Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Στόχος ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς


    Με στόχο ένα νέο συνασπισμό εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις της Αριστεράς, της ριζοσπαστικής Οικολογίας και σοσιαλιστές που δεν “χωρούν” στα Μνημόνια της υποτέλειας παρουσίασαν προχθές τη διακήρυξη θέσεων του κοινού συνδυασμού, που θα ονομαστεί: “ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο”. Το κλίμα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, λίγες μόνο ώρες μετά τη μεγάλη απώλεια του συντρόφου Γιάννη Μπανιά.
    “Ο όρκος που δίνουμε όσοι επιζούμε στους παλιούς συντρόφους μας είναι ότι θα συνεχίσουμε” είπε, συγκινημένος, ο Μανώλης Γλέζος, ενώ τη βαθιά τους λύπη για την απώλεια εξέφρασαν όλοι, ένας ένας, οι ομιλητές. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας εξάλλου δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι σημαντικό μέρος της διακήρυξης έχει διαμορφωθεί από τον ίδιο τον Γ. Μπανιά, “αποτελεί και δική του πολιτική παρακαταθήκη”.
    Αναφορικά με την ουσία των θέσεων αλλά και τον χαρακτήρα της συνεργασίας ο Αλ. Τσίπρας είπε πως πρόκειται για μια απόφαση συμπόρευσης προεκλογικής, εκλογικής και μετεκλογικής και συμπλήρωσε: “Γιατί πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε μια νέα λαϊκή πλειοψηφία, για να αλλάξει πορεία η χώρα, για να αποσοβήσουμε το κοινωνικό ολοκαύτωμα, για να ζήσουμε στη χώρα μας, εμείς και οι επόμενες γενιές με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη”.
    Άσκησε σκληρή κριτική στους συνεταίρους του Μνημονίου, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., κατηγορώντας τους ότι “έχουν δεσμευτεί και συνυπογράψει συμφωνητικό εκποίησης της χώρας και κοινωνικής διάλυσης”. Έθεσε στο επίκεντρο την πάλη για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και, εκ μέρους των συνεργαζόμενων δυνάμεων, δεσμεύτηκε για την ακύρωση των Μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των μέτρων που απορρέουν από αυτές.
    Απέναντι άλλωστε στα κυρίαρχα εκβιαστικά διλήμματα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε το δίλημμα “λεφτά για μισθούς, συντάξεις και κοινωνική προστασία ή για τους πιστωτές» και ξεκαθάρισε: “Για μας δεν υπάρχει δίλημμα. Προτεραιότητα για μας είναι οι ανάγκες της κοινωνίας”.
    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε τις κατηγορίες που εξαπέλυσε στο πολιτικό σύστημα σε χθεσινή πρωινή του συνέντευξη (“Σκάι”). Μίλησε για το σκάνδαλο Siemens, για την ατιμωρησία -“δεν έχει κάτσει ένας πολιτικός στο σκαμνί”- ενώ υπενθύμισε ότι η πρώτη πράξη της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν να πάει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens.
    Άφησε έτσι σαφείς υπαινιγμούς ότι οι πολιτικές δυνάμεις που θα έπρεπε να διαπραγματευτούν δεν ήταν μόνο από αντίληψη “εθελόδουλες”: “Όταν έχεις απέναντί σου έναν Σόιμπλε ή μια Μέρκελ που γνωρίζει - διότι ο Χριστοφοράκος κατέθεσε σε γερμανικό δικαστήριο - ποιο είναι το πολιτικό προσωπικό του πολιτικού συστήματος που τα έχει πάρει επί χρόνια, επί μια δεκαετία, από τη Siemens, γνωρίζεις ότι έχεις απέναντί σου κάποιον ο οποίος σε κρατάει στο χέρι. Άρα δεν μπορείς να διαπραγματευτείς”.

    Μαν. Γλέζος: Αφουγκραζόμαστε την Ιστορία
    “Αφουγκραζόμαστε την Ιστορία που χτυπά την πόρτα μας” ανέφερε ο Μανώλης Γλέζος λέγοντας έτσι πως δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή συνεργασία αλλά για μια “προεκλογική, εκλογική, μετεκλογική”. Πάντα σταθερός, ο Μαν. Γλέζος δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι “δεν ζητάμε την ψήφο για να αυξήσουμε τις έδρες μας. Ζητάμε από τον λαό να μας δώσει τη δύναμη να τον φέρουμε στην εξουσία”.
    Σύμφωνα με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς η συμπόρευση δεν είναι μια εύκολη διαδικασία καθώς προαπαιτεί ότι θα παραμεριστούν τα επιμέρους κομματικά συμφέροντα. Δήλωσε ωστόσο βέβαιος ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί και θα πάει, καθώς έχει ως εχέγγυό της την κοινή πορεία στους αγώνες και την κοινωνία.
    Από τη μεριά του ο βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής υποστήριξε ότι η κατηγορία που χρησιμοποιούσε ο δικομματισμός εναντίον της Αριστεράς ότι “βολεύεται στους μονοψήφιους αριθμούς, στον καταγγελτικό λόγο και δεν προτάσσει εναλλακτικές κυβερνητικές προτάσεις γιατί δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες” καθίσταται πια εντελώς έωλη και αποδυναμωμένη. Και συμπλήρωσε: “Γιατί έχουμε συγκεκριμένους άξονες κυβερνητικής πολιτικής”.
    “Η συνεργασία είναι ιστορικά επιβεβλημένη, πολιτικά ώριμη και αναγκαία” τόνισε ηΣοφία Σακοράφα χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή στιγμή της παρουσίασης “μια δικαίωση των προσδοκιών του ελληνικού λαού. Του λαού που συναντήθηκε στις πλατείες, στις μεγάλες πορείες, στο κίνημα των διοδίων και των χαρατσιών και αναζητά μια προοπτική για τον αγώνα που δίνει”.
    Στη συνέντευξη Τύπου το λόγο πήραν επίσης οι Γ. Χατζηαντωνίου (Νέος Αγωνιστής). Γ. Ραυτόπουλος (Κοινωνική Αριστερά), Στ. Καράμπελας (ΕΔΗΚ), Γ. Σχίζας(ριζοσπαστική οικολογία).
    Τον συντονισμό έκανε ο Πάνος Λάμπρος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που ευχαρίστησε τους νέους συντρόφους και συναγωνιστές για τα θερμά λόγια με τα οποία εκφράστηκαν για τον εκλιπόντα Γ. Μπανιά. Το "παρών" έδωσαν, ανάμεσα σε δεκάδες πολίτες της ευρύτερης Αριστεράς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδ. Δρίτσας, ο βουλευτής Βασ. Μουλόπουλος, οι Κ. ΑθανασίουΠ. ΣκουρλέτηςΕ. ΚυπριανίδουΓ. ΜηλιόςΝ. ΒούτσηςΔημ. ΣτρατούληςΣτ. ΛεουτσάκοςΚ. ΉσυχοςΓ. ΘεωνάςΡ. ΡινάλντιΔημ. ΤσακνιάςΒ. ΠριμηκύρηςΠαν. ΡήγαςΧρ. ΣτάικοςΧ. ΚαφαντάρηΤ. ΜαστρογιαννόπουλοςΚ. Μαρματάκης από τη Ριζοσπαστική Αριστερά καθώς και οιΑλ. ΜητρόπουλοςΝ. ΚασιμάτηΓ. ΚαλούδηςΑντ. ΚοτσακάςΔημ. ΤσουκαλάςΣπ. Κότσιας, Β. Ασημακόπουλος κ.ά.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: