Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Επισκόπηση γερμανικού τύπου

Τα όρια της Ευρώπης και της Ελλάδας

Πληθώρα δημοσιευμάτων στο γερμανικό τύπο με επίκεντρο την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας από τη γερμανική βουλή και ένα άρθρο του πρώην καγκελαρίου Χ. Κολ για περισσότερη Ευρώπη.
H Süddeutsche Zeitung διαπιστώνει: «Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ορθά πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν περιπέτεια με αβέβαιη έκβαση. Οι Γερμανοί πάνω από όλα θα πρέπει να θέλουν να βοηθήσουν, όχι τους Έλληνες αλλά τους εαυτούς τους. Τα δάνεια δεν εξασφαλίζουν μια παραδεισένια ζωή στους Έλληνες κάτω από φοινικόδεντρα. Στόχο έχουν να εξασφαλίσουν την ευρωζώνη και μαζί τις αποταμιεύσεις των Γερμανών».


Τα δάνεια δεν εξασφαλίζουν μια παραδεισένια ζωή στους Έλληνες ....

Μάλλον σκωπτική είναι η οικονομική εφημερίδα Handeslblatt: «Στην ερώτηση για το εάν έχει σημασία ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας, η καγκελάριος απάντησε με πολύ πάθος. Θα έκανε όμως πολύ καλό στην αξιοπιστία των ευρωσωτήρων, εάν τις σκέψεις τους για ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης τις μοιράζονταν ανοιχτά με τους βουλευτές και τους πολίτες».
Παρόμοια η στάση της Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία παρατηρεί: «Ο αγώνας για το ευρώ μοιάζει όλο και περισσότερο με πόλεμο που διεξάγεται σε δύο μέτωπα με άγνωστη διάρκεια και τον διπλό κίνδυνο κατάρρευσης. Πόσο θα αντέξουν ακόμα κράτη όπως η Ελλάδα με μια μη πραγματοποιήσιμη μεταρρυθμιστική πολιτική, η οποία δεν έχει καν ξεκινήσει; Και πόσο ακόμα οι φορολογούμενοι των χωρών που χρηματοδοτούν τα οικονομικά πειράματα θα θέλουν και θα μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν;».

Γερμανική πολιτική σχιζοφρένεια

...όλο και περισσότεροι βουλευτές διαισθάνονται ό,τι κάτι δεν πάει καλά.

Η Welt του Βερολίνου, η οποία δεν είναι πεπεισμένη για το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, σημειώνει: «Αυτή είναι πολιτική σχιζοφρένεια. Ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός Χανς Πέτερ Φρίντριχ είναι πεπεισμένος για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σαν ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών όμως υπερψηφίζει στο κοινοβούλιο το δεύτερο πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα. Μια παρόμοια διχασμένη προσωπικότητα προβάλλουν πολλοί Γερμανοί πολιτικοί που βρίσκονται στην κυβέρνηση. Με τυμπανοκρουσίες ευλογούν όλο και μεγαλύτερα πακέτα εγγυήσεων, τα οποία επωμίζονται οι Γερμανοί φορολογούμενοι. Παράλληλα όμως όλο και περισσότεροι βουλευτές διαισθάνονται ό,τι κάτι δεν πάει καλά».
Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί σχόλιο του Στέφανου Μάνου με τον τίτλο «εάν ήμουν Γερμανός θα βοηθούσα την Ελλάδα για χάρη των φτωχότερων» και σημειώνει πως «…θα βοηθούσα ώστε να μην απομονωθεί η Γερμανία από την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Το λάθος να αφουγκράζεσαι τις σειρήνες του λαϊκισμού δεν είναι αποκλειστικά αδυναμία των Ελλήνων. Κάθε βοήθεια θα πρέπει να συμβάλλει ώστε στην Ελλάδα να υπάρξουν θεσμοί που θα περιορίσουν ή θα υπερνικήσουν τις συνέπειες του λαϊκισμού».

Κριτική στους ευρωσκεπτικιστές από τον πρώην καγκελάριο Κολ
«Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στην Ευρώπη», γράφει ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.

Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ παρεμβαίνει στην δημόσια συζήτηση για την χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Bild ο Χέλμουτ Κολ τονίζει μεταξύ άλλων:
«Η συζήτηση στην Ευρώπη για την κρίση στην Ελλάδα δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από το στόχο μας που είναι η ενοποίηση της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε, ιδίως τώρα, περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Τα φαντάσματα του παρελθόντος (σ.σ. πόλεμος επί ευρωπαϊκού εδάφους) δεν έχουν ακόμα εξαφανιστεί, μπορούν να επιστρέψουν και πάλι. Στην Ευρώπη παραμένει το θεμελιώδες ζήτημα πόλεμος ή ειρήνη. Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στην Ευρώπη», τονίζει ο πρώην καγκελάριος.

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: