Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Κρίσιμη διάσκεψη για τη Συρία

Συναντώνται σήμερα, για πρώτη φορά, στη Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μετάβαση στη Συρία και τον τερματισμό της βίας στη χώρα.

Η διάσκεψη της «Ομάδας Δράσης για τη Συρία», την οποία συγκάλεσε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και το Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν, αποτελεί μια ευκαιρία να υπάρξει συναίνεση, μακριά από την επισημότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο και έγινε δεκτό από τη Συρία, αλλά παραμένει νεκρό γράμμα.

Εκτός από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Βρετανία, στη συνάντηση θα είναι παρόντες οι γενικοί γραμματείς του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, το Ιράκ, το Κατάρ και το Κουβέιτ, καθώς και η Τουρκία και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Όπως ανέφερε ο κ. Ανάν, στόχος είναι να «καθοριστούν τα στάδια και τα μέσα που θα διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου έξι σημείων και των αποφάσεων 2042 και 2043 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και την άμεση κατάπαυση της βίας σε όλες της τις μορφές».

Η Ομάδα Δράσης πρέπει επίσης, όπως είπε, να συμφωνήσει στις κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές για μια πολιτική μετάβαση στη χώρα της οποίας θα ηγούνται οι Σύροι και που θα ικανοποιεί τις νόμιμες προσδοκίες του συριακού λαού.

Έπειτα από μια τρίωρη προπαρασκευαστική συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και της Αμερικανίδας ομολόγου του Χίλαρι Κλίντον, ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι υπάρχουν πιθανότητες να υπάρξει πρόοδος στη σημερινή διάσκεψη στη Γενεύη, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.

Παρόλα αυτά ο Ρώσος υπουργός προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες ότι στη διάσκεψη θα υπάρξει μια τελική συμφωνία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

«Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η Ρωσία επέμεινε στη θέση της να παραμείνει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ
Ασαντ (στην εξουσία)», σημείωσε από την πλευρά του Ευρωπαίος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Από τη Ρωσία, ο Λαβρόφ ζήτησε να συνεχιστεί η αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία και κάλεσε τόσο τις κυβερνητικές δυνάμεις, όσο και τις δυνάμεις των εξεγερμένων να αποσυρθούν από όλες τις πόλεις της χώρας.
Ο Ρώσος υπουργός προειδοποίησε εξάλλου να μην υπάρχουν προσδοκίες για μια πολιτική μετάβαση στη χώρα, καθώς αυτή θα ήταν «αντιπαραγωγική». Διπλωμάτες στη Γενεύη σημειώνουν ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί να υπάρχει στην ανακοίνωση της σημερινής διάσκεψης η προτροπή να παραιτηθεί ο Ασαντ, ενώ ο Λαβρόφ έχει επιμείνει ότι στις
διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συμμετάσχουν οι Σύροι.

Η απόφαση των διοργανωτών της διάσκεψης στη Γενεύη να μην καλέσουν «τόσο σημαντικές χώρες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, γείτονες της Συρίας όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, αλλά και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας» δεν ήταν «η καλύτερη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μοχαμέντ Χαζαΐ δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να βοηθήσει στην επίλυση της συριακής κρίσης, ενώ κατήγγειλε για μία ακόμη φορά τον αποκλεισμό του Ιράν από τη διάσκεψη της Γενεύης.

Ο Κόφι Αναν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επιθυμούσαν τη συμμετοχή του Ιράν, συμμάχου του Ασαντ, στη διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία, όμως σε αυτήν αντιτίθενται οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι. Η Ρωσία από την πλευρά της δεν δέχθηκε την παρουσία της Σαουδικής Αραβίας εξαιτίας της υποστήριξής της στη συριακή αντιπολίτευση, όπως επισημαίνουν διπλωμάτες.

Πάντως, ο Αναν έχει επιφορτιστεί να κρατά ενήμερους τους Ιρανούς για τα αποτελέσματα της διάσκεψης και να
διατηρήσει την ανάμιξή τους στην εξεύρεση μιας λύσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Αυτό δείχνει σε ποιο σημείο οι Ιρανοί μπορούν να ασκούν την επιρροή τους και να φαίνονται χρήσιμοι στη συριακή υπόθεση», εκτίμησε ο Χαζαΐ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: