Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Το μυστικό σχέδιο του πανίσχυρου στρατηγού για το πραξικόπημα που δεν έγινε


Πίσω από τις βαριές πόρτες του Υπουργείου Εθνικής άμυνας που έκλειναν ερμητικά όταν οι επικεφαλής του στρατού πραγματοποιούσαν απόρρητες συσκέψεις με τους πολιτικούς του προϊσταμένους , ξεχώριζε η επιβλητική φωνή του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου.
«Έχω σχέδιο για όλα» συνήθιζε να λέει κάνοντας τα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να στριφογυρίζουν στις καρέκλες τους.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης παρακολουθούσε στενά τις απόψεις αλλά και τις παρασκηνιακές κινήσεις του πανίσχυρου στρατηγού ο οποίος είχε τρομακτική δύναμη στον Στρατό Ξηράς.
Οι αναλύσεις του στρατηγού για την τότε κατάσταση στην Ελλάδα , τον Οκτώβριο του 2011, χαρακτηρίζονταν ακριβής από τον Πάνο Μπεγλίτη. Μιλούσε για τον κίνδυνο από την πιθανή ριζοσπαστικοποίηση του μεταναστευτικού στοιχείου λόγω του μεγάλου αριθμού των λαθρομεταναστών και των συνθηκών που επιβάλλει η οικονομική κρίση.
Και συνέδεε τους κινδύνους αυτούς με τον Εθνικό κίνδυνο.
Αυτό όμως που παρακολουθούσε στενά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν τοεπιχειρησιακό σχέδιο του στρατηγού για την σταθεροποίηση του της Αθήνας σε περίπτωση που η «συμμορία με τα καλάσνικοφ» κυρίευαν τμήματα της πρωτεύουσας.
Το σχέδιο αυτό όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα προέβλεπε επέμβαση του στρατού σε περίπτωση διαρκούς και ακραίας κοινωνικής αναταραχής που θα μπορούσε να καταστήσει αναγκαία την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Ένα σχέδιο που προέβλεπε μεθόδους απώθησης του πλήθους από στρατιωτικές δυνάμεις ακόμα και εκτελέσεις.
Ο στρατηγός Φράγκος εκτελούσε επιχειρησιακά σχέδια χωρίς να ενημερώνει την πολιτική ηγεσία. Για ένα από αυτά στις 4 Φεβρουαρίου του 2011 στο Κικλίς με την ονομασία «Καλλίμαχος» η πολιτική ηγεσία δεν ενημερώθηκε και δημιουργήθηκε θερμό επεισόδιο στο γραφείο του τότε υπουργού.
Στο σχέδιο αυτό στρατιώτες ντυμένοι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες και φώναζαν συνθήματα εναντίων άλλων στρατιωτών που παρίσταναν τα ΜΑΤ και στο τέλος συγκρούονταν.
Είχα μαζί του λυκόσκυλα ενώ σε ενα άλλο μέρος της άσκησης φορτωτικό μηχάνημα έπρεπε να παραμερίσει πυρπολημένα αυτοκίνητα .
Ήταν μια εκπαίδευση στρατιωτικών για να αντιμετωπίσουν μια ακραία κατάσταση και να αποκαταστήσουν την τάξη σε μια πόλη σε κατάσταση χάους.
Και αυτό που προβλημάτιζε τον Πάνο Μπεγλίτη ήταν αυτό που διέρρεε ο πανίσχυρος στρατηγός, ότι δηλαδή για να ανταποκρίνεται πληρέστερα στα καθήκοντά του έπρεπε να μην βρίσκεται κάθε κίνησή του υπό τον έλεγχο και την έγκριση των πολιτικών


Πηγή: Το μυστικό σχέδιο του πανίσχυρου στρατηγού για το πραξικόπημα που δεν έγινε | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/69986#ixzz27vu8CCUF

Δεν υπάρχουν σχόλια: