Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ζωντανός ο εφιάλτης του σχεδίου β από την Τρόικα


Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε τρόικα και υπουργού οικονομικών έπεσε ένα εφιαλτικό για τη χώρα μας σενάριο σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πιάσει τους στόχους που απαιτούν οι δανειστές μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει περίπτωση να κόβονται αυτομάτως μισθοί,συντάξεις και επιδόματα το 2014 για κάθε ποσό που δεν θα έχει μπει στα ταμεία.

Αυτό είναι το «σχέδιο Β»(ή «ρήτρα απόκλισης»), σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει τον Ιανουάριο του 2014 ισόποσα μέτρα από τον «σκληρό πυρήνα» (μισθούς, συντάξεις, επιδόματα), δηλαδή για κάθε μονάδα απόκλισης από τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος ή πλεονάσματος το 2013.
Αυτό το ενδεχόμενο της ... "ρήτρας" συζητιέται με τους επικεφαλής της τρόικας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ώστε, οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποσύρουν τις ενστάσεις που έχουν για τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική πλευρά και να κλείσει το πακέτο.

Με άλλα λόγια μπορεί τα μέτρα αυτή τη φορά να είναι ηπιότερα αλλά αν η κυβέρνηση δεν πιάσει τους στόχους που απαιτεί η Τρόικα θα έρθει αυτομάτως άγριο «μαχαίρι» το 2014 από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν είναι ακόμα και τόσο σίγουρη για τα διαρθρωτικά μέτρα (Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, ΟΤΑ), και κρατάει επιφυλάξεις για τον αν θα αποδώσουν όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: