Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ν.Παπανδρέου: Διαπραγματευτήκαμε με το ΔΝΤ χωρίς οικονομολόγους!

Μετά την ετεροχρονισμένη συγγνώμη του τέως πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και την εκτόξευση της ανεργίας έρχεται η δημόσια παραδοχή του αδερφού του, κ. Νίκου Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία ουσιαστικά παραδοθήκαμε άνευ όρων στο ΔΝΤ! «Η τρόικα στέλνει οικονομολόγους, εμείς απαντάμε με δικηγόρους», τιτλοφορείται το άρθρο του γνωστού συγγραφέα στην «Οικονομική Επιθεώρηση» Μαΐου, εστιάζοντας στην έλλειψη, κατά τη γνώμη του, ικανού οικονομικού επιτελείου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας.

Κατόπιν εορτής ο κ. Παπανδρέου «αδειάζει» τα κυβερνητικά στελέχη που επέλεξε ο αδερφός του για να διαπραγματευτούν το μέλλον αυτής της χώρας λέγοντας πως, δυστυχώς, δεν υπήρξαν οι άνθρωποι εκείνοι «που θα μπορούν να απαντούν με στοιχεία και να αντιπαρατίθενται, όταν προκύπτει η ανάγκη, προς τις ξένες ομάδες οικονομολόγων από το ΔΝΤ και την Ευρώπη, που μας ‘‘επισκέπτονται’’». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος θέτει και το ερώτημα «γιατί άραγε να μη διαθέτουν και τα δικά μας υπουργεία Ελληνες οικονομολόγους από το ΔΝΤ;», για να ακολουθήσει μια αποκαλυπτική διαπίστωση για το παρασκήνιο των πολυδιαφημισμένων σκληρών διαβουλεύσεων με την τρόικα: «Ετσι ώστε όταν οι ξένες οικονομικές αποστολές επισκέπτονται τη χώρα να βρίσκουν μπροστά τους ‘‘τους δικούς μας’’ που θα μιλάνε την ίδια γλώσσα και που θα είναι σε θέση να ανταποκρίνονται καλύτερα στις πιέσεις που μας ασκούνται έξωθεν;»! Η απουσία καταρτισμένων οικονομολόγων μπορεί να είναι κατά τον αρθρογράφο ένα διαχρονικό πρόβλημα στην κυβερνητική προϊστορία του τόπου, όμως, όπως αποκαλύπτεται, υπήρξε καθοριστική για την έκβαση των γεγονότων σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη εθνική στιγμή.


Την ίδια μέρα που ο τέως πρωθυπουργός δηλώνει σε συνέντευξή του ότι δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις άδικες αποφάσεις εις βάρος του ελληνικού λαού, ο αδερφός του παρεμβαίνει για να συμπληρώσει μια στρατηγική αποτυχία της κυβέρνησής του: «Ως τώρα, η μάχη του μνημονίου, εν γένει, υποφέρει από μία στρατηγική ασυμμετρία: εκείνοι στέλνουν τους οικονομολόγους τους, εμείς απαντάμε με τους δικηγόρους μας. Αυτό το στρατηγικό λάθος διορθώνεται με μιαν απόφαση». Μια απόφαση που δεν λήφθηκε όμως ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: