Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Διαβουλεύσεις για πιθανόν ενδιάμεσο δάνειο

Διαβουλεύσεις για πιθανόν ενδιάμεσο δάνειο
 
Συνεχείς είναι οι συζητήσεις στο υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στο σενάριο να λάβει η χώρα έναν ενδιάμεσο δάνειο προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του προϋπολογισμού.

Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και η σύνδεση της με την ψήφιση των οδυνηρών μέτρων, συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ, από το ελληνικό Κοινοβούλιο καθιστά σχεδόν μονόδρομο τη λήψη ενός ακόμη δανείου. Η… διευκόλυνση αυτή θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση της Τρόικας, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί αυτή η «ένεση» ρευστότητας να μη συνδεθεί και με τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο.

Το «τσεκούρι» σε συντάξεις και μισθούς θα δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα μια καλή εικόνα στους δανειστές, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να λάβει τα χρήματα που τόσο πολύ έχει ανάγκη έτσι ώστε να «ζεσταθούν» τα άδεια κρατικά ταμεία. Ωστόσο, οι ενστάσεις από την πλευρά του Βερολίνου αναμένεται να είναι μεγάλες, καθώς η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, επιδιώκει να εφαρμόσει μια πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης των χωρών στο νότιο τμήμα της Ευρώπης, έτσι ώστε μακροπρόθεσμα να μπορούν να καλύψουν μόνες τους τις ανάγκες τους. Η λογική του «παίρνω δάνειο για να καλύψω δάνειο» φαίνεται να μην επικροτείται από το Βερολίνο, το οποίο πρωτοστατεί στις προσπάθειες για την έξοδο της Ευρωζώνης από την οικονομική κρίση.

Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση του ενδιάμεσου δανείου θα ξεκινήσει από την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, την προσεχή Τρίτη στη Γερμανία, όπου αναμένεται να τεθεί και το θέμα της χρονικής επιμήκυνσης του Μνημονίου, χωρίς όμως την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: