Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Θολό τοπίο με την κυβερνητική δυστοκία για τα νέα μέτρα

Οι πρώτες σοβαρές αποκλίσεις στις απόψεις των τριών κυβερνητικών εταίρων για τα μέτρα των 11,5 δις ευρώ, που απαιτεί η τρόικα κατά τη διετία 2013-2014, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του δεύτερου μνημονίου, προκαλούν ήδη ανησυχίες για την ικανότητα της Αθήνας να διαχειριστεί την κρίση.

Η αποτυχία της σύσκεψης, που είχαν το βράδυ της Δευτέρας οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης να καθορίσει επακριβώς το πακέτο των μέτρων, διαμορφώνει ένα θολό και αβέβαιο τοπίο για τη συνέχεια. Προς το παρόν δεν υπάρχει κοινό πλαίσιο, ούτε για τα μέτρα, ούτε όμως και για την τακτική με την οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση στις επαφές της με την τρόικα.

Αν και καμία πλευρά δεν ρίχνει επισήμως λάδι στη φωτιά και δεν παραδέχεται ενδεχόμενο ρήξης, οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων έχουν γίνει ξεκάθαρες και εφόσον δεν ξεπεραστούν σύντομα είναι πιθανό να προκληθεί η πρώτη μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση, αλλά και να υπάρξει αντιπαράθεση με την τρόικα, η οποία παραμένει πλέον επ’ αόριστον στη χώρα μας, αναμένοντας την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συζητήθηκαν καν συγκεκριμένα μέτρα, παρότι η επίμονη διάθεση του πρωθυπουργού ήταν να αρχίσει η οριστικοποίηση του νέου πακέτου.

Πρωτίστως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμειναν να μην αποφασίσει η κυβέρνηση περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Υποστήριξαν ότι πρέπει να γίνει μία ξεκάθαρη συζήτηση με την τρόικα, υπό το πρίσμα ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» και ότι «πρέπει να δοθεί άμεσα η δυνατότητα της επιμήκυνσης, ώστε οι παρεμβάσεις να ‘‘απλωθούν’’ έως το 2016». Οι δύο αρχηγοί έχουν την ελπίδα ότι εάν υπάρξουν τώρα μέτρα, όπως οι μεταρρυθμίσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις, η πάταξη της φοροδιαφυγής, θα δοθεί χρόνος στην ελληνική οικονομία για ανάπτυξη, κάτι, που θα επιτρέψει στη χώρα να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους., χωρίς να υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Η θέση τους αυτή φαίνεται να οφείλεται και στις εσωκομματικές πιέσεις, που δέχονται: Στο ΠΑΣΟΚ ο προβληματισμός βουλευτών και στελεχών είναι έντονος, ενώ βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν να ενημερωθούν πριν το κόμμα τους δώσει έγκριση για τη λήψη νέων μέτρων. (δείτε εδώ).

Από την πλευρά της η ΝΔ δεν συμμερίζεται τις απόψεις των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων. Το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επιμένουν στην ανάγκη να οριστικοποιηθεί τώρα το πακέτο μέτρων, με τη μεγαλύτερη δυνατή άσκηση κοινωνικών δικαιοσύνης σε αυτό, ώστε να πειστούν οι δανειστές και οι αγορές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και μετά να διεκδικήσει τη βελτίωση του προγράμματος.

Στην ηγεσία της ΝΔ δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη δυστοκία να αποφασιστούν τα μέτρα και είναι χαρακτηριστικό ότι φιλικό προς τη Συγγρού blog (το antinews) εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση το βράδυ της Δευτέρας προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπό τον τίτλο «ο… όψιμος επαναστάτης Ευ. Βενιζέλος τορπίλισε τη συμφωνία για τα μέτρα». Αναφέρει μάλιστα ότι «η συνάντηση στο Μαξίμου και μια πιθανή συμφωνία τορπιλίστηκε από τις «επαναστατικές» απόψεις του κ. Βενιζέλου ο οποίος ξέχασε ότι αυτός μας έφερε στην κατάσταση που βρισκόμαστε και τώρα φωνάζει για τα «σκληρά» μέτρα. Ένα χρόνο ακριβώς από την ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου – λαιμητόμο για εκατομμύρια Έλληνες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να βγει από… αριστερά στην κυβέρνηση και να παίξει το ρόλο του καλού θέλοντας να στριμώξει τον Αντώνη Σαμαρά».
Σαρκάζει δε και τη σύμπλευση των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ γράφοντας για «Μέτωπο Κουβέλη με τον … “χειρότερο υπουργό Οικονομικών”».

Δεν υπάρχουν σχόλια: