Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Γιώργος Παπανδρέου: «Με είπαν τρελό και άφρονα»

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε τις επιλογές λέγοντας πως πήρε αποφάσεις δύσκολες που ίσως του κόστισαν και πολιτικά.
«Πήρα αποφάσεις δύσκολες ίσως κόστισαν και πολιτικά για μένα αλλά χαλάλι γιατί έκανα και θα συνεχίσω να κάνω πατριωτικό κ προοδευτικό καθήκον μου. Μετανιώνω που δεν ζήτησα δημοψήφισμα νωρίτερα. Ο Λαός έπρεπε να εκφραστεί. Με είπαν τρελό και άφρονα, επειδή ζήτησα να δοθεί ο λόγος στο λαό. Αυτοί που με κατηγορούσαν ως τότε ως υποχείριο ξένων ρωτούσαν: μα πως είναι δυνατόν να παίρνει τέτοια απόφαση;   Ρώτησε Μέρκελ; Ρώτησε Σαρκοζύ; Εγώ ήθελα να ρωτήσω τον ελληνικό λαό».
Νωρίτερα ξεκίνησε το λόγο του με αναμνήσεις όταν πρωτοξεκίνησε την πολιτική του καριέρα πριν από τριάντα χρόνια. Αφού είπε πως έκανε περιοδεία από τα βουνά της Τριταίας και συνάντησε αγρότες και βοσκούς που του έλεγαν «Γιώργο θυμήσου μια ζωή μαζί σου», είπε πως μαζί και πάλι θα είμαστε σ' αυτόν τον κοινό αγώνα, αλλά από μετερίζια διαφορετικά.
Στη ομιλία του κ.Παπανδρέου πάντως προκάλεσε έκπληξη και απορία στο ακροατήριο όταν ανέφερε του στίχους του Γιάννη Ρίτσου «Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε αδελφέ μου για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».
 Σε άλλη σημείο της ομιλίας ο τέως πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Τσαρλς Νταλάρα, έκανε μία παρένθεση και είπε προς το ακροατήριο ότι δεν μιλάει για το γνωστό καλλιτέχνη –Γιώργο Νταλάρα-, ο οποίος πρόσφατα δέχθηκε επίθεση με γιαούρτια, ενώ θα πρέπει αν μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, αλλά για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του IIF, ενώ παράλληλκα επιτέθηκε και στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα.
«Όχι ο τραγουδιστής μας ο οποίος πρέπει ελεύθερα όχι μόνο αυτός αλλά όλοι να τραγουδούν ελεύθερα και δεν θα αφήσουμε τον εκφασισμό πολιτικής ζωής. Τον άλλο Νταλάρα εννοώ που βγήκε στο Μεγκα και μου έκανε εντύπωση που δεν τον λογόκριναν»!
Στη συνέχεια ευχαρίστησε το υπουργικό συμβούλιο, την Κ.Ο ΠΑΣΟΚ και τους αφανείς ήρωες που έδωσαν τη μάχη. Ευχαρίστησε και τον Λουκά Παπαδήμο, που έδωσε μαζί με Βαγγέλη Βενιζέλο που έδωσαν μάχες στις Συνόδου Κορυφής.
Παράλληλα επιτέθηκε και στη Νέα Δημοκρατία, η οποία όπως είπε με την υπογραφή της δέχθηκε το σωστό και αναίρεσε την δική της απαράδεκτη επιχειρηματολογία και στάση της δύο χρόνια.
«Έχουμε κάνει τεράστια, ιστορικά βήματα και ζητούμε αξιοπρέπεια σεβασμό και την ευκαιρία. Απέκτησα εμπειρία και διδάγματα. Η Παγκόσμια ανταγωνιστική οικονομία δεν απειλεί μόνο το κοινωνικό κράτος πρόνοιας σήμερα. Απειλείται η ίδια η Δημοκρατία. Το διακύβευμα σήμερα στην Ελλάδα Και στην ΕΕ είναι Δημοκρατία ή βαρβαρότητα για να παραφράσω το σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Σ' αυτό το παγκόσμιο χωριό, ποιος τελικά αποφασίζει; Οι αγορές; Οι τράπεζες; Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι πολυεθνικές, τα μίντια; Έχουν περιθωριοποιηθεί λαοί. Δημοκρατία έχει υπόσταση εθνική ενώ το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα».,
«Αύριο στις εκλογές θα συγκριθούμε με τα άλλα κόμματα. Εμείς τολμάμε επανάσταση Δημοκρατίας. Πρώτα απ' όλα το ίδιο το νοικοκύρεμα οικονομίας, 6 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ τίναξαν τις δαπάνες. Αυτό εννοούσα όταν έλεγα «Λεφτά υπάρχουν». Αυτά που χάνονται στη χοάνη της αδιαφάνειας».
Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ ο κ.Παπανδρέου είπε «Θα τρέχω και στην Ελλάδα και στα χωριά στις γειτονιές και εκτός Ελλάδας και παντού. Όποιος εκλεγεί θα έχει εμένα κοντά του να βοηθάω όποτε χρειάζεται με διακριτικότητα πάντα. Για τη συνέχεια. Για την αλλαγή. Θα αγωνίζομαι». Συμπλήρωσε φανερά συγκινημένος «Ήρθε η ώρα να δώσω τη μάχη μου από άλλα μετερίζια. Θα με βρίσκεται με τους νέους, στις γειτονιές, στη διασπορά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: