Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Τι θα γίνει με τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων;

 
Σε αναζήτηση λύσης για τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ρύθμιση 26.000 δάνεια που έχουν λάβει δημόσιοι υπάλληλοι και τα οποία εξαιρούνται των ευνοϊκών ρυθμίσεων, βρίσκεται η διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).

Πρόκειται για δάνεια ύψους 900 εκατ. ευρώ, που έχουν τιτλοποιηθεί το 2006 και τα οποία με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, δεν μπορούν να «διευθετηθούν». Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αντιπροσωπεύει το 20% περίπου του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του Ταμείου, ενώ ο αριθμός των δανειοληπτών ανέρχεται στις 26.000.

Η σύμβαση που έχει υπογραφεί επιτρέπει τη διευθέτηση ενός περιορισμένου αριθμού κάθε χρόνο, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 δάνεια. Σύμφωνα με στοιχεία του ΤΠΔ, ο περιορισμός αυτός έχει οδηγήσει σε αδυναμία ικανοποίησης 500 τουλάχιστον αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα από ισάριθμους δημοσίους υπαλλήλους, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, ενόψει των νέων μειώσεων στους μισθούς από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΠΔ στοχεύει στην τροποποίηση της σύμβασης ως προς τον όρο του ανώτατου αριθμού δανείων που μπορούν να διευθετηθούν. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Να σημειωθεί ότι το ΤΠΔ έχει ανακοινώσει προγράμματα αναδιάρθρωσης, που προβλέπουν παράταση της διάρκειας του δανείου έως και 40 χρόνια και μέχρι το 85ο έτος του δανειολήπτη, τη μείωση της δόσης στο μισό για πέντε χρόνια και σε περίπτωση που συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, την αναστολή καταβολής δόσεων. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 27.000 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν εξεταστεί και ικανοποιηθεί οι 20.000 περίπου. Οι ρυθμίσεις αφορούν προς το παρόν δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ στο σύνολο των 4 δισ. ευρώ που είναι το χαρτοφυλάκιο των οφειλών από στεγαστικά δάνεια, τα οποία έχουν χορηγηθεί σε περίπου 180.000 δημοσίους υπαλλήλους.


Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: