαληθευτούν και η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ λάβει 126 θετικές ψήφους τότε για να περάσει θα απαιτηθεί η απουσία τουλάχιστον 48 βουλευτών. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον περάσει η πρόταση, πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να την διευρύνει προκειμένου να ερευνηθεί και η υπόθεση με την λίστα Λαγκάρντ.

- Η ΝΔ καταθέτει δική της πρόταση

Το συγκεκριμένο σενάριο σπάει σε 2 κατηγορίες. Η πρώτη αναφέρει άμεση κατάθεση πρότασης για συγκρότηση εξεταστικής προκειμένου να συζητηθεί «κατ’ αντιπαράθεση με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ» την ερχόμενη Πέμπτη. Η δεύτερη θέλει την κατάθεση της πρότασης στο προσεχές μέλλον γεγονός που θα «δεσμεύσει» τους βουλευτές της ΝΔ να μην στηρίξουν την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα μήνα παρουσιάστηκε στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ προσχέδιο πρότασης για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο.

Το κείμενο δεν αναφερόταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά ικανοποιούσε την προεκλογική δέσμευση του κόμματος. Από την μία όμως οι κρίσιμες ευρωπαϊκές εξελίξεις και από την άλλη η καθολική άρνηση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει μια τέτοια πρόταση πάγωσαν τις όποιες ενέργειες. Το συγκεκριμένο σενάριο αναθέρμανε η δικογραφία που απέστειλαν στην Βουλή χθές Δευτέρα οι οικονομικοί εισαγγελείς και περιλαμβάνει τις καταγγελίες του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Σύμφωνα δε με το σχετικό διαβιβαστικό ζητούνται «οι δικές σας ενέργειες ως προς τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της Κυβέρνησης της Χώρας κατά τον χρόνο ένταξής της στο αποκληθέν και πρώτο «μνημόνιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: