Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Σφίγγει ο κλοιός Λαγκάρντ για τον Παπακωνσταντίνου

 
Στην κυνική παραδοχή ότι το πρωτότυπο αρχείο της λίστας Λαγκάρντ έχει χαθεί αναγκάστηκε να προχωρήσει ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την επτάωρη εξέτασή του από τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στην ουσία η ομολογία του κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνει πλήρως το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» - από το οποίο ξεκίνησε και η διερεύνηση της υπόθεσης - που ανέφερε ότι η λίστα Λαγκάρντ έχει εξαφανιστεί. Υπό αυτά τα δεδομένα αρκετοί βουλευτές επισημαίνουν ότι τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας πρέπει να σταλούν στον οικονομικό εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση.

Εκτιμούν ότι η οι μαρτυρίες των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ.κ. Ιωάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη και η κατάθεση του κ. Παπακωνσταντίνου παρέχουν επαρκείς ενδείξεις στην δικαιοσύνη για να διαβιβάσει την δικογραφία την Βουλή και αυτή να αποφασίσει για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. Πέραν αυτών, τονίζουν ότι ήταν εύστοχη η ενέργεια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να ζητήσει εκ νέου το υλικό από τις Γαλλικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το stick είναι πιστό αντίγραφο της λίστας ή αλλοιωμένη εκδοχή της.

Πάντως, επί της διαδικασίας της συνεδρίασης ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να μεταφέρει όλη την ευθύνη στο ΣΔΟΕ υποστηρίζοντας ότι «εγώ ζήτησα τα στοιχεία, τα παρέλαβα, έδωσα τις μεγάλες καταθέσεις για έρευνα και έλεγχο και στην συνέχεια όλα για έλεγχο… έπρεπε να έχουν αξιοποιηθεί από το ΣΔΟΕ αν και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο, μπορούσαν να αποτελέσουν βάση έρευνας».

Πιο αναλυτικά, στην αρχική του τοποθέτηση περιέγραψε την διαδρομή που ακολούθησε η λίστα έως ότου φθάσει στην Ελλάδα. Μια διαδρομή που δεν δικαιολογεί την επιλογή του πρώην υπουργού να παρακάμψει τις επίσημες διαδικασίες πρωτοκόλλησης και αρχειοθέτησης στο υπουργείο του. Συγκεκριμένα είπε: «Αρχές καλοκαιριού 2010 πληροφορήθηκα από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ ότι σε συνομιλία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του έγινε αναφορά για στοιχεία καταθετών σε ελβετική τράπεζα μεταξύ των οποίων και Ελλήνων και πως η γαλλική πλευρά θα ήταν διατεθειμένη να παραδώσει υλικό με συνεννόηση αρμόδιων υπουργών. Σε συνάντηση μου με την κυρία Λαγκάρντ σε Eurogroup αποφασίσαμε να γίνει η παραλαβή των στοιχείων με την προϋπόθεση της διακριτικότητας.

Τον Οκτώβριο του 2010 παραδόθηκε δια της επίσημης διπλωματικής οδού το υλικό χωρίς διαβιβαστικό αλλά με σημείωμα ενός Γάλλου διπλωμάτη. Σε κάθε αρχείο περιλαμβάνονταν στοιχεία για κάθε ένα από τα 2.000 φυσικά πρόσωπα έως το 2007. Ζήτησα συνολική εικόνα. Σε περισσότερα από τα μισά πρόσωπα δεν υπήρχαν αποτυπωμένες καταθέσεις σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα υπόλοιπα ποσά ήταν ελαφρώς πάνω από τα 2 δισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων συγκεντρωνόταν σε λίγα ονόματα, όπως ένα γυναικείο όνομα με καταθέσεις 550 εκατομμυρίων δολαρίων».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε: «Λίγο αργότερα κάλεσα στο γραφείο μου τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρη και τον ενημέρωσα ότι είχαν περιέλθει στα χέρια μας από ξένη χώρα στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε ελβετική τράπεζα. Του έδωσα περί τα 20 ονόματα και του ζήτησα να διερευνήσει το οικονομικό τους προφίλ και κατά πόσον δικαιολογούσαν παρόμοιες καταθέσεις. Τα ονόματα αυτά αφορούσαν τις μεγάλου ύψους καταθέσεις, και το σύνολο των σχετικών καταθέσεων αφορούσε περίπου στο μισό του κατά προσέγγιση υπολογιζόμενου συνόλου. Η έρευνα είχε ως στόχο να διερευνήσει τη φερεγγυότητα της πληροφορίας στα αρχεία αλλά και τη δυνατότητα του ΣΔΟΕ να προχωρήσει με εμπιστευτικό τρόπο στη διερεύνηση παρόμοιων σύνθετων πληροφοριών, χωρίς να γίνει δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών.

Ο κ. Καπελέρης διεξήγαγε σχετική έρευνα και στη συνέχεια με ενημέρωσε λίγο αργότερα ότι από τα πρώτα στοιχεία που είχε συλλέξει προέκυπτε ότι παρόμοιου ύψους καταθέσεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από το οικονομικό προφίλ (δηλώσεις εισοδήματος, ακίνητα, κλπ.) των συγκεκριμένων ατόμων. Με βάση τα πρώτα αυτά στοιχεία, ήταν σαφής η ανάγκη για τη συνέχιση της έρευνας από τον ΣΔΟΕ και των σχετικών ελέγχων, κάτι το οποίο και ζήτησα, στο πλαίσιο βεβαίως των δυσκολιών που δημιουργούσε η φύση των στοιχείων. Εξάλλου αποτελεί υποχρέωση του ΣΔΟΕ από το συστατικό του νόμο η διερεύνηση κάθε πληροφορίας που έρχεται στα χέρια του, ακόμα και από ανώνυμες πηγές, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει φοροδιαφυγή».

«Δεν πρωτοκόλλησα τη λίστα γιατί θα έπρεπε να τη βγάλω φωτοτυπίες»
Απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την διαδρομή της λίστας λέγοντας ότι μετά την «επίσημη» ενημέρωση που είχε από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα και τις επαφές του με την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, «τα στοιχεία ήρθαν μέσα από διπλωματικό σάκο. Ζητήσαμε από τον πρέσβη μας στο Παρίσι να παραλάβει τα αρχεία. Ηρθαν με την μορφή CD και ένα συνοδευτικό έγγραφο υπογεγραμμένο από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας και απευθυνόταν στον πρέσβη μας. Αυτό που ήταν ξεκάθαρο σε εμένα είναι ότι η συνοδευτική επιστολή ρητά έλεγε να κρατηθεί μυστικότητα».

Για το θέμα μάλιστα που τον «ενοχοποιεί» δηλαδή ότι δεν πρωτοκόλλησε το αρχείο, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε: «Τι ακριβώς λοιπόν να πρωτοκολλήσω; Ένα CD με απόρρητα στοιχεία; Θα έπρεπε να εκτυπώσουμε τα αρχεία και να πρωτοκολληθούν οι φωτοτυπίες. Εκανα μια στάθμιση και αποφάσισα ότι ήταν απόρρητα και δεν πρωτοκόλλησα. Δεν μου είπε και κανείς υπηρεσιακός και δύο επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι δεν μπορούν να την αξιοποιήσουν επειδή δεν έχουν πρωτοκολληθεί. Δεν είναι ουσιώδες αυτό το θέμα».

«Αντέγραψα το CD. Το stick που έχει το Μαξίμου δεν είναι το πρωτότυπο αρχείο»
Επιπροσθέτως, ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι επεξεργάστηκε το αρχείο με τα ονόματα των 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία αντιγράφοντάς το στο περίφημο στικάκι το οποίο πιθανότατα είναι αυτό που παρέλαβε ο κ. Βενιζέλος και αυτός με την σειρά του το παρέδωσε στον σημερινό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και από εκεί στον οικονομικό εισαγγελέα. Υπό αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι το αρχείο που έχει στα χέρια του ο κ. Γρηγόρης Πεπόνης δεν είναι το πρωτότυπο CD. Που όμως είναι το CD; Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου: «Το πρωτότυπο δόθηκε για φύλαξη!».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «ο Καπελέρης δεν έλαβε λίστα αλλά εκτυπωμένα 10 ονόματα με ποσά. Το συζήτησα, του είπα ότι το πρώτο όνομα έχει καταθέσεις 550 εκατ. δολάρια. Πώς είναι δυνατόν αυτή η κυρία να παρουσιάζει αυτά τα ποσά;», ενώ τόνισε ότι δεν του παρέδωσε όλο το αρχείο προκειμένου να αποφευχθούν οι διαρροές προς τον τύπο!
Είναι δε ενδεικτική η τακτική που ακολουθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών προκειμένου να υπερασπιστεί την επιλογή του να μην ενημερώσει για την ύπαρξη της λίστας τον διάδοχό του Ε. Βενιζέλο. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του κ. Παπακωνσταντίνου, «την επιστολή Γιούνκερ που έλεγε στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει μέτρα γιατί δεν πάνε καλά τα πράγματα δεν την έλαβα από τον προκάτοχο μου. Ποιο είναι πιο σοβαρό λάθος, το δικό μου ή αυτό;»...

«Δεν ξέρω πού είναι το αρχικό CD που μας έστειλαν οι Γάλλοι!»
Πέραν αυτών ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με ιδιαίτερη ψυχολογική φόρτιση, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι το αρχικό CD που έστειλαν οι Γάλλοι… αγνοείται! Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Το αρχικό αρχείο με την συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη στο γραφείο μου. Δεν ξέρω που είναι. Δυστυχώς δεν ξέρω που είναι σήμερα»!

Νωρίτερα, επιχειρώντας να απαντήσει στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Το πρωτότυπο αρχείο είναι στην Γαλλία! Και ελπίζω να επανέλθει στην Ελλάδα για να σταματήσει η σπέκουλα με τις αλλοιώσεις. Να έρθει εδώ με όλα τα συνοδευτικά και να διαπιστωθεί εάν έχει αλλοιωθεί».

«100-150 εκατ. ευρώ το όφελος της λίστας»
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στις ερωτήσεις του κ. Απόστολου Κακλαμάνη, υποστήριξε ότι, αν οι έρευνες προχωρούσαν τότε, το φορολογικό όφελος του κράτους από τα συνολικά 22 δις ευρώ καταθέσεις που περιλαμβάνει η Λίστα Λαγκάρντ θα ανερχόταν σε 100 - 150 εκατομμύρια ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αν και αρχικά υποστήριξε ότι «ο υπουργός δεν οφείλει να συμμετέχει στις έρευνες» τελικά είχε προχωρήσει σε επεξεργασία και είχε υπολογίσει το δημοσιονομικό όφελος της λίστας!

Τέλος αναφέρθηκε σε σχετικά δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων σημειώνοντας ότι «τα στοιχεία φαίνεται ότι έγιναν φύλλο και φτερό» προκειμένου να υπερασπιστεί την επιλογή του να μην τηρήσει τις επίσημες διαδικασίες. Ειδικότερα είπε ότι ο ίδιος ήθελε να αποφύγει τις διαρροές για να διαφυλάξει τις έρευνες ενώ σήμερα «αποδεικνύεται ότι υπηρεσιακοί και ενδεχομένως πολιτικοί διαρρέουν πληροφορίες»

«Δεν είμαι προδότης»
Στα όριά του έφτασε ο κ. Παπακωνσταντίνου από τις καταιγιστικές ερωτήσεις της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο διάλογος είναι ενδεικτικός :

-Παπακωνσταντίνου: Με εγκαλέσατε ότι επιχείρησα να καλύψω κόσμο. Κανείς δεν μου έχει κάνει αυτή την καταγγελία. Σήμερα βρίσκομαι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από ότι όταν μπήκα στην πολιτική. Δεν έχω «offshore», δεν έχω βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, δεν έχω λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού.

-Κωνσταντοπούλου: Πείτε που έχετε βάλει το CD και αφήστε τα αυτά

-Παπακωνσταντίνου : Δεν υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής γιατί έτσι το στάθμισα λόγω του απορρήτου

-Κωνσταντοπούλου : Μόνος σας το σταθμίσατε

-Παπακωνσταντίνου : Ήμουν υπουργός επί 2 χρόνια και πήρα εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις που δεν εύχομαι να τις πάρει κανείς

-Κωνσταντοπούλου: Μπήκε μια ολόκληρη χώρα στο άρμα του μνημονίου και μας λέει τώρα ότι πήρε δύσκολες αποφάσεις.


Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός είπε : «Παρελήφθη το CD και έγινε αντίγραφο ασφάλειας και έδωσα εντολή να φυλαχθεί το πρωτότυπο χωρίς να καταχωρηθεί σε πρωτόκολλο. Τα αρχεία έχουν πληροφορίες για το φυσικό πρόσωπο και τις καταθέσεις» αποφεύγοντας όμως να απαντήσει σε ποιόν έδωσε την εντολή να φυλαχθεί το πρωτότυπο αρχείο.

Στις συνεχείς παρεμβολές της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου αισθάνθηκε την ανάγκη να αποδείξει ότι «δεν είναι προδότης», λέγοντας «είναι χαριτωμένο που με διακόπτετε. Όμως, να σας πω ότι ούτε ο Χριστόφιας είναι προδότης ούτε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είναι προδότης ούτε ο Ισπανός που ετοιμάζεται για μνημόνιο είναι προδότης», με αποτέλεσμα να τον ξαναδιακόψει η νεαρή βουλευτής, λέγοντας ότι «ακολουθούν απλά τον δρόμο που ανοίξατε».

Πέραν αυτών, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι έδωσε οδηγίες έρευνας στον κ. Καπελέρη: «Έδωσα 20 ονόματα για έρευνα και στη συνέχεια για έλεγχο».

Παραδέχθηκε ακόμη ότι στο Νταβός συναντήθηκε με επικεφαλείς μεγάλων τραπεζών μετά από ερώτηση της βουλευτού που ανέφερε ότι «είχε επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών UBS και HSBC» και επισήμανε ότι ο τότε πρόεδρος της UBS ήταν ο πρώην πρόεδρος της Ελβετίας.

Παραδέχθηκε επίσης ότι δεν πρωτοκολλήθηκαν τα ονόματα που έδωσε στον κ. Καπελέρη και υποστήριξε ότι ήταν αυτονόητο ότι δόθηκαν για έλεγχο και έρευνα. Σημείωσε δε ότι το πρώτο αποτέλεσμα των ελέγχων Καπελέρη «δεν το κράτησα»! Επανέλαβε ότι «δεν έδωσα στον Καπελέρη όλα τα στοιχεία για να μην διαρρεύσουν. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν μια πρώτη εικόνα από την οποία προκύπτει ότι θα έπρεπε να συνεχιστούν οι έρευνες».

Στο ερώτημα γιατί έδωσε ένα μέρος του αρχείου στον κ. Καπελέρη, ενώ στον κ. Διώτη παρέδωσε το σύνολο, είπε ότι «το έκανα γιατί ο κ. Διώτης είχε και ένα νομικό υπόβαθρο».

«Ιερά εξέταση» από την Κωνσταντοπούλου
Το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε και πάλι να αποκαλύψει σε ποιο πρόσωπο παρέδωσε το πρωτότυπο αρχείο για φύλαξη, ανάγκασε την κυρία Κωνσταντοπούλου να επαναλάβει την σχετική ερώτηση για 7η φορά. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει χρειαστεί μία ώρα για να διατυπώσει περισσότερα από 100 ερωτήματα.

Επ' αυτών και ειδικότερα σε ποιον παρέδωσε την πρωτότυπη λίστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε και πάλι να αναφερθεί ονομαστικά, λέγοντας «επιμένω στην απάντηση που σας έχω δώσει. Το παρέδωσα στο γραφείο μου». Πρόσθεσε ότι «χαίρομαι που η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την γαλλική το αρχείο», ενώ σημείωσε ότι «έστειλα το αρχείο στον κ. Διώτη με την προσωπική μου ασφάλεια».

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις της βουλευτού για την απόφαση να μπεί η χώρα στο Μνημόνιο, είπε : «Πράγματι, ουδείς μας υποχρέωσε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, για να μην καταρρεύσει η χώρα. Αυτό κάνει και η σημερινή κυβέρνηση».

«Δεν είναι όλες οι καταθέσεις στο εξωτερικό παράνομες»
Απαντώντας στις ερωτήσεις του κ. Αρβανίτη και ειδικότερα για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος παρέλαβε τη λίστα είπε: «Ανοιξα συζήτηση με την κυρία Λαγκάρντ, η οποία μου επιβεβαίωσε την ύπαρξη της λίστας και μου είπε να ενεργήσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου για να παραλάβει το υλικό».

Σημείωσε ότι «κάθε κατάθεση που βρίσκεται στο εξωτερικό δεν είναι και παράνομη. Μπορεί εμένα να μη μου αρέσει να βγάζει κάποιος τα λεφτά του έξω, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και παράνομο».

Επανέλαβε ότι, όταν έλαβε τα στοιχεία, έπρεπε να κάνει στάθμιση και αποφάσισε «ήταν απόρρητα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση έρευνας… δεν μπορούσα να πρωτοκολλήσω ένα απόρρητο αρχείο γράφοντας πάνω «καταθέσεις ελλήνων στην Ελβετία»».

Επεκτάθηκε σε θέματα μνημονίου και υποστήριξε ότι ήταν μονόδρομος, καθώς «δεν θα μπορούσαμε να δανειστούμε από Κίνα, Ρωσία ή αλλού. Η Κύπρος δανείστηκε από την Ρωσία αλλά τώρα δεν της δίνει άλλα».

Παράλληλα, αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του κ. Ευ. Βενιζέλου περι εβραϊκών ονομάτων μεταξύ της λίστας, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «η λίστα και η απόφαση της τότε κυβέρνησης να δώσει αποζημίωση στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης (σ.σ. νομική εκκρεμότητα για το εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης) δεν έχει συνδέεται».

Διαψεύδει Καπελέρη
Απαντώντας στον κ. Σπύρο Χαλβατζή (ΚΚΕ), δήλωσε άγνοια για το αν κάποιος παραποίησε το αρχικό περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος δεν έκανε αλλοιώσεις. Πάντως, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στα μέλη της Επιτροπής ότι «αλλοίωσε» τις δηλώσεις του κ. Καπελέρη αναφορικά με τον αν του είχε δώσει εντολή ή όχι να ερευνήσει το υλικό.

Συγκεκριμένα, αν και ο κ. Καπελέρης ανέφερε ότι «μου έδωσε 10-20 ονόματα για άτυπο έλεγχο προφίλ και μόνο», ο ίδιος υποστήριξε ότι η εντολή του ήταν για πλήρη και εξονυχιστική έρευνα.

«Αδειάζει» Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο ο Διώτης
Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως η κατάθεση Παπακωνσταντίνου και ιδίως οι απαντήσεις που έδωσε για την διαχείριση της λίστας από τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κυρίους Καπελέρη και Διώτη, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα με τη σειρά τους κατέθεσαν οι δύο άνδρες.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Διώτης, στο υπόμνημα που κατέθεσε στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, άφησε βαρύτατες αιχμές για τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου όσον αφορά τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Μάλιστα προχώρησε ένα ακόμη βήμα παραπέρα και επισημαίνει ότι μέχρι εκείνος να δώσει εντολή να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί Ελλήνων, οι οποίοι έχουν μεταφέρει κεφάλαια μεγαλύτερα των 100.00 ευρώ (για το διάστημα από 1.1.2000 έως 15.6. 2012) στο εξωτερικό, οι «διευθύνσεις του υπουργείου έδιναν στο ΣΔΟΕ στοιχεία για επιλεκτικούς ελέγχους φυσικών προσώπων». (διαβάστε εδώ σχετικά) ενώ ανάλογο είναι και το περιεχόμενο του υπομνήματος που κατέθεσε και ο κύριος Καπελέρης (διαβάστε εδώ σχετικά)

«Θα ήμουν ηλίθιος αν αλλοίωνα το αρχείο»
Στις ερωτήσεις που του έθεσε ο κ. Κοντονής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι έγινε «πιστή» αντιγραφή του αρχικού αρχείου και επισήμανε ότι «θα έπρεπε να είναι κάποιος ηλίθιος για να παρέμβει σε ένα αρχείο, το πρωτότυπο του οποίου βρίσκεται στη Γαλλία και θα μπορούσε να επανέλθει».

Υποστήριξε και πάλι ότι η «έρευνα προφίλ» αποτελεί ενδελεχή έρευνα και όχι επιφανειακή, όπως επισήμανε ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρης.

Επιπροσθέτως, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε και για την αποκάλυψη του protothema.gr, που ανέφερε ότι, την ώρα που είχε τη λίστα στα χέρια του, απαντούσε εγγράφως σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχει λίστα.

Συγκεκριμένα, δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «θα πρόδιδα αυτό που μου είχε ζητήσει η κυρία Λαγκάρντ προσωπικά και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών δια της επιστολής του. Γι' αυτό και δεν απάντησα στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις περί ύπαρξης λίστας!».

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου συνεχίζει απτόητη τις παρεμβολές με σχολιασμούς και συμπεράσματα, με αποτέλεσμα να προκαλεί την αγανάκτηση του πρώην υπουργού. Ο διάλογος είναι ενδεικτικός:

- Γ. Παπακωνσταντίνου: Έλεος πια, φτάνει. Σας παρακαλώ!

- Ζ. Κωνσταντοπούλου: Μην το ξαναπείτε το έλεος. Ο ελληνικός λαός πρέπει να το λέει, όχι εσείς.


«Δεν έγινε η καλύτερη διαχείριση»
Πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου κράτησε την ομολογία στον επίλογό του, λέγοντας ότι επί των ημερών του «δεν έγινε η καλύτερη διαχείριση» της λίστας Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα είπε: «Να καταλήξω σε ένα ζήτημα. Πρέπει να κάνουμε όλοι μεγάλη προσπάθεια για καλύτερη διαχείριση μιας πληροφορίας. Στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν έγινε η καλύτερη διαχείριση» και πρόσθεσε «το γεγονός αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο να ασχολούμαστε συνεχώς με την διαχείριση της λίστας την ώρα που πρέπει να περάσουμε δύσκολες αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η εντύπωση ότι επειδή δεν έγινε καλή διαχείριση καλούμαστε σήμερα να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις».

Πέραν αυτού, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη, είπε ότι δεν παρέδωσε την λίστα στην δημοσιότητα ούτε όμως την καταχώρησε επίσημα στο υπουργείο, γιατί «το σκέφτηκα, αλλά δεν το έκανα, γιατί θα αθετούσα τις δεσμεύσεις με τις οποίες μας ήρθαν τα στοιχεία από Γαλλία και γιατί θα θέσω σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με τους Ελβετούς».

Σε αυτό το σημείο τον διέκοψε η κυρία Κωνσταντοπούλου υπενθυμίζοντάς του ότι «κατά την διάρκεια παρουσίασης από εσάς ως υπουργού Οικονομικών του σχεδίου καταπολέμησης φοροδιαφυγής είπατε ότι έχουμε στην κατοχή μας λίστα με Έλληνες καταθέτες σε τράπεζες εξωτερικού και κυρίως σε μια συγκεκριμένη χώρα»!.
Οι διάλογοι με την Κωνσταντοπούλου

Ηταν αναμενόμενο ότι η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν θα «χαριζόταν» στον κ. Παπακωνστντίνου και πως θα τον «εξαντλούσε» με τις επίμονες ερωτήσεις της, τα «ενοχλητικά» της σχόλια και τις εκνευριστικές της διακοπές. Ειδικότερα, ο συνολικό χρόνος ερωτήσεων της βουλευτού άγγιξε τις 2 ώρες. Είναι ενδεικτικό το στιγμιότυπο κατά το οποίο η κυρία Κωνσταντοπούλου τον ρωτούσε επίμονα να αποκαλύψει σε ποιόν έδωσε το πρωτότυπο CD:

-Ζ. Κωνσταντοπούλου : «Ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο στο οποίο το εγχειρήσατε. Πού βρίσκεται το έγγραφο που συνόδευε το CD; Αναζητήσατε αυτό το πρωτότυπο; Αν δεν μας πείτε είναι αναπόδραστο το συμπέρασμα ότι το κρατήσατε εσείς. Τα εκτυπώσατε ποτέ αυτά τα αρχεία;»

Η πίεση ανάγκασε τον πρώην υπουργό να χάσει την ψυχραιμία του και να απαντήσει:

-Γ Παπακωνσταντίνου: «Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι θέλετε να κάνετε μπούγιο… Σας απάντησα ότι το έδωσα στο γραφείο μου και δεν θα κάνω διάλογο».

-Ζ. Κ :«Δεν θα το ορίσετε εσείς αυτό. Απαντήστε σε ποιον το δώσατε».

-Γ. Π: «Τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία είναι στο ΣΔΟΕ»

-Ζ.Κ «αυτά είναι το αντίγραφο και όχι το πρωτότυπο.»

-Γ. Π «Η απάντηση είναι ότι τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία είναι στο ΣΔΟΕ».

-Ζ.Κ: «Δηλαδή μας λέτε να σας εμπιστευθούμε;»,

-Γ. Π: «Αν νομίζετε ότι μπορώ να σας πείσω είστε γελασμένη…».


Σε άλλο σημείο και μετά από το σφυροκόπημα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ που περιέλαβε και τις ενέργειες που οδήγησαν την χώρα στο Μνημόνιο ο Παπακωνσταντίνου αγανακτισμένος αντέδρασε: «Με εγκαλέσατε ότι επιχείρησα να καλύψω κόσμο. Κανείς δεν μου έχει κάνει αυτή την καταγγελία. Σήμερα βρίσκομαι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από ότι όταν μπήκα στην πολιτική . Δεν έχω οφ σορ δεν έχω βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, δεν έχω λογαριασμού σε τράπεζα του εξωτερικού δεν αποδέχομαι από κανένα

-Κωνσταντοπούλου: Πείτε που έχετε βάλει το Cd και αφήστε τα αυτά

-Παπακωνσταντίνου : Δεν υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής γιατί έτσι το στάθμισα λόγω του απορρήτου

-Κωνσταντοπούλου : Μόνος σας το σταθμίσατε

-Παπακωνσταντίνου : Ήμουν υπουργός επι 2 χρόνια και πήρα εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις που δεν εύχομαι να τις πάρει κανείς

-Κωνσταντοπούλου: Μπήκε μια ολόκληρη χώρα στο άρμα του μνημονίου και μας λέει τώρα ότι πήρε δύσκολες αποφάσεις.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου συνέχιζε απτόητη τις παρεμβολές με σχολιασμούς και συμπεράσματα με αποτέλεσμα να προκαλεί τον εκνευρισμό του πρώην υπουργού. Ο διάλογος είναι ενδεικτικός:

-Γ. Παπακωνσταντίνου : Έλεος πια φτάνει. Σας παρακαλώ

-Ζ. Κωνσταντοπούλου: Μην το ξαναπείτε το έλεος. Ο ελληνικός λαός πρέπει να το λέει όχι εσείς


Όταν μάλιστα τον ρώτησε αν ο τότε πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Πάτε να βάλετε στο κάδρο και τον κ. Παπανδρέου. Ο τότε πρωθυπουργός ενημερώθηκε από μένα πριν λάβουμε τα στοιχεία, μετά ενημερώθηκε ότι τα πήραμε και μου είπε ΄΄προχώρα΄΄. Δεν έγινε καμία συζήτηση με τον Γ. Παπανδρέου για ονόματα».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά το τέλος της συνεδρίασης και ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ απάντησε με νόημα «Μα είναι ώρα αυτή να συζητάμε για ονόματα;». Φράση η οποία από ορισμένους ερμηνεύεται πως ο πρώην υπουργός γνωρίζει πλήρως το περιεχόμενο της λίστας αλλά κρατά τις συγκεκριμένες πληροφορίες καθώς ανησυχεί μήπως και ζητηθεί σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Επιπροσθέτως ο πρώην υπουργός ανέφερε πως «Θα ήταν καλύτερο για εμένα αυτό που ήρθε από Γαλλία να το βάλω σε φάκελο με διαβιβαστικό. θα ήταν εύκολο για εμένα να είχα δώσει αίμα στον λαό. Προτίμησα όμως να γίνει ουσιαστική δουλειά»

Δεν υπάρχουν σχόλια: