Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Τσίπρας: Δε θα επιτρέψουμε στρατό - κομματικό φέουδο

Ωμή πολιτική παρέμβαση στις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων κατήγγειλε ο κ.Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παραίτηση του Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνου Ζιαζιά.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι «μείζον ζήτημα το γεγονός ότι ο Α/ΓΕΣ καταγγέλλει παρέμβαση της πολιτικής εξουσίας στις κρίσεις του στρατεύματος. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις» και πρόσθεσε πως «Αναμένουμε εξηγήσεις από την κυβέρνηση και υπενθυμίζω ότι είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθούμε να γίνει ο στρατός κομματικό φέουδο. Επίσης περιμένουμε εξηγήσεις και από τους κ.κ.Βενιζέλο και Κουβέλη»

"Ερωτηματικά" γύρω από την παραίτηση του αρχηγού ΓΕΣ, βλέπει το ΚΚΕ

"Πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται γύρω από το θέμα της παραίτησης του αρχηγού ΓΕΣ", αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ, μετά την παραίτηση του αντιστρατήγου Κ. Ζιαζιά και καλεί την κυβέρνηση "να ενημερώσει τον λαό σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες και τις αντιθέσεις που η παραίτηση εκφράζει".
Νωρίτερα, για την παραίτηση - βόμβα του Γενικού Αρχηγού Επιτελείου Στρατού Κωνσταντίνου Ζαζιά και το παρασκήνιο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις κομματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ιεραρχία των ένοπλων δυνάμεων αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο Κώστας Ήσυχος μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα «η παραίτηση του Κωνσταντίνου Ζαζιά, Γενικού Αρχηγού Επιτελείου Στρατού καθώς και όσα αναφέρονται στην επιστολή παραίτησής του, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο απαλλαγής της σημερινής τροϊκανής κυβέρνησης από την επιβολή άκρατου κομματισμού και αδιαφανών παρεμβάσεων, ώστε να εξυπηρετηθούν στενές κομματικές επιλογές με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και αδιαφανείς διαδικασίες».

Σε συνέχεια της επιστολής αναφέρεται ότι με τις τελευταίες αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις ανοίγει ο δρόμος για την «καθετοποίηση» τέτοιων απαραδέκτων ενεργειών σε όλη την βαθμίδα των ένοπλων δυνάμεων και καταλήγει:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την πάγια πρότασή του για αξιοκρατικές, δημοκρατικές κρίσεις σε όλη την βαθμίδα των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που θα στηρίζονται σε διακοινοβουλευτικές διαδικασίες, βασισμένες αποκλειστικά στα τυπικά, ουσιαστικά και επιστημονικά προσόντα των κρινόμενων. Ένας τέτοιος δημοκρατικός και διακομματικός κανονισμός, είναι η μόνη ασπίδα ενάντια στο κομματισμό και τα ιδιοτελή συμφέροντα. Η εθνική άμυνα και η ασφάλεια της χώρας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο ρουσφετολογικών κομματικών και πελατειακών διαδικασιών».

Αιχμές Βενιζέλου


Αιχμές για την υπόθεση της παραίτησης του αρχηγού ΓΕΣ του Κωνσταντίνου Ζιαζιά άφησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας επισήμανε πως κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσπάθησε να εγγυηθεί την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Όπως ανέφερε, φεύγοντας είχε αφήσει ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα περί ιεραρχίας και προαγωγών, «που πρέπει να εφαρμόζεται με αντικειμενικό τρόπο, ώστε κάθε στέλεχος να νιώθει ότι αξιολογείται αντικειμενικά η επίδοσή του και ότι επικρατούν κριτήρια επαγγελματισμού, χωρίς κανένα κομματικό και μικροκομματικό κριτήριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: