Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Απαραίτητο να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα η επίσημη λίστα Λαγκάρντ απ' τις κρατικές αρχές

 
Με την επιλογή να μην δημοσιοποιηθούν τα ποσά των καταθέσεων των 2.059 Ελλήνων στην HSBC της Γενεύης δημιουργείται τεράστια σύγχυση. Διότι άλλοι μπορεί να έχουν μηδενικές καταθέσεις ή μικροποσά και άλλοι μπορεί να έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην ελβετική τράπεζα.
Με την μη δημοσιοποίηση των καταθέσεων μεγενθύνεται το πολιτικό σκάνδαλο και αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο η ευθύνη των αρχών που ακόμη και την τελευταία στιγμή δεν θέλησαν να δώσουν την λίστα Λαγκάρντ στη δημοσιότητα με επίσημο τρόπο. Κι αυτό γιατί μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά όσοι είναι φοιτητές σε ελβετικά πανεπιστήμια, ή εκείνοι που έχουν μηδενικούς λογαριασμούς με εκείνους που έχουν καταθέσεις εκατομμυρίων.

Έτσι, οι κρατικές αρχές επέτρεψαν να γίνει το αναπόφευκτο: Να υπάρξει διαρροή από κάποιο άγνωστο κέντρο της μισής λίστας χωρίς να αναφέρονται τα ποσά των καταθέσεων.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης που αποκάλυψε την λίστα Λαγκάρντ στο περιοδικό «Hot Doc» εξήγησε την επιλογή του να μην δημοσιεύσει τα ποσά των καταθέσεων που έχουν οι 2.059 Έλληνες στην HSBC της Γενεύης γράφοντας:

«Ονόματα, αλλά όχι αριθμοί. Το μεγάλο δίλημμα ήταν αν έπρεπε να δημοσιεύσουμε τη λίστα. Την εποχή μάλιστα που η συγκάλυψη χρησιμοποιούσε ως επιχείρημα τη νομιμότητα και τα προσωπικά δεδομένα. Μετά από συζήτηση με νομικούς, καταλήξαμε πως η δημοσιοποίηση όσων έχουν λογαριασμό την επίμαχη περίοδο στην HSBC δεν παραβιάζει προσωπικά δεδομένα, αν δεν παραθέτει στοιχεία λογαριασμών. Το να διαθέτει κάποιος τραπεζικό λογαριασμό, για τον οποίο μάλιστα συναλλάσσεται δημόσια είναι μια απλή καθημερινή διαδικασία που ούτε ενοχοποιεί, ούτε αποδεικνύει οικονομική ευρωστία.
Τραπεζικό λογαριασμό μπορεί να ανοίξει ο οποιοσδήποτε με 10 ευρώ ή έστω με τις αποταμιεύσεις μιας ζωής. Η αγορά 3 κιλών κρέατος στο super market είναι ίσως μεγαλύτερη απόδειξη οικονομικής ευρωστίας, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «προσωπικά δεδομένα».

Πίσω από το πέπλο ενός ακατάσχετου νομικισμού (ως σήμερα η αλήθεια κρατιέται στα συρτάρια δίνοντας τη θέση της σε ψέματα και εκβιασμούς), υπουργοί φτάνουν στα όρια της γελοιότητας προφασιζόμενοι πως δεν ξέρουν σε ποιον παρέδωσαν τη λίστα. Δίνουν την εντύπωση πως κάποιον προστατεύουν ή κάποιον φοβούνται.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα ψάχνει στα σκουπίδια για να επιζήσει, άνθρωποι συκοφαντούνται ως λήσταρχοι και η ψιθυρολογία αντικαθιστά τον λόγο της ευθύνης. Όχι, οι άνθρωποι που έχουν καταθέσεις δεν είναι απαραιτήτως κλέφτες. Αλλά αυτοί που κάνουν σαν να μην ξέρουν τίποτα για το έγκλημα, καλύπτουν κλέφτες. Ίσως αυτοί που διυλίζουν τις συντάξεις και καταπίνουν τις μεγαλοκαταθέσεις να προσπαθήσουν και πάλι να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Εμείς παραμένουμε εντυπωσιασμένοι από την αλήθεια. Και την παραθέτουμε».

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα ποσά των καταθέσεων που δεν αποκαλύφθηκαν αποτελούν αναπόσπαστο και ουσιώδες μέρος του ζητήματος. Είναι ανάγκη οι επίσημες αρχές να δώσουν άμεσα -ως έχουν- στη δημοσιότητα τις καταθέσεις στην HSBC της Γενεύης, γιατί σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία υπάρχει κίνδυνος να διογκωθούν επιλεκτικά ή να συγκαλυφθούν αντίστοιχα ειδικές περιπτώσεις πολιτικών και μιντιακών παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν την πολιτική κατάσταση σε πλήρη εκτροπή.

Η συνεχιζόμενη σιωπή των αρχών θα πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση στην κοινή γνώμη η οποία, όπως όλοι ξέρουμε, βρίσκεται στα όρια της έκρηξης και προβλέπεται ότι θα αποτελέσει το βασικό σημείο αναφοράς για τις δημόσιες εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και των επομένων κρίσιμων ημερών μέχρι την ψήφιση του πακέτου των μέτρων από την Βουλή για την λήψη της δόσης από την ΕΕ.


Βαξεβάνης: Το θέμα στη λίστα δεν είναι τα ποσά
«Το θέμα στη λιστα δεν είναι τα ποσα. Ενα μικρό υπόλοιπο λογαριασμού μπορει να κρύβει κίνηση εκατομμυρίων ευρώ. Το θεμα είναι η συγκάλυψη»,έγραψε πριν λίγο στο Twitter του ο δημοσιογράφος, Κώστας Βαξεβάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: