Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Σκληραίνουν τη στάση τους οι ναυτεργάτες

Ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα για το τσουνάμι των οικονομικών επιπτώσεων που θα προέλθουν από την απεργία των ναυτεργατών οι οποίοι αγωνίζονται για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσουν νέα 48ωρη απεργία από τις 06.00 πμ της Τετάρτης 21-3 έως  τις 06.00 π.μ. της Παρασκευής 23-3. Όσο περνούν οι ημέρες τα προβλήματα θα αρχίσουν να συσσωρεύονται. Οι παραγωγοί  έστειλαν όσα από τα προϊόντα τους πρόλαβαν έως την Κυριακή, όμως τώρα θα αρχίσουν  να συσσωρεύονται  και η κατάσταση θα αρχίσει να θυμίζει χύτρα με κλειστό καπάκι!

Προβλήματα θα υπάρξουν και με τις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων αλλά και εμπορικών πλοίων που θα αναγκαστούν να αλλάξουν προορισμό παρακάμπτοντας το λιμάνι του Πειραιά αφού απεργούν τα πληρώματα ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών. Για μία ακόμη φορά μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, βρίσκονται αντιμέτωπες με  προβλήματα  της ελληνικής πραγματικότητας.

Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω, βάσει της μνημονιακής πολιτικής που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει ενώ ούτε και οι ναυτικοί δείχνουν διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η κατάσταση θα φθάσει στα άκρα αν επιμείνουν και οι δύο πλευρές.

Η Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου, προσπαθεί να…κατευνάσει τα πνεύματα  χωρίς όμως να προσφέρει εναλλακτική λύση:
"Σεβόμαστε το μόχθο και την προσφορά του Έλληνα ναυτικού. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με τη ΠΝΟ, στο πλαίσιο, όμως, των δυνατοτήτων που έχουμε σήμερα.
Κάθε χτύπημα στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στα νησιά, στην εθνική οικονομία είναι χτύπημα στον άνεργο, στο συνταξιούχο και τον εργαζόμενο, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύσουμε και θα το κάνουμε οπωσδήποτε".

Από την πλευρά του ο  Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτή Α΄ Πειραιά & Νησιών, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και υπεύθυνου ναυτιλίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επεσήμανε:

«Η απεργία της Π.Ν.Ο. είναι μια δίκαιη και αναγκαία απεργία. Έρχεται να απαντήσει στη συνδυασμένη κυβερνητική επίθεση απαξίωσης του κλάδου των ελλήνων ναυτικών.

Η τροϊκανή κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Νέας Δημοκρατίας διαλύει στην πραγματικότητα τον Οίκο Ναύτου με τις κεντρικές και περιφερειακές του δομές εντάσσοντάς τον στον Οργανισμό «φάντασμα», τον ΕΟΠΥΥ. Καταργεί το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, γραφείο με ειδική τεχνογνωσία και στοχευμένα προγράμματα για τους ναυτικούς, εντάσσοντάς το στον Ο.Α.Ε.Δ., τον οποίο ήδη διαλύει θεσμοθετώντας ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας. Μειώνει κατά 7% τις συντάξεις των ναυτικών και αυτό ως πρώτη δόση. Με την πλήρη άρση του cabotage αυξάνει ακόμα περισσότερο την ανεργία για τους έλληνες ναυτικούς. Καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Απειλεί με κατάργηση ακόμα και αυτό το ίδιο το Ν.Α.Τ.. Καπεταναίοι, μηχανικοί, ναυτεργάτες, άνεργοι ναυτικοί και βέβαια πιο πολύ από όλους οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε απόγνωση» και προσέθεσε:

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συμπαραστέκεται στον αγώνα των Ελλήνων ναυτικών και στην απεργία της Π.Ν.Ο.. Συμπαραστέκεται επίσης στον αγώνα των εργαζομένων στον Οίκο Ναύτου, στο ΓΕΝΕ και στο Ν.Α.Τ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: