Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Πολιτική

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η Μέρκελ

Ενώ η κρίσης χρέους στην ευρωζώνη οξύνεται, η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη στο ζήτημα των στρατηγικών εξόδου. Η σύνοδος κορυφής διεξάγεται σε βαριά ατμόσφαιρα.
Η Ιταλία και η Ισπανία, που βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να καθίσταται απαγορευτικό ζητούν στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ένα σχέδιο άμεσων μέτρων βοήθειας, το οποίο δεν έχει ακόμη φανεί στον ορίζοντα. Η καγκελάριος Μέρκελ, με σημαία το «όχι» στο ευρωομόλογο και ό,τι θυμίζει «κοινοτικοποίηση» του χρέους, δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους εταίρους της συμφωνήσει σε ένα σχέδιο βοήθειας των δύο χωρών. Μέχρι στιγμής η Άγκελα Μέρκελ απορρίπτει την πρόταση του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι για την αγορά ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ με εγγυήσεις από τους μηχανισμούς στήριξης, EFSF και ESM. Υπό συζήτηση είναι ένα συμβιβαστικό σχέδιο του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, το οποίο προβλέπει την παρέμβαση της ΕΚΤ σε περίπτωση που τα επιτόκια δανεισμού Ιταλίας και Γαλλίας υπερβούν τα επιτρεπτά όρια.
Συμφώνησαν στο πακέτο για την ανάπτυξη

Η καγκελάριος Μέρκελ με τον έλληνα πρόεδρο Καρ. Παπούλια
Πάντως, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης τίποτε δεν παρέπεμπε σε κάποιον συμβιβασμό. Κύκλοι του Βερολίνου εκφράζουν την άποψη ότι εντός του Ιουλίου θα υπάρξει νέα σύνοδος κορυφής που θα προσπαθήσει να επιλύσει τα εκκρεμή ζητήματα.
Από γερμανικής πλευράς εκφράζεται δυσφορία για την στάση των Μόντι και Ραχόι, οι οποίοι με τις δηλώσεις τους «προκάλεσαν πανικό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Στους δύο ηγέτες επιρρίπτεται επίσης ότι δημιούργησαν υπερβολικές προσδοκίες από την σύνοδο κορυφής.
Πάντως, οι «27» φαίνεται να συμφώνησαν το βράδυ της Πέμπτης στο «πακέτο μέτρων υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης» ύψους 120-130 δισ. ευρώ, με το οποίο θα συμπληρωθεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Στο περιθώριο της συνόδου, έγινε γνωστό ότι οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ανανεώσουν τη θητεία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο τιμόνι του Eurogroup.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: