Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Που θα πάνε τα χρήματα της δόσης;

Σχεδόν το σύνολο των χρημάτων που θα καταβληθούν από τους δανειστές θα χρησιμοποιηθεί για την ικανοποίηση άμεσων υποχρεώσεων και μονάχα ένα ελάχιστο μέρος απ’ αυτά θα εισέλθει στην πραγματική αγορά.

Από τις Βρυξέλλες αναδύθηκε λευκός καπνός για την επόμενη δόση των 44 δις ευρώ, η οποία απομακρύνει μεν το φάσμα της χρεοκοπίας της χώρας, ωστόσο η αγωνία δεν τελειώνει, καθώς η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από μια σειρά προϋποθέσεων.

Η πρώτη δόση, ύψους 34,4 δισ. ευρώ, θα δοθεί στις 13 Δεκεμβρίου και θα υπάρξουν άλλες δύο, που θα καταβληθούν το πρώτο τρίμηνο του 2013, ανάλογα με την πρόοδο εφαρμογής του Μνημονίου. Απαραίτητη και απαρέγκλιτη προϋπόθεση για τη δόση του Ιανουαρίου είναι να ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Η μερίδα του λέοντος θα πάει στον τραπεζικό τομέα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών.

Για την κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος θα διατεθούν τα 24 δισ. ευρώ, με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης να έχουν θεσμοθετηθεί και όλα να είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Η κυβέρνηση με τα χρήματα της δόσης θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του με κονδύλι ύψους 4 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στην αποπληρωμή των οφειλών, καθώς θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά άμεσα. Παράλληλα, για την εξόφληση των εντόκων γραμματίων μηνιαίας διάρκειας, που εκδόθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, θα δοθούν 3,4 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά είχαν υπολογιστεί στη δόση του Ιουνίου ύψους 31,3 δισ. ευρώ, για να αποπληρωθούν ομόλογα αντίστοιχου ύψους που κατείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Άμεσα θα πρέπει να αποπληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν την 1η και στις 21 του Δεκέμβρη. Το συνολικό ποσό είναι 500 εκατ. ευρώ, με τα 250 εκατ. ευρώ να αφορούν σε ομόλογο που δεν εντάχθηκε στο PSI.

Τέλος, για την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, απαιτούνται περίπου 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: