Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Εξέγερση και σοβαρά επεισόδια στις φυλακές Κορυδαλλού


Αναστάτωση και σοβαρά επεισόδια εχτές το απόγευμα στις φυλακές Κορυδαλού. Κρατούμενοι από την πέμπτη και τρίτη πτέρυγα των φυλακών, βγήκαν από τα κελιά τους. Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει πως φανατικοί μουσουλμάνοι διαμαρτύρονται για την αμερικανική ταινία κατά του Μωάμεθ. Ενώ από την άλλη πλευρά οι κρατούμενοι με δελτίο τύπου να ανακοινώνουν πως πρόκειται για μία μαζική εξέγερση λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης και πως ουδεμία σχέση έχει να κάνει η εξέγερση τους με την αντιισλαμική ταινία.

Οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στο κεντρικό κτίριο των φυλακών το οποίο έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική η οποία έχει θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά.

Περίπου 200 άτομα άναψαν φωτιές, έκαιγαν στρώματα, σεντόνια και ρούχα, ενώ πέταξαν πέτρες και ξύλα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και έβρεξαν με τις μάνικες τους σωφρονιστικούς υπαλληλους.

Νωρίτερα η αστυνομία απάντησε με ρίψεις δακρυγόνων για να υποχρεώσει τους εξαγριωμένους κρατούμενους να μπουν πίσω στα κελιά τους, ενώ αυτήν την ώρα η κατάσταση φέρεται να ελέγχεται. Ωστόσο οι αστυνομικοί και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν εξάπλωση των επεισοδίων. Περίπου δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται περιμετρικά των φυλακών.
Περίπου στις 01:00 τα ξημερώματα τα ΜΑΤ επιχείρησαν για πρώτη φορά στο προαύλιο των φυλακών Κορυδαλλού και έδωσαν τέλος στην εξέγερση των φυλακισμένων.
Το δελτίο τύπου

"Ως γνωστόν, οι κρατούμενοι πολλών φυλακών σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και δέκα περίπου ημέρες απέχοντας από τις εργασίες της φυλακής. Η κινητοποίηση αυτή έχει μέχρι τώρα συναντήσει την αδιαφορία του υπουργείου δικαιοσύνης, το οποίο μάλιστα εξαναγκάζει τους κρατούμενους σε μια ιδιότυπη απεργία πείνας, καθώς το συσσίτιο περιορίζεται -ελλείψει κρατουμένων εργαζόμενων στα μαγειρεία- σε ξηρά τροφή. Η στάση αυτή και η σιωπή των ΜΜΕ έχει επιβαρύνει το κλίμα μέσα στις φυλακές δημιουργώντας μια έκρυθμη κατάσταση.

Έτσι, σήμερα το απόγευμα και αμέσως μετά από συγκέντρωση συμπαράστασης συγγενών και αλληλέγγυων έξω από τις φυλακές του Κορυδαλλού οι κρατούμενοι από τρεις πτέρυγες εξεγέρθηκαν έχοντας φτάσει προφανώς στα όριά τους και ζητώντας τα αυτονόητα. Στην Ε΄ πτέρυγα μάλιστα, όπου κρατούμενοι αρνούνταν, τουλάχιστον μέχρι τις 10 το βράδυ που γράφονταν αυτές οι γραμμές, να μπουν στα κελιά τους έγινε επέμβαση των ΜΑΤ στη νεκρή ζώνη της φυλακής και χρήση χημικών.

Επειδή κυκλοφόρησε σε διάφορα ηλεκτρονικά κυρίως ΜΜΕ η πληροφορία ότι η αφορμή για την σημερινή αναταραχή ήταν η διαμαρτυρία των μουσουλμάνων στο κέντρο της Αθήνας, θα θέλαμε απλώς να υπενθυμίσουμε ότι οι αραβικής καταγωγής κρατούμενοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε μία πτέρυγα, ενώ η εξέγερση ξεκίνησε ταυτόχρονα σε τέσσερις πτέρυγες. Η κατάσταση μέσα στις φυλακές είναι πλέον οριακή και μια τόσο μαζική και πολυήμερη κινητοποίηση δεν μπορεί πλέον ούτε να αποσιωπηθεί με φτηνά επικοινωνιακά κόλπα ούτε φυσικά να ανακοπεί με επίδειξη ισχύος από τα όργανα της κρατικής καταστολής".

ΧΑΟΣ στις φυλακές Κορυδαλλού.  Υπό έλεγχο η φωτιά στο κεντρικό κτίριο

Δεν υπάρχουν σχόλια: