Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

«Άδειασαν» τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ ο Σταϊκούρας και ο Σαχινίδης

 
Δυσφορία για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ και για την επιλογή του προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου να προχωρήσει τον περασμένο Οκτώβριο σε αναθεώρηση – επι τα χείρω – των στατιστικών της ελληνικής οικονομίας εξέφρασαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης κατά την διάρκεια συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ στα μέσα Οκτωβρίου αναθεώρησε το ΑΕΠ του 2010 υπολογίζοντάς το μειωμένο κατά 5 δις ευρώ με συνέπεια να συμπαρασύρει όλους τους δείκτες και κατ επέκταση να παρουσιάζεται σήμερα αυξημένο το δημόσιο χρέος. Το γεγονός μάλιστα που φαίνεται να προβληματίζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι ο κ. Γεωργίου ανέλαβε την πρωτοβουλία της αναθεώρησης δίχως να υπάρχουν «αστερίσκοι» δηλαδή σχετική επιφύλαξη από την γιούροστατ.

Υπο αυτά τα δεδομένα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «ενώ είναι χωρίς αστερίσκους αλλάζουν σημαντικά τα δημοσιονομικά στοιχεία και έτσι ο υποφαινόμενος ήρθε σε δύσκολη θέση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όταν κατηγορήθηκα από την αντιπολίτευση ότι αλλάξαμε τα στοιχεία μεταξύ προσχεδίου του προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού, όταν στο μεσοδιάστημα ήρθε η ΕΛΣΤΑΤ και άλλαξε το ΑΕΠ που ήταν χωρίς αστερίσκους το 2010 από 3,5% στο 4,9% που και το προηγούμενο ήταν χωρίς αστερίσκους» και πρόσθεσε «άρα δημιούργησε μια βάση πολύ δυσμενέστερη… ήρθαμε σε δύσκολη θέση εμείς ως κυβέρνηση…».

Επισήμανε δε πως «μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε. ήρθαν και αναθεωρήθηκαν επι το δυσμενέστερο μόνο τα στοιχεία της Ελλάδας για το παρελθόν και μάλιστα για χρονικές περιόδους που δεν υπήρχαν αστερίσκοι» και πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές επέφεραν την μεγαλύτερη επίδραση σε έλλειμμα και ύφεση ως ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Πιο αιχμηρός παρουσιάστηκε ο κ. Σαχινίδης ο οποίος σύνδεσε την αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ με το «ναυάγιο» της χθεσινής συνεδρίασης του γιουρογκρουπ.

Ειδικότερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε προς τον κ. Γεωργίου: «Από τις χθεσινές εξελίξεις στο eurogroup αντιλαμβάνεστε ότι, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα τα οποία εμπόδισαν την λήψη μιας απόφασης, είναι το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Και βέβαια η βιωσιμότητα του χρέους επηρεάζεται παρα πολύ – ως άσκηση – από την εξέλιξη και την δυναμική, αν μη τι άλλο, όχι μόνο του αριθμητή που είναι το ονομαστικό επίπεδο του χρέους αλλά και από την εξέλιξη και τη δυναμικού του παρονομαστή που είναι το ΑΕΠ. Αντιλαμβάνομαι ότι η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε κάποια αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ του παρελθόντος και βάσει αυτών παρακολουθεί πλέον μια σειρά μεγεθών για το ΑΕΠ. Το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι, στη βάση ποιού πρότζεκτ έγινε αυτή η αναθεώρηση των στοιχείων και εν πάση περιπτώσει, ποια ακριβώς ήταν εκείνα τα μεθοδολογικά δεδομένα τα οποία έλαβε υπ’όψιν της η Ελληνική Στατιστική Αρχή, βάσει των οποίων οδήγησε ή αναθεώρησε τα στοιχεία του ΑΕΠ προς τα κάτω, γεγονός που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της βιωσιμότητας του χρέους. Διότι είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι επιστημονικά έχει γίνει το καλύτερο δυνατό, διότι αν αποδειχθεί ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να έχει μια διαφορετική αποτύπωση, καταλαβαίνετε ότι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους θα έμπαινε σε τελείως διαφορετικά δεδομένα και αυτό έχει επιπτώσεις και στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο ακολουθούμε αλλα και έχει επιπτώσεις και σε ένα θέμα, το οποίο αυτή τη στιγμή αποσχολεί το σύνολο της ευρώπης. Γιατί ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι ποια είναι η προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης και καθώς ο κ. Γεωργίου υποστήριξε ότι η αναθεώρηση του ΑΕΠ είναι «τεχνικό θέμα», ο κ. Σαχινίδης του απάντησε ότι «υπάρχουν πολιτικές επιπτώσεις. Θέλω να σας πω ότι είναι μείζον ζήτημα, βλέπετε ένα ολόκληρο γίουρογκρουπ χθές αδυνατεί να πάρει μια απόφαση διότι προσπαθεί να λύσει μια δυσεπίλυτη εξίσωση που είναι η βιωσιμότητα του χρέους και καταλαβαίνεται ότι τόσο τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα όσο και η εξίσωση της βιωσιμότητας του χρέους επηρεάζεται από το ΑΕΠ».

Από την άλλη ο κ. Γεωργίου επέμεινε ότι «Εμείς ανεξάρτητα που θα καταλήξουν τα στοιχεία θα πρέπει να κάνουμε την δουλεία μας. Είναι υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό και την ευρωπαϊκή επιτροπή. Θα υπήρχε πρόβλημα αν η ΕΛΣΤΑΤ σκεφτόταν να περίμενε και να απέκρυπτε τα στοιχεία για τα οποία είμαστε γνώστες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: