Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, γροθιά στο μαχαίρι της Μέρκελ

Την ακύρωση των Μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων, και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, εισηγείται στο νέο του οικονομικό πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας παράλληλα ένα Εθνικό Σχέδιο για την ανάπτυξη με εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών οικονομικών τομέων αλλά και κατάργηση των χαρατσιών, και σταδιακή αύξηση μισθών και συντάξεων.
Ειδικότερα, στο νέο οικονομικό μανιφέστο που δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr, και το οποίο θα δημοσιευθεί στην τελική του μορφή την Παρασκευή, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται σε άμεση ακύρωση των Μνημονίων και εισαγωγή προς ψήφιση ενός Εθνικού Σχεδίου για την ανάπτυξη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο μέτρο διακυβέρνησης της χώρας θα προχωρήσει στην άμεση ακύρωση των μνημονίων και ειδικότερα του 2ου Μνημονίου, το οποίο διαμόρφωσε μαζί με την τρόικα και άρχισε να υλοποιεί η κυβέρνηση Παπαδήμου με τη στήριξη κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στη θέση τους θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, τη παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή εισοδήματος και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο νέο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται ο δημόσιος έλεγχος πάνω σε τομείς της Οικονομίας που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, η κρατικοποίηση του ΟΤΕ και των τραπεζών (μέσω της ανακεφαλαιοποίησης), οι σταδιακές αυξήσεις μισθών και συντάξεων αλλά και νέο, «δικαιότερο» φορολογικό σύστημα.
Μετά την ακύρωση των Μνημονίων, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -αν υπάρξει μετά τις εκλογές- θα προβεί σε ακύρωση και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος αλλά και των εφαρμοστικών νόμων των δύο Μνημονίων:
«Η άμεση ακύρωση των μνημονίων και των νόμων που τους θεσπίζουν, θα συνοδευτεί στη συνέχεια με την ακύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των σχετικών εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων, αρχής γενομένης ειδικότερα από εκείνους τους εφαρμοστικούς νόμους που μειώνουν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, καταργούν Συλλογικές Συμβάσεις, περιορίζουν συνδικαλιστικές ελευθερίες και αποδιαρθρώνουν εργασιακές σχέσεις»
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στο πρόγραμμά του την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, και των επαχθών -όπως γράφει- όρων τους, καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση της διαγραφής του δημόσιου χρέους ώστε αυτό να μπορεί να αποπληρώνεται με όρους που είναι συμβατοί με την οικονομική βιωσμότητα της Ελλάδας:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να καταγγείλει τις Δανειακές Συμβάσεις, προκειμένου να αντικαταστήσει τους επαχθείς τους όρους και να επαναδιαπραγματευθεί τη διαδικασία διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του συνόλου του δημόσιου χρέους, προκειμένου το εναπομείναν να μπορεί να αποπληρώνεται, με όρους και προϋποθέσεις που δε θα αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία και την οικονομική βιωσιμότητα της πατρίδας μας.
Οι όροι για προτεραιότητα αποπληρωμής δανείων έναντι εσωτερικών αναγκών και για άρση ασυλίας της δημόσιας περιουσίας λόγω εθνικής κυριαρχίας, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
Το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ακόμα ότι θα επιχειρήσει την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρες ανάπτυξης και ευνοϊκούς όρους:
«Ταυτόχρονα, με την καταγγελία της Δανειακής Σύμβασης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τη συνολική διαπραγμάτευση του χρέους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε κάθε περίπτωση σε εθνικό επίπεδο, αφού ιδιαίτερα το διατεινόμενο ελληνικό κρατικό χρέος δεν είναι μόνο άδικο και βαθύτατα ταξικό αλλά και μη βιώσιμο. Στόχος της διαπραγμάτευσης θα είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και η αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρες ανάπτυξης και με νέους ευνοϊκούς όρους».
Επιπλέον, στο νέο μανιφέστο αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιασει σύντομα «ένα συνοπτικότατο πρόγραμμα 4-5 μέτρων αναδιανομής πλούτου», το οποίο θα πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος στις δημόσιες εμφανίσεις των στελεχών του, αντί να προτείνει ο καθένας τα δικά του όπως συμβαίνει συχνά μέχρι τώρα. Βασικός στόχος θα είναι η αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και η ανασυγκρότηση των φορολογικών μηχανισμών.
Δημόσιος έλεγχος - Κατάργηση χαρατσιών
Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνεται η ανάκτηση του ελέγχου των στρατηγικών τομέων της οικονομίας (πχ. ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.) με δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων όπως οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.α.
Παράλληλα, θα προτείνεται η κατάργηση των «χαρατσιών» για τα μικρομεσαία και χαμηλά εισοδήματα και η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού με επαναφορά της μετενέργειας, του θεσμού διαιτησίας, και της ισχύος των Συλλογικών συμβάσεων.
Εθνικοποίηση Τραπεζών - Αυξηση μισθών
Στο πρόγραμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διαφωνεί με το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά θα γράφει ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να γίνει με κοινές μετοχές με δικαίωμα και όχι χωρίς ψήφο όπως αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Πρακτικά αυτό θα οδηγεί σε εθνικοποίηση των τραπεζών.
Τέλος, το πρόγραμμα θα αναφέρει την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, αφού πρώτα ξεκινήσει η ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Όπως τονίζεται, παράλληλα με τους «ρυθμούς ανάπτυξης – ανάκαμψης» θα καταστεί εφικτή και η «σταδιακή αύξηση των μισθών και συντάξεων, πρώτα επί όλων των χαμηλότερων με στόχο μισθούς και συντάξεις ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: